TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
ŽELE ISPISATI POVIJEST

‘O Hrvatskoj i njezinoj igri se malo toga zna! Dobra je to momčad, ali prošao je njen vrhunac‘

‘Srca naših navijača tuku na maksimumu, svi vjerujemo u povijesni plasman među osam‘
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 05. prosinac 2022. 09:18

Što od osmine finala očekuju japanski navijači, kakva je nogometna atmosfera trenutno u Zemlji Izlazećeg Sunca, što misle o Hrvatskoj... Odgovore smo potražili kod uglednog kolege imena Shuichi Tamura. Ovaj 64-godišnji novinar piše za razne japanske medije, a sudjeluje i u tradicionalnom izboru France Footballa za Zlatnu loptu. Prije četiri godine najviše njegovih, odnosno japanskih bodova otišlo je pobjedniku.

- Te 2018. godine predstave Luke Modrića bile su vrhunske, i u klubu i u reprezentaciji. Osvojio je treću uzastopnu Ligu prvaka i stigao do finala SP-a u Rusiji. Izvedbe apsolutno vrijedne Zlatne lopte za tu godinu - objasnio je Tamura.

Slavlje na ulicama

Četiri godine kasnije, da bi opet odveo svoju momčad do finala, kapetan Modrić će s Vatrenima prvo morati preskočiti Japan. Vlada li euforija na istoku svijeta?

- Bilo je svega. Nakon pobjede nad Njemačkom svi su se razveselili, ali je onda poraz od Kostarike probudio brojne kritičare. No nakon što je srušen i drugi nogometni div, srce japanske javnosti počelo je kucati na maksimumu. Mladi ljudi slavili su na ulicama tu pobjedu protiv Španjolske, bilo je čak i nekih incidenata u ulici Shibuya u Tokiju...

Koliko je navijača japanske reprezentacije otišlo na poprište Mundijala?

- Ove godine ne toliko puno, oko tri, četiri tisuće navijača i ljubitelja reprezentacije.

Je li javnost očekivala japanski plasman među 16 najboljih na svijetu kao prvoplasirane momčadi u grupi s Njemačkom i Španjolskom, jeste li vi to očekivali?

- Ma kakvi... Dobro smo znali da nam je grupa ultra teška, da se eventualno može iznenaditi Nijemce i tu uzeti bod, možda i tri. No pobijediti takva dva velikana, to je stvarno nemoguće.

Koja je tajna uspjeha Japana?

- Mislim da tu nema nikakve tajne. Hajime Moriyasu, pomoćnik izbornika Akire Nishina koji je vodio Japan u Rusiji 2018., naslijedio je reprezentaciju i tijekom četiri godine korak po korak gradio je momčad za Katar usporedno s momčadi za Olimpijske igre. Ova je skupina igrača bogata iskustvom i imamo praktički dvije opasne napadačke linije. Nemamo veliku zvijezdu, ali imamo kvalitetne igrače kakvi su Junya Ito, Daichi Makada, Wataru Endo, Ritsu Doan, Kaoru Mitoma, Takuma Asano, Takehiro Tomiyasu…

image
AFP

Prvo mjesto donijelo je Japancima Hrvatsku. Kako gledaju njenu nogometnu reprezentaciju?

- Iskreno, o igri današnje reprezentacije Hrvatske se malo toga zna, odnosno malo se njenih utakmica u Japanu gleda. Vidi se da je to i dalje jako dobra momčad, ali prošao je njen vrhunac koji je bio prije četiri godine u Rusiji. To je moj dojam.

Šanse su 50-50

Znači, Hrvatska je dobar ždrijeb za Japan?

- Nemamo puno informacija o Maroku, ali vidjelo se da je to vrlo agresivna momčad s kojom se nije lako nositi. Hrvatsku ipak znamo bolje, znamo njene igrače i kako igraju. Težak suparnik, ali suparnik s kojim možemo igrati. I Belgija je mogla biti s druge strane, no neće biti ništa od našeg pokušaja osvete za Rusiju 2018. kad smo u osmini finala protiv njih vodili 2:0 i na kraju ipak ispali.

Jesu li navijači u Japanu već počeli slaviti jer će s druge strane biti Hrvatska?

- Ne, niti govora. Iako Hrvatska nije ni Njemačka niti Španjolska, ipak se radi o jednoj od najboljih europskih momčadi i šanse za prolaz su 50-50.

Vaša prognoza?

- Naravno da se nadam prolazu Japanu, igra je nebitna. Potpisujem i našu pobjedu u produžecima ili raspucavanju jedanaesteraca.

Ako Japan ipak izgubi od Hrvatske, bi li to bila tragedija? Kako bi navijači doživjeli takav rasplet?

- Sve ovisi o tome kakva će igra Japana biti. Ako Japan ispadne kao prije četiri godine od Belgije kad je imao dva gola viška, to bi bilo tragično, no ispadne li kao u kamilici od utakmice protiv Paragvaja 2010. nakon 0:0 i jedanaesteraca, neće se taj poraz doživljavati kao tragedija.

image
AFP

Japan nikad nije bio među osam na svijetu. Je li ta priča o mogućem povijesnom uspjehu pretežak teret koji reprezentativci nose uoči Hrvatske?

- Ne vjerujem. Igrači Japana su visokomotivirani nakon dvije pobjede i u dobrom raspoloženju će pokušati ispisati povijest. Atmosfera u momčadi nije loša, pritisak neće biti problem.

Sanjate li o naslovu prvaka svijeta?

- Da, jednog dana u budućnosti. No ne danas, ne ni sutra, možda za jedno 15-20 godina, tako razmišljaju japanski navijači, tako razmišljam i ja. Naš cilj na ovom turniru je dohvatiti četvrtfinale, a bude li moguće, napraviti i još koji korak, no do kraja ne možemo. I Hrvatska jednom može postati prvak svijeta, ali mislim da će i za nju na ovom turniru to biti pretežak zadatak - zaključio je Shuichi Tamura.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST:

O svim pitanjima vezanim za utakmicu osmine finala između Hrvatske i Japana razgovarali smo u novom Mundocastu u kojem nam je u gostima bio Ilija Lončarević. Pogledajte Mundocast:

Više puta u Hrvatskoj, s Osimom 2011. u Puli

Hrvatska mu nije nepoznanica. Rođen je u Chibi, studirao je ekonomiju, a o nogometu novinarski piše od 1991.

- Prvi put sam u Hrvatskoj bio 1998. prije SP-a u Francuskoj. Proveo sam tamo tjedan dana i intervjuirao Roberta Prosinečkog iz zagrebačkog Dinama, otišao u Zadar razgovarati s Josipom Skoblarom, a potom sam pričao i s Ćirom Blaževićem. Nakon toga sam u Hrvatskoj bio u više navrata, od čega posebno pamtim 2011. Bilo je to nakon što je Japan osvojio Azijski kup baš u Katru, došao sam u Pulu kako bih se našao s velikim Ivicom Osimom koji je tamo posjetio trening kamp Željezničara pa sam se potom s njim odvezao o njegov dom u Grazu - sjeća se Tamura.

Triput su igrali Hrvatska i Japan, na Kirin kupu 1997., potom i na SP-ima 1998. i 2006.

- Pokrivao sam sve tri utakmice, a posebno se sjećam druge u Nantesu. Bilo je kako vruće, Davor Šuker je pogodio za 1:0. Bila je to prva završnica SP-a na kojoj je Japan sudjelovao...

Cro Cop i Modrić ispred svih

Potvrdio je Tamura jednu dobro poznatu činjenicu:

- Osim nogometaša, najpopularniji hrvatski sportaš u Japanu je Mirko Cro Cop Filipović, jer su borilačke vještine jako popularne kod nas. Svakako i Satoshi Ishii, MMA borac koji danas ima hrvatsko državljanstvo, a Japanu je na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. donio zlatnu medalju u džudu.

A što se tiče nogometaša?

- Nije hrvatska reprezentacija popularna poput, recimo, Engleske, Španjolske, Njemačke, Italije, Francuske, Brazila i Argentine, tradicionalno najpopularnijih nacionalnih vrsti, no ima svoje rijetke navijače. Luka Modrić je najpopularniji igrač, ali sjećaju se svi i generacije u kojoj su blistali Šuker, Prosinečki, Boban... Mihael Mikić je u Japanu proveo više od deset godina, njega svi znaju. (dd)

Linker
19. travanj 2024 00:41