JUAN MABROMATA Afp
FINALE SP-A

Nešto više od 24-sata dijeli nas od spektakla - Tko će do trećeg naslova u svojoj povijesti?

‘‘Osakaćeni‘‘ Francuzi iznenadili rezultatom, kod Argentinaca svi zdravi
Piše: HinaObjavljeno: 17. prosinac 2022. 08:30

U finalu 22. izdanja Svjetskog nogometnog prvenstva u nedjelju na stadionu Lusail snage će odmjeriti Francuska i Argentina.

Bit će to okršaj aktualnog svjetskog prvaka, te aktualnog prvaka Južne Amerike, a obje reprezentacije love svoje treće naslove.

Francuska ima priliku postati tek treća reprezentacija u povijesti koja je uspjela obraniti svjetski naslov nakon slavlja 2018. u Rusiji. "Tricolori" imaju i titulu s prvenstva koje je 1998. održano u njihovoj zemlji.

Do sada su samo dvije reprezentacije uspjele obraniti naslov - Italija (1934, 1938) i Brazil (1958, 1962). S druge strane Argentina je slavila 1978. i 1986.

image
ADRIAN DENNIS Afp

Momčad iz Južne Amerike svoj je katarski put započela šokantnim porazom (1:2) od Saudijske Arabije, ali su pobjede 2:0 nad Meksikom i Poljskom osigurale da se plasira u osminu finala kao pobjednik skupine C. "Gauči" su u osmini finala pobijedili Australiju 2:1, u četvrtfinalu Nizozemsku nakon izvođenja jedanaesteraca, te u polufinalu Hrvatsku sa 3:0.

Argentinski izbornik Lionel Scaloni službeno ima potpuno zdravu momčad, što je rijetkost u ovoj fazi natjecanja nakon napornog, jednomjesečnog putovanja u Kataru. Jedino je upitna kondicija Angela Di Marije i Paula Dybale.

"Argentina ima sve uvjete za osvajanje naslova. Postoji nešto u atmosferi, pozitivna energija," kazao je legendarni argentinski napadač Gabriel Batistuta.

image
FRANCK FIFE Afp

Francuzi su imali velikih problema prije nego što su se ukrcali na let za Bliski istok. Bezbroj ozljeda ključnih igrača, neprestane kontroverze izvan terena i loši rezultati u Ligi nacija, bacili su sjenu sumnje na "Tricolore"."Les Bleus" su bez Paula Pogbe, N‘Gola Kantea, Karima Benzeme, Presnela Kimpembea, Christophera Nkunukua i Mikea Maignan, koji su svi propustili turnir zbog ozljeda. Zatim su izgubili Lucasa Hernandeza. Uoči finala u njihove redove uvukla se i devina gripa, respiratorna bolest koja se prenosi bliskim kontaktom s devama te konzumacijom devinih proizvoda i može biti vrlo opasna.

image
FRANCK FIFE Afp

Francuska je na putu do finala pobijedila u svoje dvije uvodne utakmice u skupini D, protiv Australije (4:1) i protiv Danske (2:1). Iako su izgubili 0:1 od Tunisa, aktualni svjetski prvaci su se kvalificirali kao pobjednici skupine. U osmini finala Francuska je slavila protiv Poljske 3:1, u četvrtfinalu je dobila Englesku 2:1, a u polufinalu Maroko 2:0.

"Kada uzmete ove dvije momčadi i stavite ih u shaker, dobijete savršen koktel za super Svjetsko prvenstvo i super finale. Jedva čekam nedjelju," veseli se svjetki prvak iz 1998. Youri Djorkaeff.

"To je finale 50/50," dodao je Mario Kempes, svjetski prvak s Argentinom 1978.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Još od grupne faze 1978. Francuzi nisu doživjeli poraz od neke južnoameričke nacije na najvećem svjetskom natjecanju. Tada ih je porazila Argentina sa 2:1.

Argentina i Francuska su do sada igrale tri puta na Svjetskom prvenstvu. Argentina je dobila prva dva susreta 1930. i 1978., dok je Francuska izbacila Argentinu sa Svjetskog prvenstva 2018. u osmini finala.

U slučaju poraza Argentina bi dostigla Njemačku koja je četiri puta gubila finala svjetskih prvenstava (1966, 1982, 1986, 2002), dok je Argentina do sada imala tri finalna posrtaja (1930, 1990, 2014). Francuska uz dvije titule ima i poraz u finalu 2006.

Linker
24. travanj 2024 05:12