Shuichi Gonda (lijevo)

 INA FASSBENDER Afp
JUNAK DANA BY SMOKI

Od tragičara do heroja! Izludio je čitavu Njemačku, skinuo tri zicera i odveo Japance do velikog slavlja

Nije krenuo dobro, skrivio je kazneni udarac, ali ostalo je bilo za povijest.
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 23. studeni 2022. 22:01

Novi dan, novo iznenađenje na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Shuichi Gonda ime je koje će Nijemci još dugo pamtiti, s osam obrana ovaj vratar najveći je junak 2:1 pobjede Japana, stečene neočekivanim preokretom. Ipak, prije nego je postao heroj, 33-godišnji čuvar japanske mreže djelovao je kao tragičar.

Skrivio je kazneni udarac prekršajem na Davidu Raumu u 32. minuti, potom se nije uspio iskupiti protiv Ilkaya Gündogana. Ipak, od tog momenta zaključao je svoja vrata, što je bio sve osim lak zadatak protiv raspucanog njemačkog sastava. Od spomenutih osam obrana, čak četiri stigle su unutar 30 sekundi, od toga tri možemo svrstati u rubriku stopostotne prilike. U 70. minuti prvo je spriječio Hofmanna, potom je zaustavio i tri pokušaja Sergeja Gnabryja. Zvijezda minhenskog Bayerna prvo je pokušala glavom s ruba peterca, uslijedio je novi udarac nakon odbijene lopte, ali Gonda je održao nade svojoj momčadi prilikom 1:0 rezultata u korist Nijemaca. Gnabry je treći put gađao s distance, ali japanski vratar bio je spreman i na taj udarac.

image
ANTONIN THUILLIER Afp

- Drago mi je da smo se uspjeli vratiti u igru nakon što sam skrivio kazneni udarac i tako pokazali da smo ozbiljna momčad. Kao što vidite, svi naporno radimo i ginemo u obrani. Mislim da smo u prvom poluvremenu bili malo neusklađeni, ali agresivna partija u nastavku donijela nam je tri boda. Ova pobjeda uzbudila je Japan, ali trebamo biti svjesni da još nismo prošli dalje i okrenuti se utakmici protiv Kostarike, bit će teško za tri dana - riječi su japanskog heroja.

Linker
27. srpanj 2024 02:25