HAITHAM AL-SHUKAIRI Afp
IZGUBILI SPONZORA

Nijemci ne žele popustiti, idu korak dalje! Fifi se sprema tužba: ‘Želimo znati je li ovo zakonito‘

DFB želi kod CAS-a postići da kapetan Manuel Neuer (36) može nositi kapetansku traku ‘One Love‘
Piše: SNObjavljeno: 22. studeni 2022. 16:16

Njemački lanac supermarketa REWE prekinuo je suradnju s Njemačkim nogometnim savezom uslijed odluke Fife oko kampanje ‘One Love‘ u sklopu koje su kapetani sedam reprezentacija htjeli nositi posebnu kapetansku vrpcu. Tvrtka se želi ograditi od stava Fife i odrekla se reklamnih prava iz ugovora sa Savezom.

Sada je priča dobila nastavak, naime, kako tvrde mediji u Njemačkoj, tamošnji je nogometni savez odlučio tužiti Fifu Sportskom arbitražnom sudu (CAS).

- Fifa nam je zabranila da pokazujemo različitost i ljudska prava. Kombinirala je to s velikim prijetnjama sportskim sankcijama, ne navodeći ih. DFB provjerava je li ovaj postupak FIFA-e bio zakonit.

DFB želi kod CAS-a postići da kapetan Manuel Neuer (36) može nositi kapetansku traku ‘One Love‘ koju je Fifa zabranila barem na drugoj utakmici u skupini protiv Španjolske te u natavku turnira u kojoj vratar Bayerna ne bi bio suočen sa žutim ili crvenim kartonom, ili da eventualno čitava momčad ne bi bila suočena s oduzimanjem bodova.

Prema Fifi i njezinim predsjednikom Giannijem Infantinom (52), ‘One Love‘ predstavlja političku poruku zabranjenu njezinim statutom.

Zahtjev DFB-a za privremenu pravnu zaštitu odnosio bi se na sve utakmice koje je njemačka momčad igrala u Kataru dok ne ispadne ili ne stigne do finala. Ako CAS udovolji zahtjevu, glavni postupak bi uslijedio tek nakon Svjetskog prvenstva – što je malo vjerojatno. Naknadni žuti karton ili kazna za DFB nemaju smisla za Fifu, oduzimanje bodova više ne može promijeniti tijek turnira koji je već završio.

Čak i da Njemačka postane svjetski prvak, pravni stručnjaci u CAS-u isključili bi mogućnost oduzimanja naslova zbog razmjernosti kazne.

Linker
26. travanj 2024 08:11