JEWEL SAMAD Afp
NAVIJA ZA OBJE EKIPE

Nezaboravni Dinamov Brazilac otkrio plan za ‘svoje‘: ‘Stavio bih Livaju, a jedno ne bih volio da se dogodi‘

Brazilac je u Dinamu igrao s Modrićem, Eduardom, Ćorlukom, Kovačićem, Kramarićem i Lovrenom
Piše: Andro PolićObjavljeno: 08. prosinac 2022. 15:46

Bit će to najgora utakmica za mene, trebali smo se naći u finalu… Kaže nam to s osmijehom i na tečnom hrvatskom, bivši stanovnik maksimirske svlačionice s daškom nogometne sambe u nogama. Dok se portugalski na hrvatskim nogometnim pašnjacima do prije nekoliko godina mogao smatrati drugim zaštitnim jezikom lige, trenutačno je prisutan samo u tragovima kroz tri brazilska igrača, u pretežito marginalnim ulogama. Jedan od takvih u prošlosti nije bio i Etto, odnosno, punog imena Oélilton Araújo dos Santos. Desni bek kultne Dinamove momčadi otprije 15-ak godina s Modrićem, Eduardom i Ćorlukom kojih se rado sjećaju svi navijači "modrih", ali i obični nostalgičari našeg klupskog nogometa. I dalje žitelj Zagreba i Hrvatske, a najavio nam je četvrtfinale između njegove dvije države, za koje nam je u više navrata tijekom intervjua govorio u prvom licu, dokazujući iz prve ruke kako sebe smatra i Brazilcem i Hrvatom.

"Počeo sam se školovati za trenera, baš prije tjedan dana. Bavit ću se tim, raditi s klincima ili privatno, nisam još odlučio. A u petak će mi biti teško, Brazilac sam, ali tu živim jako dugo, pa sam i Hrvat, srce mi je podijeljeno. Tko god prođe, bit će mi drago, a bit će mi žao i tko god ispadne, jer jako volim obje države", kaže nam Etto.

Na šest od posljednjih osam Mundijala, uključujući i ovaj, "seleção" je bio smješten za prvog favorita turnira. Ipak, sa zlatom oko vrata u domovinu stigli su jedino s azijske avanture prije 20 godina. Etto se složio s javnim mnijenjem: jasno je tko će u četvrtfinalni dvoboj ući s većim izgledima i manjim koeficijentom na pobjedu. Ipak, i Brazilci su svjesni kako im neće biti nimalo lako.

"Brazil je veliki favorit, imamo moćnu momčad. Dugo nismo imali takve igrače, a isto tako, dugo smo ovisili o Neymaru, ali sada ima puno dobrih igrača i podijeljena je kvaliteta. Ipak, Hrvatska je druga na svijetu, zaslužuje veliko poštovanje. U Brazilu znaju da je Hrvatska jaka, pogotovo jer se radi o utakmici na ispadanje. Dalićeva momčad ima snagu i moć. Vjerujem kako će to biti dobra utakmica, ali i lijepa za gledanje."

image
PRIVATNA ARHIVA Privatna Arhiva

Dva desetljeća bez pozlaćenog Fifinog trofeja za druge nacije ne bi predstavljalo ništa dramatično, međutim, za njih to je razdoblje poput čitave vječnosti. Ipak, Titeova momčad odiše nekim drugačijim zrakom u odnosu na prethodne, neuspješne brazilske reprezentacije.

"Kod nas svi kažu: "ako ne osvojimo ovaj put, opet ćemo dugo čekati". Generacija je dobra, sve što smo napravili dosad bilo je očekivano. Igrači su zreliji i spremniji napraviti veliki korak koji se dugo čeka. Tu su i Casemiro, Richarlison, pa onda na krilima Vini i Raphinha, to su igrači koji imaju veliku moć i brzinu, mogu se ponavljati. Jako ih je teško čuvati, idu često jedan na jedan, to je njihova prednost. U takvim situacijama obrana ima puno vremena za odmor", kaže Etto.

Da lijepe riječi nije ostavio samo za rodnu grudu, hrvatski državljanin nahvalio je i "vatrene", a prisjetio se i uspomena na razdoblje u plavom dresu, u kojem je proveo šest godina, odigravši 127 utakmica. Nakon Dinama, dvije i pol godine proveo je u Grčkoj, u dresu PAOK-a, a karijeru je zaključio u Azerbajdžanu, u Bakuu.

"Luka je oduvijek iskakao kvalitetom, još u Dinamu. Dijelio sam i svlačionicu s Kramarićem, Lovrenom i Kovačićem, oni su svi bili vrlo mladi tada. Tu sam proveo najljepše trenutke u karijeri. Hrvatska ima najbolji vezni red na svijetu, a takva momčad uvijek ima prilike. Kova, Luka i Broz naći će priliku i protiv Brazila, uvijek kroz sredinu uspiju nešto kreirati. Ipak, ovaj put to će se morati dobro koristiti. Ne smije se promašivati, protiv Belgije je također bilo nekih prilika, međutim, nisu ih iskoristili pa su na kraju strepili. Nakon ove utakmice, nema druge prilike, a sigurno ćemo dobro parirati", kaže Etto, a "mi" u posljednjem dijelu odgovora, odnosilo se na Hrvatsku.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Dok nešto manje od četiri milijuna hrvatskih izbornika važe tko bi trebao biti Dalićeva udarna napadačka oštrica, bivši dinamovac ipak je konkretno istaknuo jedno ime za postavu protiv Brazila.

"Sve ovisi o suparniku, nije isto igrati protiv Japana i Brazila. Tu su Petković, Livaja i Budimir, svi su dobri, ali ja bih možda stavio Livaju. Mislim da bi mu mogla odgovarati takva utakmica i da bi bio dobar."

Upitali smo našeg sugovornika zna li kojim slučajem poneku zvijezdu iz brazilske svlačionice, a 41-godišnjak sjetio se još jednog aktivnog veterana, ujedno i njegova poznanika. Igrač je to koji je s 39 godina i 210 dana postao najstariji igrač brazilske reprezentacije u povijesti Mundijala.

"Dani Alves i ja igrali smo zajedno u Brazilu. Ostali su mlađi, izuzev Thiaga Silve. Nisam se dugo čuo s Alvesom, ali znamo se. Iz iste smo savezne države, živjeli smo blizu i imamo dosta zajedničkih prijatelja."

Dobru atmosferu, onu pravu južnoameričku, Brazilci su dobrano prezentirali spakiravši četiri gola Južnoj Koreji već u prvom poluvremenu. Svaki pogodak bio je povod za kreiranje novog plesnog podija s drugim protagonistom pod "disko kuglom", a u jednom trenutku zaplesao je i izbornik Tite. Dok su neki oduševljeni pozitivnim vibracijama kojima zrači ovaj Brazil, drugi su, poput Roya Keana, to shvatili kao izrugivanje suparniku.

"Brazil je poznat po nogometu i plesu. Nije to nikakvo poniženje, to je naš način izražavanja, i to nikada nećemo izgubiti. Keane nije u pravu, a kada je on Haalandovom ocu završio karijeru, nije se ni ispričao, a to je onda bilo lijepo? Nogomet je prekrasan, zašto ne bismo plesali? Hakimi je isto zaplesao nakon što je zabio posljednji 11-erac protiv Španjolske", poentirao je Etto.

Inače, Etto ima petero djece, a 10-godišnji sin Gabriel trese mreže na poziciji napadača u plavom dresu, u kojem je i njegov otac ostavio najdublji trag tijekom karijere. Za kraj našeg razgovora, dotaknuli smo se miksa Brazila i HNL-a. Eduardo, Carlos, Sammir, Anderson Costa… dio je to samo bivše brazilske kolonije u Dinamu, međutim, elitni razred hrvatskog nogometa trenutačno je dom za tek tri Brazilca, a na prste jedne ruke uspjeli bi ih nabrojati samo najzagriženiji fanatici. Oni su Wallace i Caio da Cruz iz Gorice, te Talys iz Slaven Belupa.

"Stalno me to pitaju. Nije to zbog manjka kvalitete u Brazilu, nego upravo suprotno. Brazilska liga je sve jača svake godine i neisplativo im je odlaziti u Europu, jer i u Brazilu sada ima puno dobrih klubova koji mogu ponuditi dobar novac, igrači tamo dovoljno zarađuju", rekao je jedan od bivših brazilskih članova HNL-a.

Za kraj našeg razgovora ostavili smo upit o prognozi za petak, dakako ne vremenskoj. Iako nije ponudio konkretan rezultat, istaknuo je dvije stvari koje mu ne bi odgovarale.

"Samo da ne budu produžeci i penali, tko god dobije, neka to bude u 90 minuta i bez mučenja. Bio bi mi velik udarac da Hrvatska prođe, a onda ispadne od Argentine, ne bih to nikako volio", zaključio je Etto u vedrom tonu.

POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

S kojom taktikom bi Zlatko Dalić trebao krenuti protiv Brazila, a koji bi igrači donijeli Hrvatskoj prodornost i stabilnost na toj utakmici? O tim i drugim pitanjima u Mundocastu smo razgovarali s uglednim nogometnim trenerom Ilijom Lončarevićem.

Linker
01. svibanj 2024 22:13