ANTE CIZMIC Cropix
EKSKLUZIVNO ZA SN

‘Nemam minutažu, ali ne odustajem! Nisam se nadao ovakvom raspletu u klubu, a želim s Vatrenima u Katar‘

Progovorio je o svojoj situaciji, manjku minutaže i igranju na mjestu koje nije njegovo primarno
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. listopad 2022. 06:00

Josip Brekalo (24) odigrao je sjajnu prošlu sezonu u Torinu. Bilo ga je užitak gledati, na terenima Serie A nudio je igre za pljesak, dobivao je pohvale, igrao je na 32 utakmice, zabio je sedam pogodaka, dva puta je asistirao. Te odlične prezentacije su logično zaintrigirale mnoge klubove, dobivao je ponude s mnogih strana. Za reprezentaciju je igrao u Ligi nacija, dva puta protiv svjetskih prvaka Francuza, u onoj grandioznoj pobjedi protiv Tricolora na Stade de Franceu, bio je jedan od najzapaženijih igrača Dalićeve momčadi. Brekalo je definitivno bio ‘in’, čovjek za kojeg se predviđalo da će biti bitna karika nacionalne vrste u Kataru. Moglo se zaključiti da će njegova karijera nastaviti koracima od sedam milja, da tek slijede njegova još bolja izdanja. A onda se vratio s posudbe iz Torina u Wolfsburg. I tu nastaju problemi. Propustio je zadnje tri utakmice Wolfsburga u Bundesligi. Nije igrao protiv Stuttgarta, Augsburga i Borussije iz Monchengladbacha. Posljednju utakmicu za momčad koju vodi bivši hrvatski izbornik Niko Kovač odigrao je na gostovanju Vukova u porazu protiv Union Berlina (0:2) 18. rujna, kad je dobio 76 minuta. Što se događa s Brekalom, nogometašem koji je za hrvatsku reprezentaciju odigrao 33 utakmice i kojeg smo svi vidjeli kako bitnu kariku Vatrenih, mladićem za kojeg se držalo da će biti siguran putnik u Katar? U ekskluzivnom razgovoru za Sportske novosti, Brekalo je ovako počeo svoju priču.

- Čudna je situacija oko mene, sa svih strana me ljudi ispituju što se događa. Do sada se nisam želio oglašavati, nisam želio da se moje rečenice krivo shvate, nisam želio da na koncu ispadnem kao neki Pedro. Ali sad sam se odlučio za medijski istup jer mislim da je to potrebno - kazao nam je u uvodu Brekalo.

image
Max Ellerbrake/firo Sportphoto/dpa Picture-Alliance via AFP

Ove sezone Josip je upisao pet nastupa za Wolfsburg. Odigrao je 56 minuta na startu Bundeslige protiv Werdera, 6 minuta protiv Bayerna, 31 minutu protiv Leipziga, 89 minuta u sudaru s Eintrachtom iz Frankfurta, te već spomenutih 76 minuta s Union Berlinom. Igrao je i u DFB pokalu protiv Carl Zeiss Jene 45 minuta. U tim nastupima, dva puta je bio asistent, u kupu i protiv Eintrachta iz Frankfurta. Definitivno premalo minuta.

- Najbolje je krenuti od samom početka. Da stvar odmah bude jasna. Nije mi bila želja da se iz Torina vratim u Wolfsburg. Međutim, dogodilo se da je Niko Kovač postao trener. Zbog te činjenice se promijenila ideja kluba, a tako i moja. Nakon razgovora s trenerom i s ljudima iz kluba, odlučio sam ostati. Rekli su mi kako je najbolje da ostanem u Wolfsburgu. Trener je izrazio želju za mojim ostankom, bez obzira što sam u zadnjoj godini ugovora. Rečeno mi je da sam potreban momčadi, te da je najbolje za mene da budem dio Wolfsburga. Pa sam u dogovoru sa svojim menadžerom i obitelji, sa svima, odlučio ostati. Razmišljao sam da je tu Niko Kovač, naš čovjek, naš trener... Nadao sam se da će situacija biti dobra, da ću igrati, dobivati adekvatnu minutažu, da ću biti u sastavu reprezentacije za Svjetsko prvenstvo - priča nam Brekalo.

Međutim, situacija se za njega nije odvijala onako kako je promišljao.

- Sve je krenulo s tim da se od mene u startu tražilo da igram neke pozicije koje nisam nikad igrao. Radilo se o poziciji veznog igrača, s karakterističnim zadaćama baš za vezne igrače. Bila je to pozicija ‘osmice’. Eventualno ‘desetke’. Ja naravno nisam vezni igrač, već klasično krilo. Cijele pripreme su se potrošile na to... Nisam igrao svoju poziciju. Tada je krenula prva utakmica Bundeslige s Werderom kada sam postavljen na poziciju veznog igrača. Na pripremama sam davao sve od sebe, izgledalo je donekle dobro. Jer logično, ako imaš kvalitetu, trebaš se snaći i na drugim pozicijama. Međutim, pozicija u vezi nije ta u kojoj mogu dati najviše, na kojoj se najbolje snalazim. Prije utakmice s Werderom u kupu sam ušao u drugom poluvremenu i asistirao sam za pobjedosni pogodak s kojim smo se plasirali dalje. Ali onda nakon što smo slabo odigrali protiv Werdera u prvom kolu, maknut sam iz momčadi kao netko tko nije dobro odgovorio zadaćama. Nakon toga sve mi je krenulo nizbrdo. Nisam očekivao da će to tako biti.

Nije želio izražavati nezadovoljstvo, makar nije igrao svoju poziciju.

- Mislio sam nema veze, izdržat ću, mogu ja pokriti i tu poziciju u vezi. No, nije tako bilo, to nije moja pozicija, pa sam izgubio svoje mjesto u momčadi. Nešto sam kratko ulazio protiv Bayerna i Leipziga, a onda sam konačno dočekao svoju šansu protiv Eintrachta iz Frankfurta. Prije te utakmice razgovarao sam s trenerom i kazao mu da sam ja krilni igrač, a ne vezni, pa sam i dobio priliku na krilu. I onda sam na toj utakmici asistirao za pobjednički gol, naš trijumf od 1:0. To je bila bitna pobjeda nakon puno loših rezultata, napokon smo pobijedili utakmicu u kojoj sam odigrao skoro svih devedeset minuta.

Mislio je kako mu je konačno sve krenulo u dobrom smjeru.

- Međutim, nakon te pobjede smo izgubili protiv Union Berlina u gostima s 2:0. U prvom poluvremenu smo bili ravnopravni, možda i bolji. U drugoj dionici su nas dobili nekako rutinerski. Nakon tog poraza sam jednostavno sklonjen iz momčadi. Tako da se sada svi pitaju zašto ne igram...

image
ANTE CIZMIC Cropix

Jasno jest da mu je ugrožen reprezentatvni status.

- Ugrožen je moj status reprezentativca, evo nisam bio pozvan na zadnje okupljanje reprezentacije. Ovoga trentuka moja situacija je nejasna.

Što mu je sad raditi, kako se osjeća?

- Osjećam se razočarano, što je sasvim normalno jer ne igram. Ali ja sam osoba koja nikada ne odustaje i ima jasne ciljeve ispred sebe. Želim u Katar!

Je li ga nazvao izbornik Zlatko Dalić ili netko iz HNS-a?

- Nitko me nije nazvao...

Josip Brekalo je u nezahvalnoj situaciji. Međutim, to je igrač koji je svakako potreban Vatrenima. Konačno, ako se sjećate, u jednom trenutku je igrao u 27 od 28 utakmica nacionalne vrste. Sjećamo se isto tako da je izbornik Dalić u slučaju Nikole Vlašića, kad je on bio u problemu, kazao da ga želi vratiti kroz reprezentaciju. Tako bi trebalo postupiti u Brekalovom slučaju ako će kod Kovača i dalje biti na ledu. Konačno, igrao je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo na šest utakmica, a kad sagledamo kompletnu situaciju, Hrvatska baš i nema na desnom krilu igrača kojemu je to prirodna pozicija.

Linker
05. listopad 2024 11:25