TOM DUBRAVEC Cropix
KALKULACIJE

Naša skupina može ući u povijest SP-a! U tom slučaju o poretku ne bi odlučivale međusobne utakmice...

Fifa ima drugačija pravila od Uefe. Po jednom smo kriteriju već u prednosti pred Marokom
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 27. studeni 2022. 07:10

Era s 32 reprezentacije na Svjetskom prvenstvu, od kojih po dvije najbolje iz svake od osam skupina idu u osminu finala, počela je 1998., a završit će 2022. godine budući da će za četiri godine u SAD, Kanadi i Meksiku na završnom svjetskom turniru sudjelovati čak 48 nacionalnih vrsti.

U prethodnih šest turnira u ovakvom formatu samo je jedna momčad prošla u nokaut-fazu s osvojena tri boda u skupini i to Čile 1998. godine.

Hrvatska bi, teoretski, s tri boda mogla biti i druga. Remiziraju li Vatreni u posljednja dva kola, a Belgija pobijedi Maroko, koji bi potom trebao odigrati neodlučeno s Kanadom, Vatreni će osvojiti drugo mjesto s tri boda, dok će Marokanci i Kanađani ispasti s dva.

Ako Hrvatska pobijedi Kanadu, njen nedjeljni suparnik već će se nakon 2. kola oprostiti od nada u prolaz s dva poraza. Od takvog tužnog raspleta mogao bi ih spasiti tek Maroko pobjedom protiv Belgije. Vatreni danas ne mogu osigurati prolaz, no moguće je i da bi im i samo ta pobjeda bila dovoljna za mjesto među 16. S četiri boda, od kojih tri protiv Kanade, Hrvatska bi sigurno prošla kad Maroko ne bi svladao ni Belgiju niti Kanadu.

Sigurno je da Hrvatska u nedjelju neće osigurati prolaz, ali neće niti ispasti. Čak i ako izgubi, Hrvatska se u posljednjem kolu pobjedom protiv Belgije može spasiti od ranog povratka kući, no više ne bi ovisila sama o sebi (pitanje je i kako će završiti dvoboj Belgija - Maroko koji se igra prije). U takvom raspletu možda bi bila izjednačena s jednom ili dvije reprezentacija i odlučivala bi ukupna razlika pogodaka.

Ukupno je 19 momčadi od 1998. skupinu završilo s pet osvojenih bodova i svih 19 je prošlo u osminu finala. No, skupina F na SP 2022. može i po tome ući u povijest. Hrvatska i Maroko svladaju Kanadu, Belgija remizira s Marokom i Hrvatskom, i eto sve tri reprezentacije na diobi prve pozicije s pet bodova i opet bi presudna bila gol-razlika...

Evo što odlučuje u slučaju istog broja bodova

Na svakom velikom natjecanju podsjećamo se na razliku pravila FIFA-e i UEFA-e. Na svjetskim prvenstvima presudne nisu međusobne utakmice, već ukupna gol-razlika u slučaju bodovne izjednačenosti na ljestvici.

Da je, recimo, u ovom trenutku okončano natjecanje u skupini F, Hrvatska bi bila bolja od Maroka, zbog stanja na fair-play ljestvici (Maroko je dobio jedan žuti, Hrvatska nijedan).

Evo kriterija za određivanje redoslijeda u skupini u slučaju da dvije ili više reprezentacija osvoje isti broj bodova:

1. Gol-razlika u svim utakmicama u skupini;

2. Ukupni broj postignutih golova u svim utakmicama u skupini;

3. Osvojeni bodovi u međusobnim utakmicama izjednačenih reprezentacija;

4. Gol-razlika u međusobnim utakmicama izjednačenih reprezentacija;

5. Postignuti golovi u međusobnim utakmicama izjednačenih reprezentacija;

6. Fair-play ljestvica (žuti karton - minus 1 bod, drugi žuti karton - minus 3 boda, direktni crveni karton - minus 4 boda, žuti karton pa direktni crveni - minus pet bodova).

Mundcast SN: "Od prve minute startat će Petković, a jedan će igrač ispasti žrtva"

U novom Mundocastu gostovao je Krunoslav Rendulić koji je najavio okršaj Hrvatske i Kanade i dao zanimljive komentare na utakmice Engleske i SAD-a, te Irana i Walesa.

Linker
19. travanj 2024 18:41