Luka Modrić

 MARCIO MACHADO/SPP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Marcio Machado/spp/shutterstock Editorial/profimedia
STRUČNI KOMENTATOR

Ovo je naš najveći adut za Kanadu! Da, ludo su brzi i nemoguće hrabri, ali postoji ubojito rješenje...

Moramo biti full unutra od samog početka. Ne budemo li takvi, nećemo se dobro provesti.
Piše: Ivan LekoObjavljeno: 25. studeni 2022. 17:04

Moram biti iskren i priznati da nisam ni slutio da je Kanada tako dobra reprezentacija. I vidio sam da to ni Belgija nije znala. Doduše, u najavi Svjetskog prvenstva podvukao sam da Belgija više nije reprezentacija koja je pet godina bila broj 1 na svjetskoj ljestvici. Njezin vrhunac je prošao i to se osjetilo u srazu s Kanadom. Bez dovoljno energije, brzine i mladosti.

Idemo se ipak posvetiti Kanadi kao našem sljedećem suparniku. U sustavu 3-4-3 pokazali su veliku hrabrost, nogometnu bezobraznost, s pregršt trke, sprinteva, ubacivanja iz drugog plana. Bio je to u napadu sustav 3-2-5, nemoguće hrabar i ofenzivan. Belgija je isto igrala svojih 3-4-3, što je Kanađanima odgovaralo jer je svatko držao svog čovjeka, a oni su bili s više energije, brzine i žara u takvim duelima. Znate, kada jedna reprezentacija momčadski izgleda toliko dobro, onda posljedično i svaki njezin igrač izgleda 20 do 30 posto bolje od nekog svog standardnog individualnog rejtinga. I zato je bio pravi užitak gledati Kanađane.

Postoje dva načina da taktički odgovoriš takvoj reprezentaciji. Jedan je da i ti njima udariš visoki presing i da ih tako probaš unerediti već u otvaranju napada. Drugi je da se spustiš u blok, zgusneš linije i oduzmeš im prostor u napadu, odnosno mogućnost da se razmašu i upale svoje “turbine”. Natjeraš ih da im igru više vode stoperi.

image

Dejan Lovren i Joško Gvardiol u komunikaciji

KIERAN MCMANUS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Kieran Mcmanus/shutterstock Editorial/profimedia

Moj dojam je da “totalna jurnjava” s Kanađanima ne izgleda kao najbolji izbor. Visoki presing je dobro oružje, ali možeš ga koristiti samo u jednom dijelu utakmice, a i tada on mora biti jako dobro sinkroniziran jer ako nije takav, ostavit ćeš previše prostora suparniku. Više sam za to da mi sa svojih 4-3-3 pokušamo nametnuti svoj ritam igre i to odmah na startu utakmice. Mi imamo prepoznatljivu pozicijsku igru s tri vrhunska veznjaka, te s četvrtim koji igra kao lažno desno krilo. Vezni red mora biti naše ključno oružje u smirivanju Kanađana i njihovom uvođenju u naš ritam igre. Moramo ih natjerati da trče za našom loptom, da se tako dovedu u poziciju da otvore prostor između svojih linija i da ih onda kroz brzu i okomitu loptu “ubodemo” tamo gdje neće imati gustoću.

Kanađani igraju tih 3-4-3, što znači da u veznom redu imaju igrača manje u odnosu na nas. I to je za mene naš najveći adut. Naravno, držanje lopte ovaj put mora biti popraćeno i s odlaskom barem jednog beka visoko u završnicu, te ulaskom barem jednog našeg veznjaka u opasnu zonu, odnosno u završnicu, što protiv Maroka nije bio slučaj i zato smo napadački bili neopasni.

image

Marcelo Brozović

FOTO OLIMPIK/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Foto Olimpik/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia

Ima još nešto. Kanada nas je sve oduševila svojom igrom, ali ne pada mi na pamet pretjerivati u hvalospjevima. Kada gledamo individualnu klasu igrača, ne vjerujem da bi više od tri kanadska igrača imala mjesto među naših 15-ak vodećih. Nećemo sada od Kanade stvarati reprezentaciju koje bismo se trebali plašiti. Mi smo ipak daleko bolji i kompletniji kao momčad, koliko god je to prvo kolo turnira donijelo pregršt upitnika.

Mislim da je jako dobro to što su naši igrači vidjeli kako igra Kanada i ne dvojim da su itekako svjesni da ne smiju ponoviti pogreške koje je radila Belgija - ne smiješ im ostavljati puno prostora. Dakle, moramo biti full unutra ili se nećemo dobro provesti. Moramo odmah nametnuti naš ritam i držati ga veći dio utakmice jer to će njih oslabiti, a nas dići. Naravno, to znači da će naš gard morati biti pobjednički - a takav je gard ove naše momčadi kada je najteže. I zato sam uvjeren da ćemo pobijediti Kanađane.

S druge strane, Kanađani će protiv nas pokušati reprizirati utakmicu koju su odigrali protiv Belgije. I moramo biti svjesni da su se napunili samopouzdanjem jer ako mogu u velikom dijelu utakmice stisnuti Belgiju, onda svakako razmišljaju da tako mogu i Hrvatsku. Jer Belgija je u njihovim očima nominalno jača od Hrvatske.

Zato nama treba puni gas u pristupu utakmici. Respekt apsolutno, ali i čvrst gard momčadi koja je došla pobijediti Kanadu. Jer zna da je bolja...

image

Ivan Leko, stručni komentator Sportskih novosti

WANG YIJIE Xinhua Via Afp

MUNDOCAST SN:

"Dalić za Kanadu ima dvije jake opcije! Srbija? Piksi je napravio jednu veliku grešku". U današnjem Mundocastu gostovao je Mario Cvitanović koji je najavio utakmicu između Hrvatske i Kanade, ali i komentirao ogled između Brazila i Srbije.

Linker
26. travanj 2024 16:13