ALBERTO PIZZOLI Afp
ARGENTINSKI NOVINAR UPOZORAVA

‘Ova Argentina je jača od one iz 2018.! Nakon što su ispali na ružan način, u Messija je ušao duh Maradone‘

‘Ova Argentina nije ista kao prije četiri godine kad ste pobijedili 3:0‘, kaže kolega iz Argentine
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. prosinac 2022. 16:18

Proteklih dana razgovarali smo s brojnom argentinskim novinarima, puno ih je u Dohi, ali neki su pravi doajeni.

"Ovo mi je deseto svjetsko prvenstvo s kojeg izvještavam. Prvi sam put bio 1986. godine u Meksiku, osvojili smo naslov prvaka, kasnije sam s Argentinom doživio uspone i padove, nadam se sada ponovno vrhu. Znam da se i vi nadate", smije se Sergio Levinsky koji radi za Diario Jornada pa se našalio:

"Želite da vam kažem nešto o Argentini kako biste pobijedili?"

Ne očekujemo baš toliko. Osim što je ovo polufinale Argentinci su si samo stavili dodatan pritisak, što niti on ne krije.

"Ovo je vrlo važna utakmica, polufinale Svjetskog prvenstva. Imamo veliki respekt prema hrvatskoj momčadi. Mi znamo da je Hrvatska poput nas po karakteru i mentalitetu. Vrlo je psihički snažna i odlučna. Posjeduje igrače koji su proživjeli vrlo teške situacije u prošlosti, zajedno sa svojim obiteljima u vrijeme rata, to su tipovi protiv kojih je vrlo teško igrati. Vi ste spremni na sve. Argentinski narod zna da ako gubite od Brazila u 105. minuti i možete odigrati neodlučeno, s takvim je suparnikom zahtjevno izaći na kraj. Međutim, ova Argentina nije ista kao prije četiri godine kad ste pobijedili 3:0. Velike ja razlika. Jači je mentalitet cijele grupe, sada je daleko bolje po tom pitanju."

Potom je rekao:

"Po meni Modrić je najbolji igrač na svojoj poziciji na svijetu. On je prava zvijezda. Volim njegov karakter. Gledao sam video s utakmice Reala i Chelseaja u Ligi prvaka, gubili su na Bernabeu do završnice i okrenuli. Kad je došao u svlačionicu salutirali su mu svi igrači i članovi ekipe. Ima vrlo jak karakter, ne samo na terenu nego i izvan njega. To je jako bitno. Nije samo zvijezda nego i čovjek iznimne mentalne snage."

Za Argentinu se veže pitanje – Messi sad ili nikad. Hoće li osvojiti ili ne?

"Da, to se može tako reći, ali dobra stvar je što on uživa na ovom Svjetskom prvenstvu. Nije mu jedino bitno hoće li pobijediti ili ne. Prvi dan je rekao da je vrijeme za uživanje. Kazao je to jer zna da ima 35 godina. Treba uživati, ali sada je i lider. Ne samo kapetan, nego lider. To se promijenilo u Brazilu na Copa Americi 2019. godine kad je Argentina eliminirana od Brazila na ružan način. Nije to bilo regularno. Tada je konačno u njego ušao Maradonin duh. Počeo je više biti Maradona, prosvjedovao je, čelnike Conmebola nazvao mafijom, činilo se kao da Diego govori iz njega. Promijenio je narativ, sada je drugačiji. Jako drugačiji...", kazao je Sergio.

Dakle, otkad je Messi postao "pravi Argentinac" koji ne bira sredstva niti riječi, koji nije više fin i kulturan, vole ga jače. Nakon toga su 2021. osvojili Copu...

Pitao nas je li Sosa buduća zvijezda poput Modrića, zanimao se za Gvardiola, što hrvatski igrači govore o Messiju... Nogomenta čavrljanja, a sva da se prikrati vrijeme. Čekamo utakmicu i odluku o finalistu.

Linker
19. svibanj 2024 01:58