INA FASSBENDER Afp
DOBITNA TAKTIKA

Otkrivamo: Evo što Dalić sprema Brazilu! Vraća strategiju s kojom je srušio svjetske prvake

Donosimo i potankosti oko sastava. Neće se puno mijenjati, ali promjene će biti ciljane.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 07. prosinac 2022. 14:03

Zlatko Dalić za Brazil vjerojatno neće puno promijeniti startnu postavu, ali Selecau sprema drugačiju strategiju. Hrvatska će na Education City istrčati kao u lipnju na Stade de Franceu. Model po kojem je srušen svjetski prvak bit će u temelju naše sheme za Selecao.

Dalić je spomenuo Švicarsku kao reprezentaciju čija taktika je djelovala najbolje. Murat Yakin pojačao je defenzivu, pogotovo na bokovima i tražio šanse iz brzih akcija. Dobro su zatvorili Brazil koji dugo nije napravio prigodu, a zabio je tek u završnici. No, "špileri" s Alpa ostali su napadački nedorečeni, bez ijedne šanse. Njihov boss kreacije Xherdan Shaqiri sjedio na je klupi i čuvao se za Srbiju, a bez njega oni su kao juha bez soli i papra.

Hrvatska je od Francuza gubila na jeftine fore dopuštajući da je matiraju iz kontri. Posljednji put tako su zabili u Splitu u remiju 1:1. No, u St. Denisu Dalić je zgusnuo ekipu, zatvorio krila te prostor između veze i obrane, imali su veći posjed, ali napravili su malo šansi, a kad posjeduješ igrače poput Modrića, Kovačića i Brozovića koji znaju iznijeti loptu i odgovoriti napadom čim se ukaže prigoda, opasan si po suparnička vrata.

Brazil nije Francuska, no također se oslanja na brzance u napadu i ima radni, trkački jaki, ali ne toliko kreativno raznovrstan vezni red. Njezin je ključni dirigent Neymar koji s loptom može nasamariti svakoga, ali površnošću i ležernošću nije rijetko da je gubi i režira opasnost po vlastiti gol. Ako Hrvatska ponovi izdanje sa Stade de Francea, ima šanse. Pobijediti Brazil u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva bio bi jedan iz uskog kruga najvećih pojedinačnih rezultata Vatrenih.

image
OZAN KOSE Afp

Aktualna ekipa dosta se po imenima razlikuje od lipanjske iz spomenutog susreta, no kralježnica je tu, sastav je sada kompletniji, ključno je hoće li biti energije. Tada se radilo u četvrtom susretu u devet dana, sada o petom u 16 dana, karakter, volja i motiv tjeraju ih da izvuku najviše od sebe, da se otvore pričuvni spremnici goriva kad se osnovni isprazne. Bude li tako, Hrvatska može imati ozbiljne šanse.

Izbornik vjerojatno ima samo dvije kadrovske dvojbe oko početne postave, eventualno tri. Lijevi bek te jedan ili dva napadača. Borna Barišić igrao je 120 minuta s Japancima, šansu će ponovno dobiti Borna Sosa ako je dovoljno oporavljen. Ovisi samo o tome. Livaković će i dalje braniti, a Lovren i Gvardiol igrati stopere. Juranović je standardan desni bek.

U vezi očekuje da Modrić, Brozović i Kovačić odigraju najbolju utakmicu na Prvenstvu. Brazil je izazov pred kojim moraju pokazati najljepše lice. Ili će blistati ili će Luka Modrić odigrati posljednju utakmicu na svjetskim prvenstvima.

Perišić je najjače napadačko oružje, a pitanje je tko s njim. Kramarić bi mogao opet započeti susret iako to nije sigurno, na desnom krilu ili u špici. Budimir je bio starter u St. Denisu, rivali protiv kojih treba rada, trke i defenzive često su namijenjeni njemu, no nije sigurno da će baš on startati. Iako je Francusku postavljanjem između stopera i agresijom "raskolio" te joj uzeo veliki dio zaleta, nikako se nisu uspjeli razmahati.

No, može li se dogoditi da Dalić posegne za Oršićem? Da se on i Perišić mijenjaju na krilima. Ili Vlašićem? Neki predlažu Juranovića naprijed desno, ako bi Stanišić bio spreman za ulogu beka. Drugačiji profili u prednjoj liniji bili bi i malo iznenađenje za suparnika. Livaja i Petković i Pašalić su uvijek među kandidatima.

U četiri kola Hrvatska je imala četrnaest igrača koji su započinjali susret. S Brazilom je moguće da se pojavi i petnaesti. No, pokazalo se i s Japanom da je jednako bitno tko završi. Odluka je bila u njihovim rukama. Zato svi moraju biti maksimalno spremni jer nitko ne zna tko može postati junak.

Dakle, sastav bi mogao biti Livaković – Juranović, Lovren, Gvardiol. Sosa (Barišić) – Modrić, Brozović, Kovačić – Kramarić, Budimir (Vlašić, Oršić), Perišić.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Bi li se iti jedna druga zvijezda ponašala kao Cristiano Ronaldo? Kako odmoriti najzaslužnije Vatrene pred utakmicu s Brazilom? Na ta i druga pitanja u novom Mundocastu odgovara nekadašnji proslavljeni nogometaš Dario Šimić.

Linker
23. travanj 2024 19:14