ANDREJ ISAKOVIC Afp
NA KRAJU - VELIKO NIŠTA

Nitko ih ne mrzi, jednostavno igrali su loš nogomet i to je osnovni razlog zašto su Srbi ispali sa SP-a

Stigli su u Katar s izraženim ambicijama, ali su razočarali i ispali već u prvom krugu
Piše: Dražen PinevićObjavljeno: 03. prosinac 2022. 18:25

Velike najave i na kraju jedno veliko ništa. Srbija je razočarala na Svjetskom prvenstvu u Kataru i zasluženo je eliminirana u grupnoj fazi. Loša partija protiv Brazila, nesmotrenosti protiv Kameruna i nedovoljan fizička priprema da se nose sa Švicarskom razlog su podbačaja.

Srbija možda ima pojedince, ali se nije pokazala kao momčad. U momčadi jedni igraju za druge, kod njih to nije bio slučaj, iako su pojedinačno možda i jači od nekih drugi selekcija. Uz to, bokovi i obrana srpske reprezentacije nisu bili u stanju zatvoriti sve probleme koje je imao sastav Dragana Stojkovića na ovom SP-u. Taj dio srpske momčadi nije bio dobar za SP, a riječi Dušana Tadića, kapetana, to najbolje govore:

- Kada primiš osam golova u tri utakmice nemaš pravo očekivati plasman u drugi krug SP-a.

Mediji ih nisu štedjeli od samog starta natjecanja, a zanimljivo, ‘udarci‘ uglavnom nisu bili zbog igre, nego zbog odnosa i ponašanja, što je u najmanju ruku bilo nevjerojatno za tim koji jednom u četiri godine ide na ovakvo natjecanje. Uz sve to, ponašanje nije bilo na razini značenja ovako velikog natjecanja, a posebno je došlo do izražaja protiv Švicarske. Nevjerojatna je ta stalna potreba da se pričaju iste priče, da se uvredama pokušavaju riješiti stvari, da se od toga stvaraju zavjere, a da onda kada uvrede budu uzvraćene pričaju kako ih netko mrzi i slično. Nitko ih ne mrzi, jednostavno igrali su loš nogomet i to je osnovni razlog zašto su ispali sa SP-a u Kataru prije nego su očekivali.

image
AFP

Uostalom, sviđalo se to njima ili ne Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri bili su najbolji švicarski igrači na toj utakmici, a i njima je bio pritisak u kojem su čak i izgradili drugi gol Srbije svojim pogreškama.

- Nismo zadovoljni rezultatom. Imali smo puno problema od trenutka kada smo stigli. Imali smo dosta kadrovskih problema, igrači su se borili koliko su mogli, dali sve od sebe. Imamo odlične igrače, ali takve utakmice su važne, fizički su jako zahtjevne. Treba biti dostojanstven i u uspjesima i u porazima. U svlačionici sam pružio ruku svojim igračima i rekao da moramo biti veliki i kad nam ne ide. Nije dovoljno za ovu razinu, ali postoje opravdani razlozi zašto je bilo tako. Što se tiče statusa, naravno da ostajem. U ožujku nas čeka nastavak kvalifikacija za Europsko prvenstvo - rekao je nakon svega Dragan ‘Piksi‘ Stojković, srpski izbornik.

Neodređen je bio na pitanju sukoba s Xhakom, nije želio govoriti o detaljima...

- Možda su ih isprovocirali švicarski igrači, ali ne znam što se točno dogodilo, jer nisam bio tamo. Nekad se tenzije same po sebi pojave i stvore neugodne situacije, ali ništa posebno za ovakvu vrstu igre.

image
FAREED KOTB Anadolu Agency Via Afp

Javnost se ne slaže s ublaženom retorikom izbornika Stojkovića, ali i te kako poštuje riječi legende kada kaže:

- To je razočaranje. Ali, kada gledate srpski nogomet općenito, sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu je veliki uspjeh. Imali smo savršen kvalifikacijski ciklus, gdje smo zasluženo prvi u skupini, pobijedili Portugal i našli se u Dohi. Postoji vrijeme kada vas hvale, ali i vrijeme kada ne uspijevate. Ovo je rezultatski neuspjeh, uz sve probleme koje smo imali, borili su se do kraja. Ali za ovu razinu nogometa to nije dovoljno. Nije bilo ni Njemačkoj, Danskoj, Urugvaju… Bit će kritika i treba ih biti. Prihvatit ću ih na dostojanstven način. U sportu se mora naučiti pobjeđivati ​​i gubiti. Ali moramo izvući pouke i ispraviti pogreške u sljedećem periodu. Naš prvi cilj mora biti kontinuitet nastupa na velikim natjecanjima.

Javnost je puno očekivala od Dušana Vlahovića, sjajnog strijelca Juventusa, no on se zadržao na jednom golu i jednom poluvremenu, što je bilo premalo.

- Svašta se pričalo po medijima - gluposti i nebuloze. Nije to bio problem, niti ga ima. Izbornik me u poluvremenu pitao kako se osjećam, rekao sam da mogu, ali njegova odluka je bila da izađem i ja je poštujem. Sigurno smo mogli i morali bolje, ne bježimo od odgovornosti. Tako je, kako je. Bolji je pobijedio i to je to, nemamo se što lagati i zavaravati. Ovo je realnost, ne možemo pobjeći od nje i pretvarati se da smo nešto što nismo. Ne preostaje nam ništa drugo nego raditi i napredovati u svakom pogledu, ako Bog da, da se plasiramo na sljedeće europsko i svjetsko prvenstvo. Nema sumnje da smo u ovom trenutku dali sve od sebe.

Vratio se na ne tako davnu prošlost…

- Prije godinu dana bili smo momčad u Portugalu kada smo izborili SP, a tako će biti i ubuduće. Idemo dalje, to je sport, uzdignute glave, prije svega da se plasiramo na EP, pa da vidimo kako ćemo tamo.

Mediju su kritični, analiziraju se uzroci ispadanje, iako bi i odnose i ponašanje nakon svega trebalo staviti pod lupu, jer su apsolutno neprimjereni jednoj nacionalnoj vrsti. Kolega Dejan Prlina iz Maxbetsporta tri je uzroka naveo kao ključna za ispadanje. U kratkim crtama piše ovako…

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

"Dojam je da srpska reprezentacija ne može trčati u jakom ritmu svih 90 minuta. Bez trčanja nema uspjeha. I nekako uvijek su igrači ostajali bez daha u prijelomnim trenucima. Duša u nosu je bila od oko 60. minute. To nije bio slučaj samo u utakmici sa Švicarskom, već u svim susretima grupne faze. Nemamo braniče za 4-4-2. Reče tako jednom Piksi. Zato igramo 3-5-2. Točno je, nemamo bekove, ali nemamo ni igrače za 3-5-2. To se vidjelo jasno u Kataru. Imamo spore Milenkovića i Pavlovića na stoperima, a brzina je sada vrlo važna. Ova formacija, s ovim igračima, na ovoj razini - ne valja! Piksi je mora mijenjati ili neka mijenja igrače u njoj. Postoji i treća varijanta - plan B. Srbija, međutim, nema plan B… Izbornik Stojković želi da Srbija igra atraktivan nogomet, da i u porazu bude uzdignute glave. To je lijepo, ali poraz je uvijek - poraz. Rezultat je jedino mjerilo uspjeha. Na Svjetskom prvenstvu mora se igrati na rezultat. Što rekoše nekad momci iz Zabranjenog pušenja u pjesmi ‘Ko igra za raju i zanemaruje taktiku, završit će karijeru u nižerazrednom Vratniku."

Bit će dosta analiza još, ali samo dotaknu li se svega s ovog SP-a, mogu doći do rješenja za budućnost. Sve ostalo je zavaravanje...

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

Linker
13. lipanj 2024 05:36