Hrvatski navijači na FIFA Fans Cupu

 FRANE VULAS
FIFA FANS CUP

Otvoreno navijačko Svjetsko prvenstvo! Stigli Cafu, Xavi i Eto‘o, a za Hrvatsku nastupa legenda

Piše: Frane VulasObjavljeno: 29. studeni 2022. 13:59

Svečano je otvoreno prvo Svjetsko navijačko prvenstvo ili kako ga FIFA naziva „The Fans Cup”. Uz prisustvo ambasadora SP-a bivših nogometnih zvijezda Cafua, Xavija, Samuela Eto‘oa i Ronalda de Boera devet dana nakon pravog, u Dohi je na igralištu FIFA Fan Festivala otvoreno i Svjetsko navijačko prvenstvo. Uz njih četvoricu mnogo pompe izazvao je i dolazak Rija Ferdinanda, ali je on ipak stigao u svojstvu komentatora.

Ako ste zbunjeni koje je ovo sad opet ovo navijačko prvenstvo u Kataru i mislite se o tome što je onda bilo ono što se prije igralo ili se još uvijek igra, dobrodošli u klub, stanite u red. Šalu na stranu, plastično je najlakše objasniti kako je ovo navijačko prvenstvo ono pravo, ono što se čekalo. Dosadašnja dva su „FIFA Fan World Cup” na kojem 32 momčadi nastupaju s po jednom legendom u sastavu, to je onaj turnir na kojem za Hrvatsku „rastura” Dario Šimić, te „International Fans Cup” koji su organizirale udruge navijača i na kojem je nastupilo šest reprezentacija. Ako se pojavi i nekakvo četvrto navijačko SP - idem pješke nazad za Split.

Video: Frane Vulas

Navijačko SP trajat će četiri dana, od 29. studenog do petka 2. prosinca. Nastupit će sve 32 reprezentacije koje igraju i na klasičnom Mundijalu. Igra se po skupinama koje su identične kao na pravom SP-u. Hrvatska će svoja tri susreta u skupini igrati u četvrtak 1. prosinca. Poslije slijedi nokaut faza. Igra se po sustavu četiri plus jedan, a momčadi ukupno mogu imati od sedam do deset igrača. Za Hrvatsku će u momčadi i „stožeru” nastupati: kapetan Slavko Husnjak, Tomislav Špoljarić, Štefo Odobašić, Tomislav Milais, Damir Kiraly, Dalibor Wilhelm, Petar Čuljak, Krešimir Pavić, Antonio Penava, Marijan Bošnjak i Mario Pavelić.

Poput otvaranja Olimpijskih igara sve 32 reprezentacije su na svečanosti u defileu izašle na igralište, donesen je i trofej. Hrvatska je bila uz Maroko, Kanadu, Brazil, Srbiju...

- Ovo je jako lijepa inicijativa, velika stvar i sretan sam što sam dio ovoga. Nogomet se igra zbog navijača – rekao je trener Barcelone Xavi.

Video: Frane Vulas

I Brazilac Cafu je potvrdio oduševljenje što je tu.

- Lijepo je biti među navijačima. Što može Brazil na SP? Odigrali smo dobre utakmice i nadam se da možemo otići sve do kraja – poželio je dvostruki svjetski prvak s Brazilom 1994. i 2002. godine.

Međutim, ponovno je katastrofalna organizacija obilježila i ovaj događaj. Blago rečeno nije se znalo tko pije ni tko plaća. Bio je to totalni kaos u kojem na kraju kada su Xavi, Cafu i ekipa napuštali poprište organizatori nisu dopustili novinarima, fotoreporterima i kamermanima koji su bili smješteni zajedno s gledateljima i sudionicima defilea da uopće izađu s igrališta, čak ni kada su spomenute face otišle. Zatvorili su vrata, kavez igrališta i držali nas tako kao stoku. Nečuveno. Ali ovdje nas više što se dezorganizacije tiče baš ništa ne iznenađuje. Recimo u međuvremenu su na ulazima na FIFA Fan Festival postavili dodatne prstene ograda, a da je takav bio slučaj onog prvog dana SP-a, ogromnih gužvi i panike koji su tada vladali vjerojatno ne bi bilo.

Linker
17. travanj 2024 06:46