Presica Hrvatske uoči utakmice

 TOM DUBRAVEC Cropix
RAZGLEDNICA IZ RIJADA

Novi termin? Novi stadion? To bi nas čudilo svugdje osim ovdje! Evo što nas je dočekalo u Saudijskoj Arabiji

U gradu u kojem će danas gostovati vatreni nogometni reprezentativci naočigled caruje improvizacija
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 16. studeni 2022. 06:07

Dan prije utakmice promijenjen je termin susreta Saudijska Arabija - Hrvatska, koji se neće igrati u 13 sati po lokalnom vremenu nego u 15 sati, što znači u Hrvatskoj u 13.00. Samo dan ranije objavljena je nova lokacija ogleda jer dotad je figuriralo da će domaćin biti Mrsool Park, no njegov je travnjak zbog raznih priredbi u groznom stanju, te će se sudionici Svjetskog prvenstava sučeliti na stadionu Princa Faisala bih Fahada, koji ima oko 22 tisuća mjesta s planom da bude udvostručen u budućnosti.

To bi sve čudilo u predvečerje Svjetskog prvenstva jer kad se sastaju dvije ozbiljne reprezentacije, onda se mjesto i vrijeme znaju daleko unaprijed, a preinake u posljednji čas se gotovo nikad ne dogode, no kad dođete u Rijad i u samo jedno poslijepodne prođete gradom, čuđenja nema ni u natruhama.

image

Stadion Prince Faisal bin Fahad

TOM DUBRAVEC Cropix

Saudijska Arabija je zemlja bogata prirodnim resursima i u velikoj ekspanziji. Otvara se prema svijetu, godišnje samo Rijad obiđe pet milijuna turista. To je sa 7,6 milijuna stanovnika najveći grad na Bliskom istoku, daleko prostraniji od Dohe. No, ovdje caruje improvizacija, a kod stranaca koji su došli zaraditi za kruh i nekompetencija, što generira svakakva događaje.

Indijac u ulozi taksista vozio nas je od zračne luke do hotela dva i pol sata i - nije ga pronašao. Na kraju smo mu dali otkaz i krenuli pješke cestom dok nakon nekoliko pokušaja nismo našli jednog koji nešto zna, te smo se nakon tri i pol sata uspjeli čekirati u sobe.

image

Trening Hrvatske u Rijadu

TOM DUBRAVEC Cropix

Upoznali smo Rijad daleko bolje nego što smo mogli i pomisliti, valjda nema ulice kojom nismo prošli, neke i više puta, a prevalili smo dobro preko stotinu kilometara. Kad budete turistički išli u Rijad, pozorno organizirajte put... Viza se danas jednostavno dobije online, ali pedantni su u kontroli, na granici traže otiske svih pet prstiju i profilnu fotografiju.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Mnogi hrvatski treneri našli su ovdje mjesto za život. Gutaju pijesak i žive po kulturološkim i vjerskim standardima na koje nisu navikli kako bi se domogli petrodolara. U samom Rijadu Goran Vučević je sportski direktor kluba Al-Nassr, a Dinko Jeličić je u njemu direktor škole, te je zaposlio brojne Hrvate.

U prijestolnici radi i Damir Burić u Al-Riyadhu, a u okolici još nekolicina poput Ante Miše i Krešimira Režića. Neki od njih nisu propustili šansu da dođu na trening Vatrenih u utorak, a pojedini su na odmoru jer je sezona zbog Svjetskog prvenstva odavno prekinuta...

Čak 120.000 Saudijaca ide na SP

Saudijci obožavaju nogomet, čak 120 tisuća kupilo ih je ulaznice za Svjetsko prvenstvo i stižu u Katar. Drugi su po brojnosti iza Amerikanaca, kojih je najavljeno 150 tisuća. Meksikanaca i Britanaca (Engleska i Walesa) po stotinjak tisuća... (da)

Guraju se tko kako stigne

Rijad je jedan od gradova s najvećom prometnom gužvom na svijetu, čak i kad se ništa veliko ne događa, a kako voze? Guraju se tko kako stigne.... Doha nije takav slučaj, no bit će fantastično ako izbjegne prometni kaos s preko milijun ljudi u jednom gradu. Rijad je kombinacija golemih nebodera i tornjeva, te lokalne rezidencijske gradnje, no nije ekstravagantan kao Doha i Dubai. (da)

7,6

milijuna stanovnika trenutačno ima Rijad

Linker
10. svibanj 2024 19:34