YURI CORTEZ/AFP/PROFIMEDIA Yuri Cortez/afp/profimedia
KOMENTAR N. JURČEVIĆA

Najviše su profitirali Dalić i Brozović, a Vatreni koji nije u udarnih 11 igrat će iznimno važnu ulogu na SP-u

‘Svrha ove predstave očigledno nije bilo uigravanje za sraz s Marokom‘
Piše: Nikola JurčevićObjavljeno: 16. studeni 2022. 18:52

Komentira: Nikola Jurčević

Što očekuje od utakmice sa Saudijskom Arabijom, izbornik Zlatko Dalić najavio je već u pripremi utakmice, riječima - "nećemo kalkulirati u pristupu, ali hoćemo s minutažom"! Neprijeporno, utakmica sa Saudijskom Arabijom pomogla je Daliću i igračima glede aklimatizacije i svekolike prilagodbe na ambijent koji ih očekuje u idućem razdoblju. Isprobao je jednu kombiniranu momčad, bližu pričuvnoj nego standardnoj postavi. Nažalost, u prezentaciji hrvatske reprezentacije nije bilo željenog naboja niti motivacije. Bili smo veći dio utakmice podređeni, gotovo na rubu poraza. Na kraju smo se individualnom kvalitetom Andreja Kramarića izvukli i ostvarili barem minimalnu pobjedu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Imali smo velikih problema u prvom dijelu susreta - s pritiskom protivnika na zadnju liniju, iznošenjem lopte iz svoje trećine terena, te posebice u organizaciji igre. No, prevladava dojam kako Dalić od ove utakmice nije niti tražio odgovore na neka dvojbena pitanja: tko će igrati desnog stopera, desno krilo i centarfora? Mislim da hrvatski izbornik ima željene odgovore i viziju igre. U Rijadu je skrivao karte, jer su utakmici sigurno nazočili brojni "špijuni", kako bi analizirali igru hrvatske reprezentacije. Stoga ovu utakmicu ne bih nazvao niti "generalkom" uoči Svjetskog prvenstva. Bio je to ogled u kojemu su stožerni igrači dobili adekvatnu minutažu i gdje je bilo najbitnije da se nitko ne ozlijedi. Dublje skeniranje igre, zapravo je posve nepotrebno, jer svrha ove predstave očigledno nije bilo uigravanje za sraz s Marokom. Objektivno, igru iz Rijada, posebice iz prvog poluvremena, trebalo bi što prije zaboraviti.

Od ove je utakmice najviše mogao profitirati Marcelo Brozović. On je, kao rekonvalescent, u posljednje tri utakmice za Inter odigrao svega 47 minuta. U Rijadu je proveo na travnjaku 65. Njegove trkačke predispozicije nisu sporne. On će svoju kilometražu uvijek uredno odraditi. Dvojbeno je pitanje forme uslijed nedostatka utakmica. Zato je ogled protiv Saudijske Arabije bio stvoren za njega. Jer, Brozović je jedan od najvažnijih igrača hrvatske reprezentacije, daje stabilnost igri, poglavito u defenzivnom dijelu. Posve je točna Dalićeva konstatacija kako Hrvatska bez Brozovića ili s njim, nije ista reprezentacija. Dovođenje Brozovića u stanje optimalne forme jedan je od prioriteta u razdoblju do utakmice s Marokom.

image
- Afp

Tu je vrlo važna i uloga Domagoja Vide. On je postao deseti igrač, koji je odigrao sto utakmica za Hrvatsku. Debitirao je 2010., u vrijeme dok je funkciju izbornika obnašao Slaven Bilić, a ja sam bio članom stožera. Vida očigledno nije u poziciji startera. Ali, on je iznimno važan igrač i čovjek u kreiranju atmosfere u svlačionici. Njegov pozitivan stav i energija bitni su za ozračje. Njegova je uloga otprilike kao i Vedrana Ćorluke prije četiri godine. Iako je formalno izgubio mjesto u momčadi, njegov doprinos u stvaranju pozitivne atmosfere bio je nemjerljiv. Sada je i Vida u toj situaciji.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Proveo sam u reprezentaciji Hrvatske 12 godina, šest kao igrač i šest kao trener u stožeru, ali situacija je uvijek ista. Kako nekada, tako i danas. Ako ne odigramo utakmicu koncentrirano, motivirano, puni energije i adrenalina, imat ćemo problema sa slabijim protivnicima. Kao i sada u Rijadu. Maroko je, međutim, puno ozbiljnija reprezentacija od Saudijske Arabije. No, uvjeren sam da će i pristup naših igrača biti drugačiji. Ovo je za Dalića i stožer možda najbolji rasplet. Pobjedom smo zadržali samopouzdanje i stečeni rejting, a interno je ostalo mnogo prostora za pomake.

Linker
19. travanj 2024 03:43