MOHAMMAD FARNOOD/SIPA PRESS/PROFIMEDIA Mohammad Farnood/Sipa Press/Profimedia
IGRA SUDBINE

Otkrivamo detalje šokantnog prevrata oko hrvatskog izbornika, javio se i Ivanković: ‘Ne radim mu iza leđa!‘

Je li mu presuđeno ili ne, saznat ćemo u sljedećim danima. Priča je poprilično zamršena.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. srpanj 2022. 21:43

Iranci su odgodili odluku o sudbini Dragana Skočića na mjestu izbornika, ali će konačan stavi izreći vrlo skoro. Nakon što je IRNA, tamošnja državna novinska agencija objavila da će hrvatski stručnjak vrlo vjerojatno dobiti otkaz i već navela kandidate za nasljednika, među kojima je i Branko Ivanković koji je ostavio dubok trag u toj državi, na službenoj stranici iranskog saveza objavljena je vijest kako je Upravni odbor održao sastanak sa Skočićem, ali će tek na sljedećoj sjednici dati svoj pravorijek.

U tekstu pod naslovom "Održan sastanak izbornika reprezentacije i članova Upravnog odbora" stoji kako su ljudi iz UO-a, zajedno s glavnim tajnikom saveza iznijeli mišljenja i nedoumice u vezi s okolnostima u kojima se reprezentacija nalazi. Izbornik je dao objašnjenja o događajima i problemima te odgovore na pitanja.

Iz nekih drugih izjava može se nazrijeti više toga, govori se o podjelama. o utjecaju države na nogometna zbivanja... U objava Seyed Mirshad Majdi, čelnik Saveza na odlasku, koji je protivno ranijoj najavi da se neće kandidirati na izborima sada ipak rekao da hoće, navodi kako "samo nogometni savez odlučuje o pitanjima reprezentacije i stručnog stožera", referirajući se na "cijenjenu Vladu i Ministarstvo sporta i mladih". Spominjao je da se reprezentacija nalazi na kritičnoj točki, da su u zadnjih 48 sati objavljene lažne vijesti koje su narušile mir, da podijeljenost i stavovi igrača nisu prihvatljivi jer "igrači su u položaju vojnika domovine koji ne bi trebali zauzimati stav ni za niti protiv bilo koga", te zaključio kako to dalje neće dopustiti. Govorio je i o tome da su osigurali novac za kamp u rujnu, financijska pitanja jedan su od razloga za razdor koji je lagano počeo već za vrijeme lipanjske akcije.

image
PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Iz hrvatske perspektive je teško reći što se točno sve događa, očito je da postoje borbe struja za prevlast u Savezu i reprezentaciji što nema veza s igrama i rezultatima nacionalne vrste.

Hoće li Dragan Skočić ipak dobiti prigodu da ih vodi na SP gdje imaju izazovnu skupinu sa svojim starim "prijateljima" Amerikancima te Engleskom i Walesom, je li na sastanaku dao dovoljno uvjerljive odgovore i imaju li njegovi pobornici snage da ga sačvaju ili je taj skup sazvan samo da se zadovolje oni koji ga podržavaju, a već mu je presuđeno, saznat ćemo ovih dana....

Inače, još jučer se za SN javio i Branko Ivanković kojeg se u Iranu spominje da bi mogao naslijediti Skočića, te ponovno obnašati funkciju na kojoj je bio od 2002. do 2006. godine:

- Jako mi je neugodno. Zovu me cijeli dan iranski novinari, vrlo je nezgodno što me stavljaju u taj kontekst, jer ispada kao da ja rušim Skočića. Znate kakav status imam u Iranu, uvijek kad je neka priča o novom izborniku spominju mene i Carlosa Queiroza. Međutim, sa mnom iz Iranskog saveza nitko nije razgovarao, a Oman mi je produžio ugovor do 2024. godine. Da bih prhvatio takav posao mnogo bi se toga moralo riješiti, to nisu jednostavne odluke, a posebno je negodno za mene što bih morao zamijeniti Skočića. No, ne radim mu iza leđa! Nemam ništa s njegovom eventualnom smjenom.

Razgovarali smo i s Mladenom Žganjerom, nekoć vrsnim vratarom Rijeke, a danas Skočićevim pomoćnikom u Iranu. Kazao nam je da se ne bismo trebali toliko čuditi oko svih događaja.

- Već je ranije bilo govora da će nas smijeniti, trzavice duže traju, tada se to nije dogodio, a sada bi, koliko vidim po iranskim medijima moglo biti tako. Stvorila se kritična masa - rekao nam je Žganjer, kojeg smo telefonom zatekli u Rijeci.

Zbog čega nisu zadovoljni s čovjekom koji im je donio Mundijal?

image
ALIREZA ZEINALI/SPP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Alireza Zeinali/spp/Shutterstock Editorial/Profimedia

- Izgleda da žele postaviti nekoga svoga. Specifična je situacija. Dosta je bilo problema od početka, prilično nepovjerenja. Skočića je držao samo rezultat jer sve redom je pobjeđivao. Svašta se događalo, iako su na startu, prije nego je došao, bili takoreći prekriženi. On je sve preokrenuo.

Podsjetimo, Iran je pod vodstvom Belgijca Marca Wilmotsa poražen od Bahreina i Iraka u uvodu kvalifikacija za SP i odmah je nastala panika. Kao hitnu pomoć angažirali su Skočića, koji je zaredao pobjedama i vratio ih na pravi kolosijek. Držao je tempo, imao je niz od deset uzastopnih dobivenih susreta, pa je nakon remija 1:1 s Južnom Korejom ponovno krenuo po starom. Četiri puta zaredom je slavio. Dakle, 14 trijumfa i jedan remi, to je bio skor u prvih 15 Skočičevih izborničkih nastupa. I nekima nije valjao...

Izgubili su zatim od Južne Koreje 2:0, da bi svladali Libanon 2:0. To je bio kraj kvalifikacija. U prijateljskom dvoboju poraženi su od Alžira 2:1. Igralo se 12. lipnja. Cijelo vrijeme u Savezu su bile podijeljene struje. Oni koji su Skočića doveli i drugi koji su ga bušili. Tijekom proljeća smijenjen je predsjednik, u rujnu bi trebao biti izabran novi. A hoće li Skočić sve to "preživjeti", još se ne zna...

Linker
08. svibanj 2024 03:02