SCREENSHOTS/BAGU BLANCO/PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
STRANCI U ČUDU

‘On je bio noćna mora za protivnika, samo Dalić zna zašto je igrao tako malo na SP-u!‘

Reakcije stranih medija na broncu Hrvatske su raznolike: ‘Njemu je cijena narasla za koji milijun‘
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 17. prosinac 2022. 20:04

Hrvatska je osvojila brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Kataru, a novom veličanstvenom podvigu Vatrenih naklonili su se i svi relevantni svjetski mediji. Tekstovi o izvedbi Dalićevih odabranika na Khalifa International stadionu ubrzano se množe na najposjećenijim svjetskim portalima.

"Momčad Zlatka Dalića potvrdila je status jedne od elitnih nogometnih nacija. Zemlja s manje od četiri milijuna stanovnika može biti vrlo zadovoljna s još jednim izvanrednim rezultatom na globalnoj sceni", piše BBC u svom izvještaju, naglašavajući ulogu hrvatskog kapetana:

"U srcu momčadi je kapetan Luka Modrić koji je, u svojoj 37 godini i 162 utakmici za reprezentaciju, još jednom predvodio show".

Legendarni njemački centarfor, danas u ulozi stručnog analitičara BBC-a, Jürgen Klinsmann, nakon dvoboja za treće mjesto rekao je kako Hrvatska "razvija kvalitetne igrače iz godine u godinu", te dodao:

"Dres im predstavlja sve, njihovoj gladi nema kraja".

Daily Mail i The Sun se dive "spektakularnom golu" Mislava Oršića, dok se Mirror, kao i BBC, u kontekstu njegovog vjerojatno posljednjeg nastupa na SP-u, još jednom naklonio Modriću

"U 37. godini još uvijek pokriva teren. Često izgleda umorno, ali on je uvijek tu, nastavlja sprintati u srce akcije, dodavati, presijecati i osvajati posjede. I u ovoj utakmici Realove je ikone bilo posvuda, ukazivao se duboko u vlastitoj polovici kako bi pokrenuo Vatrene ili je podržavao napade na rubu marokanskog šesnaesterca. Radio je ono što uvijek radi; primao je i dijelio paseve, dodavao između linija, rješavao se suparnika pod pritiskom i lagano odlazio u prostor, te uvijek, ali baš uvijek, donosio prave odluke, piše Daily Mail i napominje kako je Joško Gvardiol "Modrićev nasljednik kao zaštitno lice reprezentacije".

Španjolski mediji također su se raspisali o novom velikom rezultatu Dalićeve momčadi, pa tako Marca u svom izvještaju pod naslovom "Modrićeva Hrvatska broncom zatvara nezaboravan ciklus", između ostalog, piše:

"Gvardiol je dijamant i jedna od senzacija SP-a. Svojim pogotkom glavom si je podigao cijenu za još koji milijun. Oršić je zabio sjajan gol i bio je prava muka za suparnika, a Dalić mu je na SP-u dao manje minuta nego što je zaslužio".

Novinar madridskog AS-a, Andres Onrubia, u svom tekstu posvećenom hrvatskoj reprezentaciji piše da se "vrijeme, nažalost, ne može zamrznuti, kao ni Luka Modrić", pa dodaje kako je hrvatski kapetan "jedinstveni, neponovljivi igrač kojeg je nemoguće klonirati". Onrubia, također, za Oršića piše kako je "nogometaš ogromne kvalitete, noćna mora za Hakimija i cijelu marokansku obranu", te podvlači kako "nitko, osim Dalića, ne razumije zašto je Oršić tako malo igrao na SP-u".

Talijanska La Gazzeta dello Sport navodi kako se Hrvatska, nakon trećeg mjesta 1998. i drugog iz 2018., ponovno vratila na postolje SP-a, dok je francuski L‘Equipe kao igrača utakmice odabrao Ivana Perišića kojeg, zbog njegove polivalentnosti, naziva "švicarskim nožićem".



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Hrvatska je osvojila treće mjesto na SP-u u Kataru, a odmah po završetku utakmice između Hrvatske i Maroka u Mundocastu je analizu utakmice donio Ilija Lončarević. Proslavljeni trener je opisao zbog čega je Luka Modrić fenomen, Joško Gvardiol najbolji stoper na svijetu, a Ivan Perišić nevjerojatan na ovoj poziciji. Pogledajte cijelu Mundocast:

Linker
25. travanj 2024 17:35