Slavlje japanskih navijača nakon pada Španjolske

 STR Afp
VJERUJU U POBJEDU

Najezda Japanaca u hrvatski tabor: ‘Nemamo Modrića, ali taj je čovjek naša najveća moć...‘

‘Kompletan sektor koji pripada nama je rasprodan, naši su igrači već sada veliki heroji!‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. prosinac 2022. 14:15

Japan je u četvrtak nešto prije ponoći po katarskom vremenu izbacio Španjolsku i postao protivnik Hrvatske u osmini finala, a već u petak ujutro dogodila se najezda novinara i televizijskih ekipa iz zemlje izlazećeg sunca na kamp Vatrenih.

Dvadesetak Japanaca poredalo se ispred dvorane za press konferencije gotovo sat vremena ranije. Postavili su nekoliko pitanja Zlatku Daliću, a gotovi svaki htio je čuti i mišljenje nekog od hrvatskih kolega. Dosta njih slabo govori engleski jezik, pojedine televizijske kuće dovele su prevoditelje, a neki su se dosjetili te uključili Google translate. Bilo je komičnih scena, nadamo se da su se svi razumjeli, da neće biti izgubljenih u prijevodu i repova.

U Japanu i dalje žive u covid-režimu, nose se maske, i dio novinara došao je s njima u hrvatski tabor. Po njihovim gradovima nije bilo velikog slavlja jer pazi se na mjere. Iako je pobjeda nad Španjolskom, nakon što su bacili na koljena Njemačku, fantastičan rezultat.

- Japanci jako vole svoju reprezentaciju i posebno nam je važno da protivnik prema nama ima poštovanje – kazao nam je kolega Tomoya Okajima iz Sports Hochija.

Koga vidi kao favorita?

- Hrvatska je favorit. Luka Modrić je jedan od najboljih igrača na svijetu, nevjerojatan je. I dalje igra sjajno, a na Svjetskom prvenstvu u Rusiji bio je broj 1. Fantastičan. On je jednostavno čudesan – kazao je i potvrdio fascinaciju Japanaca s hrvatskim kapetanom.

Sreli smo u gradu na dan utakmice s Belgijom Japanca u Modrićevom dresu. Za koga će sad navijati? Luka je na Dalekom istoku moderni Oliver Atom, junak animiranog filma Prvaci. Za njih je po svemu savršen. No, reprezentacija im je čvrsta, borbena, ne predaje se i ne posustaje... Znaju se i braniti, a motorički su odlični.

- Iako Hrvatska ima Modrića i ulogu ekipe od koje se više očekuje da prođe dalje, mi Japanci vjerujemo kako možemo pobijediti i u sljedećoj utakmici.

image

Japanski novinar Kotato Keisuke na konferenciji za medije hrvatske reprezentacije

TOM DUBRAVEC/ CROPIX

Što je točno vaša snaga?

- Po meni najveća je vrijednost i moć naše ekipe izbornik Hajime Moriyasu. Sjajno vodi momčad, čak nevjerojatno uspješno. Već smo navikli da je Japan u prvom poluvremenu loš, a u drugom može sve okrenuti i izvrsno odigrati. Ako me pitate zašto, ne znam odgovor, no uvjeren sam da je to izbornikova zasluga. Radi strašne stvari.

Koliko navijača ćete imati na tribinama?

- Poprilično. Kompletan sektor koji pripada nama je rasprodan, Japanci podržavaju ekipu. Imamo niz igrača koji su u Europi u jakim klubovima poput Kamade u Eintrachtu, Tomiyasua u Arsenalu, Morite u Sportingu, Maede u Celticu, osim toga Tanaka jako dobro igra - konstatirao je.

Uvijek su bili žilavi i za Hrvatsku neugodni. Samopouzdanje im je na vrhunskoj razini.

- Nemamo Modrića, ali imamo ekipu. Cijenim Hrvatsku jer potvrđuje da je među elitom, ali i mi želimo igrati u četvrtfinalu. Bit će zanimljiva utakmica. No, naši igrači već sad su heroji – zaključio je Okajima.

Linker
17. travanj 2024 19:08