TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
DOSTA JE ‘SKRIVANJA‘

On mora ‘postati Rakitić‘: Modrić i Hrvatska ga trebaju, vrijeme je da se obračuna sa svojim demonima

Prije četiri godine bio je odmah do generalskih odaja, ali više se ne može i ne smije kriti
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 25. studeni 2022. 11:22

Spustio se u klupko. Pogledao je, smireno, jesu li svi unutra, čuju li ga. Onda je, strastveno i zanesenjački, kapetanski kazao: "Luka nas je spasio nebrojeno puta, sada je red da mi spasimo njega". Subašiću sam rekao: "Uživaj, jer ovo će biti tvoj trenutak...". Bio je vruć. Bio je - vođa. Par trenutaka potom, hladan kao špricer, smjestio je loptu u desnu, a Schmeichela u lijevu stranu...

U mitologiji hrvatskog nogometa, u ruskoj zgodi koja je odlikovana srebrnom medaljom časti, Luka Modrić bio je najbolji igrač turnira. No, general na tom putu za "final frontier" nije imao samo svoga časnika za vezu, već i kolegu koji je upravo na ruskoj bojišnici zaslužio čin generala. Da njega nije bilo, tko zna kako bi cijeli juriš izgledao. Njegovo ime je - Ivan Rakitić.

Četiri i pol godine kasnije, iskovan u Ligi nacija, hrvatski vezni red stigao je u Katar s aureolom možda i "najboljeg veznog reda na svijetu". A upravo je to srce momčadi označeno nukleusom svih, vrlo visokih ambicija. No, da bi srce na najbolji mogući način pumpalo krv u ostatak momčadi, potrebni su mu i klijetka i pretklijetka. Ako je Luka Modrić i danas klijetka, onda se s razlogom očekivalo da upravo ovdje, na najvećoj pozornici Mateo Kovačić podere sve sumnje i s jasnim samopouzdanjem pokaže da je pretklijetka. Da je - taj. Analogija s Rakitićem nije slučajna - i njega se dugo čekalo i tražila se prava pozicija za njega unutar "vatrenih", a onda je Dalić u Rusiji pronašao posljednji djelić mozaika i složio Rubikovu kocku koja je mljela sve pred sobom. Gotovo jednak put u reprezentativnom okruženju prolazio je i Mateo Kovačić. Stoga se usporedba nametala sama od sebe, pogotovo jer je u utakmicama Lige nacija, protiv Danaca i Francuza, sve nagovještavalo da je pravi trenutak za punu eksploziju i preuzimanje uloge jednog od vođa, koja mu po talentu i kvaliteti stoji kao salivena.

image
OZAN KOSE Afp

Kova iz Chelseaja

Protiv Maroka, međutim, kao i u igri Hrvatske, vratio se korak unatrag. Jednim ga je dijelom na to prisilila i kompletna postavka naše momčadi jer je opet morao do svog 16-erca po loptu, ali drugim je opet na teren istrčao onaj "stari" Kovačić, bez samopouzdanja, nespreman na rizik, bez garda koji je danas Hrvatskoj potrebniji nego onaj Rakitićev iz jednog, jedinog razloga - Luka je četiri godine stariji...

image
GLYN KIRK Afp

"Nedostajao je i proboj ‘jedan na jedan‘", rekao je u četvrtak Dalić i iako od dosta prozvanih igrača nije spomenuo Kovačića, jasno je da se ta rečenica tiče i njega.

Jer, Kovačić je igrač koji upravo tim rješavanjem suparnika i prodorima iz centra igrališta u kratkim distancama i intervalima svoje momčadi čini boljima. To radi u Chelseaju, ali premalo u Hrvatskoj. Protiv Maroka se odlučio samo za jedan dribling, koji nije bio uspješan. Nije pametno ni mudro donositi konačne zaključke nakon prve utakmice, no nije na odmet reći da ovo jest veliko natjecanje u kojemu Mateo Kovačić sa svojih 28 godina mora iskoračiti iz svojih zona komfora, a još i više obračunati se sa svojim demonima koji ga sputavaju u hrvatskom dresu. Prije četiri godine bio je odmah do generalskih odaja, ali više se ne može i ne smije kriti, već ovoga puta mora napokon u tu sobu ući i preuzeti odgovornosti i rizike koje preuzimaju i Brozović i Modrić. Konačno, za vratom mu puše Lovro Majer, koji sigurno želi ugrabiti startersku poziciju od svjetskog viceprvaka, a njegov napredak i set vještina veliki su mu argumenti u tom postupku apliciranja.

Nametnuti svoju igru

U tom dvoboju na Al Baytu, osobna je procjena, Modrić je još i više trebao Kovačića jer je dojam da kapetanu nedostaje malo svježine i ritma da bude na svom maksimumu, što dokazuju i neki prekršaji koji su njemu nesvojstveni, a stigli su kao produkt mikro zakašnjelih reakcija, kao posljedice ulaska/povratka u optimum. Iako je činjenica i da se Modrić morao trošiti i više, zbog stalnih povrataka u naručje momčadi kako bi krenuo graditi napade. Baš zbog toga Kovačićev mu je asist bio prijeko potreban...

image
OZAN KOSE Afp

Hrvatsku, po viđenome, već u nedjelju očekuje novi težak duel, protiv brze i motorične momčadi koja silno traži okomicu i ne libi se napadati i pucati iz svih smjerova. Kako bi ostvarila osnovnu pretpostavku građenja pobjede, Hrvatska će morati nametnuti svoj stil igre i ne ući u jurnjavu s Kanađanima. A da to ostvari, ključan će aspekt biti opet na veznoj liniji, koja mora diktirati tempo koji Hrvatskoj odgovara, uvesti protivnika u svoj mlinac i kroz njega kreirati koridore smislenih i aktivnijih prijetnji nego što je to bio slučaj u srijedu na Al Baytu kontra Maroka.

Mateo Kovačić bit će ključan igrač u izvršenju toga. Vrijeme je da to shvati. Da vrijedi, da može. I da napokon preuzme odgovornost. Za veliki rezultat Hrvatskoj trebaju "Rakitić" i njegova uloga na terenu. Može li Kovačić već jednom shvatiti da je on taj?


"Dalić za Kanadu ima dvije jake opcije! Srbija? Piksi je napravio jednu veliku grešku". U današnjem Mundocastu gostovao je Mario Cvitanović koji je najavio utakmicu između Hrvatske i Kanade, ali i komentirao ogled između Brazila i Srbije.

Linker
22. travanj 2024 03:12