Navijač je prekinuo susret na SP-u zbog poruka koje je htio prenijeti

 ODD ANDERSEN Afp
PUSTINJSKI DNEVNIK

Nakon 20+ godina buđenja pokraj supruge, probudio sam se pored bradatog muškarca - i to još u Dohi

‘Ti si čovjek ispred svog vremena, rekoh kasnije vlastitom odrazu u zrcalu.‘
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 29. studeni 2022. 16:18

U bračnom krevetu hotelske sobe u Dohi, gdje soliram već skoro dva tjedna, u ponedjeljak sam se probudio pored bradatog muškarca. Iste večeri jedan je drugi muškarac utrčao na teren Lusail stadiona sa zastavom duginih boja kao prvi streaker na Svjetskom prvenstvu. Ti si čovjek ispred svog vremena, rekoh kasnije vlastitom odrazu u zrcalu.

Kada nakon 20+ godina buđenja pored supruge na jastuku pored sebe ugleda sredovječnog bradonju, čovjek osjeti izvjestan grč u želudcu, koji se najbolje liječi sarkazmom. Ispod tuša sam se tako sjetio Torrentea i njegovog sumanutog uleta u toaletu kada tipu sa susjednog pisoara ponudi da jedan drugog ručno obrade "ali bez onih fora". Ne moram posebno napominjati, ali ipak ću reći da ni moj novi susjed na jastuku, niti ja, nismo tijekom SP-u mijenjali momčad, obojica smo došli i vraćamo se kao hetero. Isti poplun smo drugarski rastezali, jer bi on - inače navijač s mundijalskim stažem od ‘98. - u suprotnom večer proveo pod vedrim nebom.

Ali gdje je sljedeću noć proveo naš streaker? Jesu li ga već ujutro deportirali, ili ga je moralna policija privela u neku mračnu katakombu na sate preodgoja? Jer dugine boje ovdje su skoro pa znak sotone. Poigravali su se s tim lajtmotivom na početku turnira kapetani sedam reprezentacija, pa su nakon ultimatuma Fife i organizatora, ipak odustali od nošenja #OneLove vrpce i agitacije za slobodu seksualnog izbora u ovom dijelu svijeta, gdje je homoseksualnost zakonski kažnjiva. Priča se onda s terena tiho preselila na tribine. Prvo kada je njemačka ministrica Nancy Faeser na nadlaktici tijekom utakmice nosila kapetansku vrpcu s natpisom #OneLove u duginim bojama. Onda i utrčavanjem nepoznatog uljeza s duginom zastavom tijekom utakmice Portugala i Urugvaja.

Streakeri su po definiciji ekshibicionisti, i zato kamere u zoni odgovornosti Fife i Uefe ignoriraju njihove akcije. Ne žele im davati na važnosti, što je načelno u redu, ali ovaj iz Dohe je, osim problematične zastave, istaknuo i dvije škakljive parole - "Spasite Ukrajinu" i "Poštovanje za iranske žene". I što ćemo sad, što bi rekla Konstrakta.

Vortex Svjetskog prvenstva taman je krenuo usisavati sve oko sebe, natjecanje se zahuktalo, najveće zvijezde režiraju spektakularne predstave, navijači pune fan zone u iščekivanju novih uzbuđenja, željni su zabave i druženja, ali svako toliko netko/nešto podsjeti nas da je katarski Mundijal politički toksičan svjetski summit. U trenutku dok ovo pišem, portali donose priču o iranskim novinarima koji su "kidnapirali" presicu američke reprezentacije pitanjima poput - zašto branite boje zemlje koja podržava rasnu diskriminaciju, i što vaša mornarica radi u Arapskom zaljevu? Uzalud su izbornik Berhalter i igrač Adams mucali "mi smo ovdje da igramo nogomet", nisu se uspjeli obraniti...

Hoće li u nastavku turnira biti još sličnih diverzija? Iskreno, ne znam, ali sasvim sam siguran da će, kako god da bude, Gianni Infantino zastor 18. prosinca spustiti riječima - hvala svima, bilo je ovo dosad najuspješnije Fifa Svjetsko prvenstvo. A s prihodom većim od 6,5 milijardi eura, imat će argumente za svoju tvrdnju...

Linker
20. travanj 2024 06:51