Bruno Petković i Zlatko Dalić

 ANTE CIZMIC Cropix
VEĆ SAD JE JASNO

Ovaj popis dovoljno govori koliko Zlatko Dalić cijeni Dinamo: Toliko Modrih nije išlo na SP od slavne 1998.!

Izbornik Zlatko Dalić na širi je popis od 34 kandidata za nadolazeće SP stavio i šest nogometaša Ante Čačića
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. studeni 2022. 22:30

Zlatko Dalić objavio je širi popis od 34 kandidata za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Logično jer treba imati dovoljno opcija za moguće nepredviđene situacije. Izbornik će u srijedu, 9. studenoga, objaviti konačni popis od 26 igrača. Vatreni se okupljaju 13. i 14. studenoga u Zagrebu, a onda se putuje u Rijad na prijateljsku utakmicu sa Saudijskom Arabijom, koja je zakazana za 16. studenoga.

Dva dana kasnije reprezentacija putuje u svoj bazni kamp u Katar, gdje 20. studenoga počinje FIFA Svjetsko prvenstvo. Svjetski doprvaci svoj put započinju 23. studenoga protiv Maroka, a potom im slijede dvoboji s Kanadom (27. studenoga) i Belgijom (1. prosinca).

Nepozivanje Eduarda

Na širem izbornikovom popisu našlo se šest igrača Dinama, to su: Dominik Livaković, Josip Šutalo, Luka Ivanušec, Josip Mišić, Bruno Petković i Mislav Oršić. Vidjet ćemo tko će od njih na kraju putovati na Svjetsko prvenstvo, ali broj pozvanih Dinamovih nogometaša, pa makar su stavljeni na širi popis, dovoljno govori o tome koliko Zlatko Dalić cijeni sve što su Modri napravili ove sezone, sve njihove izvedbe i rezultate.

A kako su izbornički popisi izgledali na prijašnjih pet svjetskih prvenstava na kojima je sudjelovala Hrvatska? Koliko je tada dinamovaca bilo na popisu, koliko ih je vidjelo najveće nogometne skupove na Globusu. Jednak broj dinamovaca, doduše, tada na konačnom popisu, pojavio se za Svjetsko prvenstvo 1998. godine, u onoj legendarnoj generaciji, koja je u Francuskoj osvojila treće mjesto. Za Hrvatsku su tada bili odabrani ovi igrači Dinama: Dražen Ladić, Goran Jurić, Robert Prosinečki, Silvio Marić, Dario Šimić i Krunoslav Jurčić. Izbornik Miroslav Ćiro Blažević imao je ogromno povjerenje u maksimirsko društvo.

Međutim, četiri godine kasnije, izbornik Mirko Jozić se za Svjetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji odlučio samo za jednog dinamovca, pozvan je bio samo vratar Tomislav Butina. Zlatko Kranjčar je, pak, na Mundijal 2006. godine u Njemačkoj vodio tada dva igrača Dinama. To su bili Luka Modrić i Ivan Bošnjak. Tada je bilo mnogo polemika je li Cico na to prvenstvo trebao voditi Eduarda, ali on je odlučio brazilskog Hrvata ostaviti kod kuće.

U Rusiji - Livaković

Hrvatske nije bilo na Svjetskom prvenstvu 2010. godine u Južnoj Africi, a 2014. godine na Mundialu u Brazilu Dinamo je opet imao samo jednog predstavnika. Tadašnji izbornik Niko Kovač pod nacionalni stijeg pozvao je samo Marcela Brozovića.

Onda je stiglo Svjetsko prvenstvo u Rusiji, 2018. godine. Tada se pod vodstvom Zlatka Dalića stiglo do najvećeg uspjeha hrvatske reprezentacije u povijesti. Vatreni su postali viceprvaci svijeta! Mnogo se pisalo o tome kako je najveći doprinos tom velebnom uspjehu dao upravo - Dinamo. Naime, u toj fenomenalnoj generaciji koja nas je u Rusiji učinila ponosnom igralo je čak 14 igrača koji su ponikli u plavom domu. Međutim, na ruskom Mundijalu u rosteru se pojavio samo jedan nogometaš koji je tog trenutka bio u Maksimiru. Radilo se o Dominiku Livakoviću, trenutačnoj “jedinici” nacionalne vrste, koji je predodređen za čuvanje hrvatskih vrata u Kataru.

Dakle, u Kataru će, bez obzira ako i netko otpadne s konačnog Dalićevog popisa, biti najviše dinamovaca od one slavne 1998. godine.

Širi popis kandidata za Svjetsko prvenstvo

VRATARI

Dominik Livaković, Ivica Ivušić, Ivo Grbić, Dominik Kotarski, Nediljko Labrović

BRANIČI

Domagoj Vida, Dejan Lovren, Borna Barišić, Duje Ćaleta-Car, Josip Juranović, Joško Gvardiol, Borna Sosa, Josip Stanišić, Marin Pongračić, Martin Erlić, Josip Šutalo

VEZNJACI

Luka Modrić, Mateo Kovačić, Marcelo Brozović, Mario Pašalić, Nikola Vlašić, Luka Ivanušec, Lovro Majer, Kristijan Jakić, Luka Sučić, Josip Mišić

NAPADAČI

Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Josip Brekalo, Bruno Petković, Mislav Oršić, Ante Budimir, Marko Livaja, Antonio Mirko Čolak

"Na ovom širem popisu su 34 igrača kako bismo imali dovoljno opcija u slučaju bilo kakvih nepredviđenih situacija. Raduje me što je velik broj igrača u dobroj formi i što većina kandidata ima dobru minutažu. Vjerujem da će svi maksimalno iskoristiti naredna dva tjedna kako bi u optimalnom stanju dočekali okupljanje kojem se svi iznimno radujemo"

Zlatko Dalić, hrvatski izbornik

6 igrača Dinama nalaze se na prvom Dalićevom popisu

Linker
19. svibanj 2024 11:57