Milan Borjan (desno)

 ADRIAN DENNIS Afp
POSLASTICA DANA

‘Neće biti iznenađenja, Srbija će pobijediti Brazil! Hrvatska? Ma to je utakmica kao i svaka druga...‘

‘U zadnji trenutak sam uzeo ulaznicu. Pitao sam ljude iz reprezentacije, idemo Atiba Hutchinson i ja‘
Piše: Frane Vulas  Objavljeno: 24. studeni 2022. 07:33

Svaka čast igraču Bayerna Alfonsou Daviesu, napadaču Lillea Jonathanu Davidu kojeg traži pola Europe, ali na ovim prostorima najpoznatiji kanadski nogometaš je vratar Crvene zvezde Milan Borjan (35). I najtraženiji. Tako je i bilo nakon susreta Belgije i Kanade u kojem su Kanađani u svom prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu nakon 1986. godine potpuno nadigrali jednog od favorita turnira, ali i promašili kazneni udarac te na koncu ostali bez ičega.

- Odigrali smo taktički vrlo dobru utakmicu. Imali smo dosta prilika, ali nismo ih iskoristili. Nakon naše pogreške smo primili pogodak, nismo bili dovoljno koncentrirani. Žao mi je što smo izgubili jer odigrali smo fenomenalno. Pokazali smo da možemo igrati protiv bilo koje momčadi na svijetu – kazao je Borjan.

Hrvatskoj je u nedjelju sljedeći protivnik Kanada, u okršaju dviju momčadi kojima nasušno trebaju bodovi za prolazak u iduću, nokaut fazu natjecanja.

- Bit će to vrlo zanimljiva utakmica. Dat ćemo sve od sebe da ih pokušamo pobijediti njih i Maroko i da prođemo dalje – kazao je Borjan.

Zvezdin vratar i ljubimac njihovih navijača poznat je po tome što je sa svojom obitelji pobjegao iz Hrvatske 1995. godine u vrijeme akcije Oluja. Kao dijete počeo je igrati u Dinari iz Knina. Za vrijeme Oluje njegovi su pobjegli u Beograd, a zatim i 2000. godine preselili u Kanadu. Zato ga je dočekalo pitanje ima li u tom susretu motiv više.

- Ne bih to htio komentirati – zaustavio se na tome Borjan.

- Nije to posebna utakmica, to je utakmica kao i svaka druga. Za mene nema specijalnih utakmica – dodao je Borjan.

image

Milan Borjan

JEWEL SAMAD Afp

No, na koncu je ta Borjanova priča pala u drugi plan nakon što je kanadski izbornik Englez John Herdmann ispalio kako će njegova momčad „jeb... Hrvate”.

- To je naša privatna stvar, stvar reprezentacije i to će ostati u krugu svlačionice.

No, odgovorio je na pitanje da li ga je iznenadio remi Hrvatske i Maroka.

- Pratili smo malo taj susret. Bila je to dosta dobra utakmica. Ne čudi me, danas svi igraju nogomet. Mi smo pokazali da možemo igrati sa svima tako ćemo i protiv Hrvatske pokušati pobijediti, da našoj reprezentaciji donesemo tri boda.

Kakav je osjećaj debitirati na SP-u?

- Nevjerojatan. U 35. godini sam debitirao na Svjetskom prvenstvu. Ispunjavam sve svoje snove i s Crvenom zvezdom i s reprezentacijom. Bili su na utakmici i sin i roditelji i brat i prijatelji. Hvala svima na podršci.

Zaslužili ste pobjedu protiv Belgije, na koncu ste ostali bez ičega?

- Slažem se. Nekada igraš odlično pa ne možeš zabiti, nekada igraš loše pa postigneš gol i kada ne stvaraš prilike. Nismo imali sreće. Međutim ponosan sam na suigrače, cijela zemlja je ponosna na nas, na to kako smo se borili i igrali s Belgijcima. Trebali smo pobijediti, ali to je nogomet. Nekada dobiješ, nekada izgubiš.

Imala je Kanada vrlo glasnu podršku s tribina?

- Bilo je nevjerojatno. Nisam očekivao toliko kanadskih navijača. Veliko im hvala, oni su naš dvanaesti igrač. Bio sam oduševljen kada sam izišao na travnjak na zagrijavanje i vidio cijele sektore stadiona pune naših navijača odjevene u crveno, kako nas bodre i vjeruju u nas – rekao je Borjan.

Dočekala su ga i pitanja o prijateljskom susretu Crvene zvezde i ruskog Zenita odigranom ljetos, odnosno Spartaka o kojem se razmišlja, a zbog rata u Ukrajini.

- Crvena zvezda i Zenit često su igrali prijateljske susrete prošlih godina i tako bi se trebalo i nastaviti, trebali bismo se baviti sportom.

Crvena zvezda posebne odnose gaji sa Spartakom iz Moskve.

- Ne gledam to tako, s kime god da igramo u Rusiji užitak je igrati, dočekaju nas raširenih ruku. Tako ćemo i mi dočekati Ruse. Rusi i Srbi trebaju se držati zajedno.

Je li prijateljski susret sa Spartakom dobra ideja?

- Da, zašto ne. Ponavljam, trebali bismo se baviti sportom.

Iako su ga službene osobe „tjerale” u autobus reprezentacije, vratar Crvene zvezde odvojio je još malo vremena samo za hrvatske medije i pokazao je što znači biti profesionalac. Igrali ste ofenzivno, napadački i potpuno nadigrali Belgiju. Hoćete li se tako postaviti i protiv Hrvatske?

- Odigrali smo momčadski jako dobru utakmicu. Napravili smo sve što je od nas tražio izbornik. Čekamo iduće trening kada počinje priprema za Hrvatsku pa ćemo vidjeti s kojom će idejom doći izbornik. No, vjerujemo u sve ono što radimo. Protiv Hrvatske idemo na tri boda – naglasio je Borjan.

O momčadi Hrvatske nam je Borjan kazao.

- Hrvatska je odlična momčad, malo da kažemo starija, ali s dosta iskustva. Vidjet ćemo kako će to izgledati, ali vjerujem u svoju momčad i nadam se pobjedi! - poručio je Borjan.



Kakve su šanse Srbije protiv Brazila?

- Vjerujem u Srbiju, ima fenomenalnu reprezentaciju, izbornika. Neće biti iznenađenja, Srbija će pobijediti – našalio se Borjan.

Otkrio je i da će otići pogledati taj susret.

- U zadnji trenutak sam uzeo ulaznicu, nisam bio siguran hoću li moći otići. Pitao sam ljude iz reprezentacije, dopustili su mi. Idemo Atiba Hutchinson i ja.


"Izbornik Zlatko Dalić će sigurno promijeniti dva igrača za utakmicu protiv Kanade". Tim riječima je Nikola Jurčević najavio drugu utakmicu Vatrenih na SP-u u Kataru. O kojim se igračima radi, što očekuje od utakmice protiv Kanade, a što je bilo najgore protiv Maroka pogledajte u našem Mundocastu:

Linker
23. travanj 2024 09:28