Vahid Halilhodžić

 LOIC VENANCE Afp
VAHID HALILHODŽIĆ ZA SN

‘Ne dolazi u obzir da gledam utakmicu Hrvatske i Maroka! Ovo im neću oprostiti jer oduzeli su mi moje!‘

Veliki trener jedan je od rijetkih ljudi iz nogometa koji Mundijal nimalo ne iščekuje s nestrpljenjem
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 19. studeni 2022. 19:18

Prošla su tri mjeseca otkad se Vahid Halilhodžić (70) rastao s Marokom. Odveo je ovu afričku reprezentaciju na SP, ali je smijenjen sredinom kolovoza, ovo je već treći put da je Halilhodžić uspješno okončao kvalifikacije za SP (učinio je to još s Bjelokosnom Obalom i Japanom), ali na završni turnir nije otišao...

Halilhodžić se trenutačno odmara u svom stanu u Parizu, ali ni nakon nešto manje od 100 dana, koliko je prošlo od rastanka s Marokancima, gorčina nije izbrisana, teško se ovaj trener miri s realnošću.

Ne želim niti riječ

Nakanili smo porazgovarati s Halilhodžićem o dolazećem SP, cilj nam je bio da nam potanko analizira Maroko, prvog suparnika Hrvatske na SP, ali odmah nam je rekao:

- O Maroku ne želim reći ni jednu jedinu riječ! Ma, ni jedno slovo, ni “M”! Imao sam mnogo poziva iz brojnih zemalja, ali sve sam odbio, o toj temi ne želim razgovarati. Sve što se dogodilo, naime, i dalje me pogađa, doživio sam rastanak kao veliku nepravdu i ne može se baš tako lako sve zaboraviti - rekao nam je u uvodu Halilhodžić.

Uskoro će doputovati u Dubrovnik, ima privatne obveze, pa dodaje:

- Neću ni gledati sve utakmice na SP. A sigurno neću gledati utakmicu Hrvatska - Maroko, to uopće ne dolazi u obzir! Ni u kojem slučaju, bilo bi to za mene prebolno...

image
STR/AFP/PROFIMEDIA Str/Afp/Profimedia

Halilhodžiću se, eto, vrlo teško pomiriti s ovom situacijom, maštao je o tome da kao izbornik još jednom osjeti draž sudjelovanja na SP, ali propali su mu planovi. Neslaganje s igračkim zvijezdama, obožavanima u javnosti, kao i s vodstvom marokanskog Saveza, te tvrdokorno inzistiranje na vlastitim stavovima i idejama, stajali su ga izborničke funkcije. Otišao je uzdignute glave, ali očito je mentalno primio težak udarac.

Zalazak velike generacije

No, zaobišli smo Maroko i razgovarali smo o drugim temama vezanim uz SP. Najprije smo Vahu upitali kako vidi Hrvatsku uoči početka natjecanja?

- Hrvatska je svjetski doprvak i zadržala je jezgro momčadi koja je ostvarila fenomenalan uspjeh u Rusiji. Bit će ovo zadnji izlazak ove sjajne generacije s Modrićem, Perišićem, Brozovićem... i ostalim igračima koji su proslavili hrvatski nogomet i sigurno će biti vrlo motivirani da pokušaju ponoviti uspjeh iz Rusije. Bit će to teško učiniti, ali mogućnost uvijek postoji. Posebno stoga jer očekujem da će na ovom SP-U biti dosta iznenađenja, momčadi koje će imati manje problema s umorom i ozljedama proći će bolje i među takvim sastavima očekujem da će biti i nekih na koje nitko sad ne računa.

A očekujete li da će Hrvatska proći skupinu?

- Na papiru je Hrvatska favorit, ali favoriti nerijetko posrnu u prvom dijelu natjecanja! Pogledajte samo statistiku, pa u natjecanju po skupinama ispadali su i branitelji naslova. Često te velike momčadi ulaze u prvi dio turnira s pola snage, vjeruju da bez velikog napora mogu proći dalje i osigurati plasman u osminu finala, pa onda često razočaraju i ispadaju. U nogometu je malo potrebno da se sve okrene naopačke. Hrvatska bi, dakle, trebala proći skupinu, ali svoju kvalitetu treba potvrditi na travnjaku. Vjerujem da će to i učiniti jer ima kvalitetu, iskustvo i stabilnost, igrači su jako motivirani, dobro se ponašaju, a nekoliko se novih igrača dobro uklopilo u ovaj sastav i donijeli su osvježenje. Hrvatska u fenomenalnom Luki Modriću ima veliki, najjači adut, sve se vrti oko njega, godinama drži visoku razinu forme i čim se pojavi na travnjaku momčad čini boljom. Očekujem da će i u Kataru Modrić biti glavni pokretač i vođa te momčadi, koja može ponoviti uspjeh iz Rusije.

Srbija je opasna

Koga biste izdvojili kao favorite natjecanja?

- Brazil je prvi favorit, odmah iza njega tu je i Argentina. Messi igra svoje zadnje SP, Argentinci su strahovito motivirani, imaju odlično ozračje u svlačionici. Od europskih momčadi izdvojio bih Francusku, iako branitelj naslova iz Rusije ima velikih problema s ozljedama, kao i s nekim izvansportskim temama, koje priječe da atmosfera u momčadi bude idealna. Ne znam bih li Njemačku uvrstio među favorite, nekako ih više ne vidim u toj skupini najjačih. No, tu su Španjolska, Engleska, pa Portugal, koji ima sjajnu generaciju, Ronaldu je ovo također zadnje veliko natjecanje i pokušat će otići do kraja. O Hrvatskoj sam već sve rekao, a i Srbija ima dobru momčad, oporave li se Vlahović i Mitrović moglo bi se čuti o njima. Izbornik Dragan Stojković stvorio je dobru momčad, s dobrim ozračjem, svrstao bih stoga Srbiju među sastave koji bi mogli iznenaditi. Uglavnom, sve je moguće, na ovakvim natjecanjima odlučuju potankosti, vidjet ćemo kako će se sve rasplitati.

A kakav nogomet očekujete na nadolazećem Svjetskom prvenstvu?

- Vjerujem da ćemo gledati kvalitetne utakmice. I da će nam SP svima donijeti dašak radosti i osmijeha u ovo teško, olovno vrijeme. Užasno nas sve opterećuje rat u Ukrajini, pandemija COVID-a nas je iscrpila, stoga vjerujem da će ovo SP biti osvježenje u našim životima. I nadam se dobrom nogometu, u kojem ćemo svi uživati. I bit će iznenađenja... - podvukao je Vaha.

Pokušajmo uživati

Je li dobra odluka da se SP igra u Kataru?

- Gledajte, u zadnje se vrijeme javljaju politički pritisci protiv Katara i iskazuje se licemjerstvo. Prije deset godina FIFA je donijela tu odluku i ako je trebalo nešto mijenjati, onda je to trebalo učiniti u ovih deset godina! A ništa nije učinjeno. Stoga, pustimo sad sve te polemike i kontroverze vezane uz to kako je uopće došlo do toga da Katar bude domaćin, pokušajmo uživati u velikom sportskom događaju. Primjerice, Rusija i Kina također su bili domaćini velikih natjecanja, iako nisu baš u vrhu zemalja koje se diče demokracijom, pa nije bilo tako negativnih kritika kao što se sad kritizira mala državica Katar... Dakle, veselimo se vrhunskom nogometu, najvećim igračkim zvijezdama, potisnimo ratove i bolesti u drugi plan i radujmo se sportu - poručuje Halilhodžić.

Oduzeto mi je ono što je moje i to sigurno nikome neću oprostiti

Imate li možda u ugovoru o sporazumnom raskidu klauzulu da ne smijete javno govoriti o Maroku, kao i o razlozima razlaza?

- Ne, ne, nema ništa u tom ugovoru. Ma, gledajte, ne bih želio da se ovo shvati patetično, ne želim da ispadne kako “plačem”. Ma, možda sam i ja krivac za razlaz, možda sam mogao prihvatiti neke uvjete koji su bili stavljeni pred mene, pa bih sad i dalje bio na klupi. Primjerice, da mi netko određuje koje ću igrače zvati i tko će mi igrati... Ali, nisam takav čovjek, uvijek sam imao svoj stav, tu sam prilično tvrd i od nekih stvari nikad ne odustajem. Ako sam izbornik, onda ja odlučujem koga ću zvati u reprezentaciju, pa to je temeljna izbornička zadaća! A meni je to bilo onemogućeno i na kraju sam “gurnut niz stepenice”, unatoč dobrim rezultatima i uloženom trudu da bi se ti rezultati i ostvarili - kaže Vaha i nastavlja:

- Nisam očekivao takav rasplet. Žao mi je jer sam napravio dobru, mladu momčad i vjerovao sam da bismo mogli napraviti iznenađenje na SP, nadao sam se da bih s Marokom ponovio uspjeh koji sam imao s Alžirom u Brazilu 2014. godine, kad je ta zemlja prvi put u povijesti prošla skupinu i plasirala se u osminu finala SP. I to mi je onemogućeno odlukom nekih ljudi, oduzeto mi je ono što je moje i to sigurno nikome ne mogu oprostiti, niti ću ikada zaboraviti - rekao je Halilhodžić.

Jesam li sada gotov s treniranjem? Iskreno, ne znam...

Jeste li okončali trenersku karijeru?

- Iskreno, ne znam. Nadao sam se da ću karijeru završiti na SP u Kataru, ali to se, eto, ipak nije dogodilo. Zanimljivo je da sam nakon rastanka s Marokom imao toliko ponuda kao nikad prije u životu! Zvali su me klubovi, reprezentacije, ali sve sam odbio. Posljednja sam tri mjeseca posvećen obitelji, unucima i unučicama, s njima provodim najviše vremena i pokušavam nadoknaditi sve one trenutke koje sam propustio tijekom igračke i trenerske karijere. Na odmoru sam, ni ne gledam previše utakmice, a ni ne znam hoću li opet imati volju i želju za trenerski posao. Snage imam, u dobroj sam tjelesnoj kondiciji, međutim, ne osjećam više onaj golemi motiv koji me vodio sve ove godine kroz trenerski posao. A to je uvijek bilo najvažnije, obožavao sam raditi u nogometu, pripremati i voditi utakmice, volio sam tu odgovornost koju nosi trenerska i izbornička funkcija. Iako nije bilo lako, pritisak je na trenere strahovit, posebno posljednjih godina, kad mediji i javnost stvaraju nevjerojatan presing i treba znati sve to podnijeti. A najgore mi je kad se klupske uprave ili vodstva Saveza miješaju u moju struku, kad mi pokušavaju sastavljati momčad i nameću mi neke igrače. Danas je vrlo teško korektno obavljati svoj posao - smatra Halilhodžić.

70

godina u listopadu je proslavio Vahid Halilhodžić

30

utakmica odradio je s Marokom u tri godine na klupi

KOGA JE SVE VODIO

1993. - 1994. Beauvais

1997. - 1998. Raja Casablanca

1998. - 2002. Lille

2002. - 2003. Rennes

2003. - 2005. Paris SG

2005. - 2006. Trabzonspor

2006. Al-Ittihad

2008. - 2010. Obala Bjelokosti

2010. - 2011. Dinamo Zagreb

2011. - 2014. Alžir

2014. Trabzonspor

2015. - 2018. Japan

2018. - 2019. Nantes

2019. - 2022. Maroko

Linker
22. travanj 2024 08:28