Josip Pivarić i suigrači nakon pobjede protiv Engleske kojom su izborili finale SP-a u Rusiji

 TOM DUBRAVEC/CROPIX
SREBRNI VATRENI

‘Nema u Brazilu Supermana, riskirajte na bokovima, jurnite naprijed! Znam i gdje je naša najveća šansa‘

Osvajač velikog srebra s prošloga Svjetskog prvenstva s optimizmom iščekuje dvoboj protiv Brazilaca
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 08. prosinac 2022. 20:51

Kapetan Lokomotive, Josip Pivarić (33), u četvrtak će povesti svoju momčad u zimske pripreme. A dane odmora provodio je uz mali ekran, odgledao je sve utakmice na Svjetsko prvenstvo u Kataru i jasno je da su mu se javila sjećanja i emocije na prošlo SP u Rusiji, kad je oko vrata stavio srebrno odličje. Pivarić je, podsjetimo, prije četiri godine odigrao četiri utakmice za Hrvatsku na SP, igrao je u pobjedama protiv Islanda, Danske, Rusije i Engleske...

- I sve me sad nekako podsjeća na Rusiju! Sve je jako slično, ma gotovo isto kao što je tamo bilo. Počevši od prve utakmice u skupini, teško je bilo s Marokom, baš kao što je teško bilo i s Nigerijom u Rusiji, ništa bolje nismo mi igrali prije četiri godine, ali uspjeli smo ipak iščupati pobjedu. A osmina finala pokazala je koliko je Maroko ozbiljna momčad, eliminirali su favoriziranu Španjolsku i onaj naš startni remi bez pogodaka s njima, sigurno je sad dobio na težini. Ta je prva utakmica u skupini uvijek najteža, pritisak je identičan kao u nokaut dijelu natjecanja - kaže Pivarić i nastavlja:

- Potom je uslijedila odlična utakmica s Kanadom, baš kao što mi odigrali odličnu utakmicu s Argentinom! Razlika je bila tek u trećem dvoboju, mi smo u Rusiji opušteno igrali s Islandom, a sad su se dečki morali dobro namučiti da ne izgube protiv Belgije. I onda osmina finala, šokantna utakmica s Japanom, baš kao što je šokantna bila i naša s Dancima. Srećom, Livaković je bio čudesan, odmah sam mu poslao poruku i čestitao na vrhunskim obranama.

image

Josip Pivarić protiv Rusije na Svjetskom prvenstvu 2018.

BORIS KOVACEV/ CROPIX

U petak je na rasporedu četvrtfinale s Brazilom, što možemo očekivati?

- Brazil je jak, dosad je pokazao strahovito dobru formu. Stvaraju mnogo prilika, teško ih je zaustaviti. Međutim, i oni su ljudi od krvi i mesa, nitko od njih nije Superman! A dojma sam da je naša obrana stvarno dobra, te da ćemo im znati parirati i otupiti oštricu njihova napada.

Zatvaranje Viniciusa

Kako ocjenjujete igru bočnih braniča, Juranovića na desnoj strani, te Sose i Barišića na lijevoj?

- Igrali su jako dobro! Nisu bezgrešni, kao što to nitko nije, pa svi griješe. A razlika je u tome ispravi li neki suigrač tu pogrešku, ili nakon tog propusta padne pogodak, pa se onda ističu pojedinačne pogreške. Ne bude li pogotka, onda ni pogreške nisu tako vidljive i ne pamte se. Oba naša defenzivna boka dobro funkcioniraju, sva trojica spomenutih igrača imaju veliku moć ponavljanja i jedino bih ih želio češće vidjeti na suparničkom dijelu travnjaka, u napadačkim akcijama. Dečki, riskirajte, jurnite prema naprijed jer na bokovima ima prostora, na bokovima se radi razlika i najbrže se i najjednostavnije dolazi do prilika.

Ipak, njihova je temeljna zadaća obrana. Pred Juranovićem je zacijelo izazov karijere, može li naš desni branič zaustaviti paklenog driblera i brzanca Viniciusa Juniora?

- Može! Ali, sigurno ga ne može sam zaustaviti. Juranović mora imati potporu veznih igrača i srednjeg braniča i onda će mu biti kudikamo lakše. Vinicius je fantastičan napadač, igra u madridskom Realu i bit će ga strahovito teško zaustaviti. Kad bi igrali “jedan na jednoga” na cijelom travnjaku, onda ga sigurno ne bi mogao “zaštopati”, općenito će krila u solo-akcijama od četiri puta barem dvaput probiti braniča. Sve je, dakle, jasno, Juranoviću netko mora čuvati leđa, treba napraviti taj dvostruki blok i na taj način zatvoriti prostor Viniciusu.

Nemaju isti duh

Osjećate li da bi neki naš igrač mogao iznenaditi Brazilce?

- Ne gledam to tako jer ovu utakmicu može uspješno apsolvirati samo – momčad! I ako smo u nečemu u prednosti u odnosu na Brazil, onda je to svakako taj momčadski duh, kojeg oni nemaju tako izraženog kao mi. Brazilci su, kao i Portugalci, po svojoj prirodi, veliki individualci, egoisti, bezobrazni su... I sve kod njih “štima” kad im dobro ide, onda se vesele, plešu, smiju se... Ali, kad ne ide sve onako kako su zamislili, onda se javljaju problemi. Jednom se naljuti Neymar, drugi put Vinicius, treći put Richarlison..., a onda uđu u negativnost, jer jedan drugome počnu prigovarati. Ovoga smeta što onaj drugi ne igra obranu, treći, pak, prigovara četvrtom da premalo trči i tako postaju nervozni. Nemaju taj kolektivni duh poput nas, preveliki su egoisti da bi se podredili momčadi u trenucima kad im ne ide glatko - kaže Pivarić i ističe:

- U tome vidim našu najveću šansu. Želio bih da ne primimo pogodak u prvih 45 minuta i onda će nervoza zahvatiti Brazilce. Što će utakmica duže potrajati u “egalu”, naše će šanse za pobjedu biti sve veće!

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

Dvoboj s Brazilom jedan je od najvećih u povijesti hrvatskog nogometa, u dosadašnja dva ogleda na SP 2006. i 2014. Hrvatska je bila poražena (0:1, 1:3), je li vrijeme za prvu pobjedu? Može li to ova momčad napraviti i je li sposobna ponoviti uspjeh iz Rusije?

- Da! Ponovit ću, gotovo sve podsjeća me na Rusiju, razlike su u nijansama! Znate, imam dojam da ne možemo izgubiti utakmicu! Kao da smo nepobjedivi, a taj smo osjećaj svi mi igrači u svlačionici imali na SP u Rusiji. Ne bih sad želio nešto “zacoprati”, ali stvarno osjećam da smo nedodirljivi, tu smo igru na rezultat doveli gotovo do savršenstva. Možda to nekima izgleda tvrdo i nelijepo za oko, ali ovdje se pamti samo rezultat. A nama nitko ne može tako lako postići pogodak. I nadam se da će dečki opet otići do kraja, znaju kako to treba učiniti i vjerujem u njih. Iako je sad raspored u ovom nokaut natjecanju teži nego što je bio u Rusiji, suparnici su, treba to reći, ovaj put teži i neugodniji - smatra Pivarić.

‘Ne postoji ni jedna momčad na svijetu koja može lagano pobijediti Hrvatsku‘

Vaša prognoza spektakularnog okršaja u petak?

- Iako sam uoči SP rekao da je Brazil najveći favorit za osvajanje naslova, apsolutno vjerujem da možemo proći dalje! Papirnati favoriti ne pobjeđuju uvijek, u tome je najveća draž nogometa. Odigraju li Brazilci vrhunskih 90 minuta i pobijede, onda ćemo im čestitati. Ali, treba to odigrati, ne postoji ni jedna momčad na svijetu koja može lagano pobijediti Hrvatsku, pa to neće uspjeti ni Brazilu. Bit će “čupavo”, želio bih da se prvo poluvrijeme odigra bez ijedne šanse, ma nek’ se igra samo na sredini travnjaka, pa da vidimo kako će Brazil reagirati u takvim trenucima, da vidimo hoće li ih “pojesti” nervoza! Budu li naši dečki na vrhunskoj razini, a nema razloga da ne budu, bude li nas malo sreća pomazila, opet bismo se mogli veseliti u petak - smatra Pivarić.

Linker
30. travanj 2024 23:49