FRANCOIS-XAVIER MARIT Afp
NICK BONTIS ZA SN

‘Nitko ne može ignorirati uspjeh Hrvatske! Nadamo se da će se ta hrvatska čarolija preseliti i kod nas‘

Predsjednik Kanadskog nogometnog saveza prokomentirao ždrijeb skupina Mundijala 2022. godine
Piše: Dražen Antolić iz DoheObjavljeno: 03. travanj 2022. 22:36

Nick Bontis je predsjednik Kanadskog nogometnog saveza, u odsutnosti izbornika Engleza Johna Herdmana on je izašao pred novinare na ždrijebu u Dohi.

Čim ga vidite jasno vam je da je vješt govornik, elokventan, bogatog vokabulara, ali i profesionalnog nastupa. Ne čudi, čovjek je upravo to po struci, ujedno i pisac, ali i profesor, predavač na fakultetima na temu menadžmenta i konzultant. Ima 53 godine, prvo je bio dopredsjednik tamošnje federacije, da bi u studenome 2020. godine postao šef.

Postao sam nervozan

- Jako sam uzbuđen što sam bio na ždrijebu. Kako su kuglice izlazile, a u niti jednoj nije bilo Kanade, postao sam nervozan. Na kraju nije ni izvučena, zapravo, prije nego što se to dogodilo, znali smo protiv koga igramo jer ostalo je mjesto samo u jednoj skupini. Sretan sam što ćemo igrati s Belgijom, koja ima vrhunske nogometaše i bila je do pred koji dan broj 1 na svjetskoj rang-ljestvici. Pogotovo su Lukaku i De Bruyne igrači koje uživam gledati. Dakako, imamo respekt i prema ostalim ekipama, Hrvatskoj, za koju znamo što je napravila na zadnjem Svjetskom prvenstvu, kao i Maroku. Mi ćemo biti jedni od domaćina SP-a 2026. godine, pa je i to naša poveznica... - raspričao se Bontis, kraj kojega je bila glasnogovornica i otkrila nam da je po baki Hrvatica.

image

Predsjednik Kanadskog nogometnog saveza Nick Bontis

CANADIAN PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Canadian Press/Shutterstock Editorial/Profimedia

Kakve su ambicije Kanade?

- Odlično pitanje, a ambicije su vrlo jednostavne. Jedini put nastupili smo 1986. godine i tada, na žalost, nismo zabili gol. Korak broj jedan je postići prvi pogodak na Svjetskom prvenstvu, korak broj dva je dobiti utakmicu, a korak broj tri bio bi proći skupinu. No, treba ići korak po korak.

Kanade ima najbolju generaciju u svojoj povijesti, a sjećamo se i te ekipe iz 1986. jer tada je u njoj igrao i Hrvat Branko Šegota.

- Imamo zlatnu generaciju igrača kao što su Alphonso Davies, Jonathan David… koji igraju u najjačim ligama svijeta. Imamo i odličnog trenera Johna Herdmana.

Dvaput brončani na OI

Njegova je karijera osebujna jer prvo je napravio velike rezultate u ženskom nogometu, a potom se prebacio u muški.

- On će biti prvi čovjek u povijesti koji je vodio ekipu na ženskom Svjetskom prvenstvu i to će napraviti na muškom. Vrlo je talentiran, izvrsno radi. Sa ženama je bio dvaput brončani na Olimpijskim igrama.

Što očekujete od svog izbornika, koji će u srpnju napuniti 47 godina?

- On je vrlo praktičan trener, analitičan, po cijele dane radi na pripremi momčadi, rezultati mu daju za pravo. Jasno da će na SP-u biti puno drugačije i teže. No, za zemlju koja se plasirala prvi put nakon 36 godina, to je izvrstan okvir za dobru priču.

image

Kanadski izbornik John Herdman

VAUGHN RIDLEY Afp

Za Kanadu se nikad ne bi reklo da je nogometna zemlja.

- Ali jesmo, mi smo nogometna nacija. Prvi smo se plasirali iz CONCACAF skupine nakon što smo svladali Jamajku u Torontu. Snijeg je bio na terenu, što nam je odgovaralo, dobili smo 4:0. Još i danas kad o tome pričam vidite smiješak na mojem licu. Golemo mi je zadovoljstvo što smo ovdje gdje su pod okriljem FIFA-e sve super snage koje postoje u svijetu, no Kanada nije tu zalutala. To smo sami izborili, a igrat ćemo i 2026. godine kao domaćini. Imamo dobar i muški i ženski nogomet.

Uživate, nemate pritiska…

- Nemamo, smatra nas se autsajderima i u redu je. To je izvrsna pozicija za ulazak u prvenstvo, imamo mladu generaciju, zlatne igrače, zapravo stjecat će iskustva da bi za četiri godine stupili na višu razinu. Ovi mladići danas su superheroji u Kanadi i nadam se da će djeca koja ih gledaju jednog dana također biti superheroji.

image
VAUGHN RIDLEY Afp

Imate u skupini dva polufinalista prošlog SP-a.

- Vrlo teško društvo. Mi nemamo ništa za izgubiti, naši su igrači vrlo motivirani, nemaju straha, nikoga se ne boje. Mogu biti vrlo opasan protivnik.

Očito je da gajite velika očekivanja od SP-a 2026. godine. Je li vaša ideja da biste tada mogli u osminu finala? Govorite da se nadate već sada...

- Igrači su željni uspjeha, izbornik također, ne bih radio velike planove, ali Kanada će biti dobra. Rekao sam da u studenom dolazimo s tri cilja – zabiti prvi gol, dobiti prvu utakmicu i plasirati se u drugi krug. Prije ždrijeba mnogi predsjednici saveza rekli su mi da ne bi htjeli Kanadu u skupini, Španjolac koji je bio iza mene trknuo me u rame i dobacio – “ne želim Kanadu”. U trenutku kad je na redu bio četvrti pot. Osjetio sam veliki respekt. To moramo opravdati već u prvoj utakmici s Belgijom.

image
VAUGHN RIDLEY Afp

Protiv koga mislite da imate najveće šanse za pobjedu?

- Ako gledamo matematički po renkingu mi smo zadnji, o tome bi više mogao reći trener John Herdman, ispričavam se što nije ovdje. Ne bih špekulirao tko je to - izvukao se diplomatski.

Za koga navijam? Manchester United!

Priupitali smo Bontisa za koji klub navija?

- Oh, jako sam volio nogomet još dok sam bio mali dječak. Moj otac je rođen u Grčkoj, pa kako imamo grčke korijene volimo tamošnje klubove. Ali, ako moram reći da je jedan klub moj favorit, onda je to Manchester United.

Zašto?

- Zato što je imao respektabilne igrače, ali prije svega zbog Sir Alexa Fergusona. Ja sam profesor koji predaje biznis, držim treninge o liderstvu, u tome je on bio neprikosnoven.

Neka se hrvatska čarolija preseli na Kanadu na ovom Svjetskom prvenstvu

Kako gledate na današnju Hrvatsku, pitali smo ga.

- Zapravo moramo reći da u Kanadi imamo golemu hrvatsku populaciju. Imam prijatelje Hrvate, u zajednici su veliki doprinos razvoju nogometa dali upravo hrvatski klubovi. Mogu si samo zamisliti kako je hrvatska populacija ponosna što će na Svjetskom prvenstvu igrati obje države. Nitko ne može ignorirati uspjeh Hrvatske na zadnjem Mundijalu. Nadamo se da će se hrvatska čarolija preseliti na Kanadu na ovom Svjetskom prvenstvu.

NEKE POBJEDE NA PUTU DO KATARA 2022.

Aruba - Kanada 0:7

Kanada - Panama 4:1

Kanada - Kostarika 1:0

Kanada - Meksiko 2:1

Honduras - Kanada 0:2

Kanada - SAD 2:0

El Salvador - Kanada 0:2

Kanada - Jamajka 4:0

Panama - Kanada 1:0

Linker
24. travanj 2024 22:05