ROGER PETZSCHE/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
SJAJNA PRIČA

‘Nisam se javio izborniku jer sam mislio da me zovu radnici, a kad sam vidio poruku, počeo sam se tresti‘

‘Olmo? Jako se dobro slažemo. On je sjajan tip izvan terena. Tražit ću ga dres...‘
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 25. studeni 2022. 20:13

Njemački reprezentativac David Raum nakon debija na Svjetskom prvenstvu u Kataru dao je veliki intervju za španjolsku Marcu, u kojem je, između ostalog, iznio detalje o počecima karijere, odnosu s Danijem Olmom, sukobu s Federicom Valverdeom te ispričao duhovitu anegdotu o pozivu u reprezentaciju.

Ovaj lijevi branič svoje prve nogometne korake napravio je u Greuther Fürthu, s kojim je do sezone 2020./2021. igrao u drugoj njemačkoj ligi, da bi potom, kao slobodan igrač otišao u Hoffenheim. Nakon dobrih prezentacija u redovima kluba našeg Andreja Kramarića, u srpnju ove godine pridružio se Leipzigu za 26 milijuna eura. U kratkom je roku, dakle, od drugog razreda njemačkog nogometa, kroz unosan transfer, stigao do Bundeslige, a posljedično i do nacionalnog dresa, odnosno svog prvog Mundijala.

- To je ludo. Moje posljednje tri godine bile su nevjerojatne. Igrao sam u drugoj ligi u Njemačkoj, a sada igram na Svjetskom prvenstvu. To je više od ostvarenja sna, jer nikada nisam sanjao ovako nešto - rekao je, pa se prisjetio svojih početaka:

- Bio sam centarfor do svoje 19 godine,a igrao sam i na desnom krilu. Onda su me na treningu stavili na lijevu stranu jer sam jedini imao snažnu lijevu nogu. Bio sam bijesan... Nijedan napadač nije htio igrati obranu, želio sam zabijati golove. Nakon prvotne ljutnje sam počeo uviđati koliko je to dobro, da imam kvalitete da tamo igram. Trener me tjerao da naučim igrati na toj poziciji i shvatio sam da je to korisno, da mogu napadati, i da momčad može imati prednost od mojih ubačaja.

image

David Raum

INA FASSBENDER Afp

Raum je za Elf debitirao u rujnu prošle godine i od tada odigrao 13 utakmica, uključujući i poraz od Japana na SP-u. Za ugledni španjolski list se prisjetio prvog poziva koji mu je Hanski Flick uputio.

- To je sjajna priča. Stigao sam u Hoffenheim iz druge lige prošle sezone i, nakon što sam odigrao dvije dobre utakmice,zazvonio mi je telefon. Bilo je to prije treninga i presvlačio sam se u svlačionici. Pošto me zvao nepoznat broj, nisam se javio. S obzirom da smo tek uselili, mislio sam da me zovu radnici, za namještaj ili paket. Zvali su opet i pomislio sam da stvarno žele razgovarati sa mnom. Nisam se javio jer sam morao trenirati i htio sam razgovarati kasnije, kad dođem kući. Telefon je prestao zvoniti, a onda mi je stigao SMS: "Ja sam Hansi Flick, nazovi me" - otkrio je 24-godišnji bek pa dodao:

- Počeo sam se tresti i istrčao iz svlačionice na poziv. Rekao mi je da me prati godinu dana i da će me pozvati u reprezentaciju. Nisam mogao vjerovati! Kad sam došao kući bilo je ludilo, svi su bili super sretni. Zamislite, dvije utakmice u Bundesligi i - reprezentacija! Moja djevojka nije mogla vjerovati, otišli smo na večeru i popili čašu vina. Bilo je to nešto što nikada neću zaboraviti.

Nijemac u Leipzigu igra s bivšim Dinamovim igračem Danijem Olmom, s kojim je u odličnim odnosima i protiv kojeg će igrati u susretu drugog kola skupine E.

- Jako se dobro slažemo. Bio je, nažalost, ozlijeđen na početku sezone, ali kasnije je igrao. On je sjajan tip izvan terena i volim igrati s njim. Tražit ću ga dres nakon utakmice. - rekao je uz osmijeh pa dodatno prokomentirao susret s Olmom kroz prizmu nadolazećeg dvoboja Njemačke i Španjolske (nedjelja, 20.00):

- Volim igrati protiv najboljih. On je moj prijatelj i znam njegove trikove na terenu, ali neću previše govoriti da ne ispadnem glup ako me posjedne na pod.

U završnom dijelu razgovora Raum se prisjetio i sukoba s Federom Valverderom tijekom utakmice između Real Madrida i Leipziga na Santiago Bernabéuu, u drugom kolu Lige prvaka.

- Ja sam igrač s puno strasti na terenu. U prvom poluvremenu sam presjekao Kroosov centaršut i poslao loptu u korner. Otišla je do naših navijača, a ja sam podigao ruku da slavim s njima, ali problem je bio u tome što je Fede u tom trenutku prolazio i ispalo je kao da je to upućeno njemu. Izuzetno poštujem Fedea. Trenutno je bio jedan od najboljih igrača u Real Madridu i La Ligi. Nije to bio nedostatak poštovanja, ni protiv Fedea ni protiv Madrida. Bio je to moj prvi put na Bernabéuu, nevjerojatnom stadionu kluba kojemu se jako divim.

Otkrio je i sve neugodne posljedice koje su za njega, ali i njemu bliske osobe, proizašle iz te situacije u Madridu.

- Problem je što su nakon toga mojoj djevojci i meni prijetili na društvenim mrežama. Bilo je vrlo neugodno. On je slavio gol preda mnom i ja to prihvaćam, ali nisam mu ništa napravio, nije to bilo upućeno njemu. Nisam kriv, imao sam tu gestikulaciju prema svojim obožavateljima i to stvarno nije bilo za njega. Ali to je to, ako ga vidim na ovom Svjetskom prvenstvu, s oduševljenjem ću mu stisnuti ruku. Nadam se da ljudi sada znaju što se dogodilo. Ja sam emotivan igrač, ali pun poštovanja. Nadam se da ću moći bez problema otići u Madrid i Španjolsku - zaključio je Nijemac.

Linker
19. travanj 2024 09:34