TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
NAJVEĆI DOBITNICI

Ova se petorka zacementirala u Dalićevim mislima, a Livaja napokon može biti siguran u jednu stvar

Lipanjski i rujanski ciklus izborniku su ponudili odgovore na mnoga pitanja koja je imao
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. rujan 2022. 20:51

Final Four Lige nacija velik je rezultat za Hrvatsku, koja nikad nije osvojila prvo mjesto u tako jakoj skupini. Ni na SP-u ili EP-u, niti u kvalifikacijama. To je borba za trofej i popriličan novac za Savez jer četvrto mjesto na zadnjem izdanju toga natjecanja UEFA-a je premirala sa sedam milijuna eura, prvo s četrnaest, a iako nisu objavljene brojke za ovo mogu biti samo jednake ili veće. Međutim, Liga nacija iznjedrila je i pojedinačne dobitnike, u njoj su tri igrača izborila mjesto u sastavu za Katar – Josip Šutalo, Martin Erlić i Josip Stanišić, a uz bok su im Dominik Livaković i Marko Livaja, koji su bitno poboljšati status. U akciju su se vratili Bruno Petković i Dejan Lovren.

Niz je igrača demonstriralo kvalitetu, kao golman Ivušić, Sosa na lijevom beku, Pašalić u svojim ofenzivnim rolama, Majer kao igrač koji tek dolazi, a već je jako dobar i četverac nositelja - Modrić, Perišić, Brozović i Kovačić, No, oni su nosili teret rezultata i ranije, neki više od desetljeća i pol kao Luka, pojedini od proteklih kvalifikacija za SP, a najveći posao su napravili i kraljevski bonus zaradili Šutalo, Erlić, Stanišić, Livaković i Livaja.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Komplimenti Stanišiću

Josip Šutalo i Martin Erlić zbog ozljeda nisu igrali u Beču, ali njihove zajedničke partije protiv Danske u Kopenhagenu i Francuske u St. Denisu najbolje su izvedbe stoperskog dvojca u dresu Vatrenih o-ho-ho godina. U ovim rujanskim utakmicama zadnji je red odradio posao, ali nije bio tako uvjerljiv i dobar. Šutalo ima jake utakmice i s Dinamom u Ligi prvaka, on je klasa, u zadnje vrijeme smo mu notirali određene pogreške koje su bile skupe, ako to korigira bit će središnji branič kakvih je malo u svijetu. Erlić je taktički visoko educiran, po sigurnosti i mirnoći odskače od svih. Obojica su debitirali upravo u Ligi nacija u lipnju. U ovim rujanskim susretima jedino je Šutalo igrao s Danskom, no to što Erlić nije bio na terenu ništa ne znači, on hrvatskoj obrani donosi jedinstvenu kvalitetu. Dalić će morati dobro odvagnuti tko će mu biti prvi stoperski par, a tko glavna zamjena jer objektivno su trojica dovoljni da iznesu ključne utakmice SP-a, ne bude li ozljeda.

Izbornik je komplimentirao Stanišiću nakon svake utakmice, još jednom po pobjedi u Beču, za njega je bio fantastičan, a iako bi bio i bolji da ima natjecateljski ritam u Bayernu, i premda je imao iskustvo iz reprezentacije već u kvalifikacijama za Mundijal, u Ligi nacija je izvadio vizu za Katar.

image

Marko Livaja

ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Ubojiti Livaja

Dominik Livaković se izvedbom na Prateru zabetonirao na jedinici, a u finišu izlučnog ciklusa Dalić ga je maknuo s gola i šansu dao Ivi Grbiću.

Marko Livaja bi sigurno išao na SP i da nije dao gol na Ernst Happel stadionu, no Hajdukova zvijezda je demonstrirala majstorstvo u kaznenom prostoru, koje nije ni bilo sporno, ali nužno ga je pokazati na velikoj sceni za dizanje rejtinga. Livaja sad može biti siguran da će u Kataru igrati. Koliko kao džoker, koliko od starta, veliko je pitanje, no potvrdio je da može biti vrlo vrijedan Hrvatskoj. Centarforsko mjesto je bolna točka, a on, iako nije klasična “devetka”, kadar je biti ubojit.

Iako stožer i dalje traži najbolje rješenje za središnju špicu, Livaju i Petkovića zasad više vidi kao adute s klupe, no o njihovoj tjelesnoj spremnosti, da budu dovoljno moćni za držati ritam igre u dužem razdoblju, ovisi kolike će im biti šanse da započinju susrete.

PET NAJVEĆIH DOBITNIKA

Dominik Livaković

Josip Šutalo

Martin Erlić

Josip Stanišić

Marko Livaja

Jedinica je Livakovićeva

Dominik Livaković branio je obje rujanske utakmice, prije toga s Francuskom u Splitu i Danskom u Kopenhagenu. Primio je gol u tri od četiri nastupa, ali imao je sjajnih obrana, pritom je u Beču spasio Hrvatsku jer kod 1:1 skidao je čiste šanse domaćinima. Ima konkurenciju, no golmana se ne dira ako je dobar, a jedinica je njegova.

Linker
19. travanj 2024 19:44