TOM DUBRAVEC Cropix
INTERVJU ZA SN

‘Ovo je veći uspjeh od Rusije! Moja pozicija? Sosa je igrao pod ručnom, najbolji je bio - Perišić...‘

‘Od svih brončanih Vatrenih, mislim da će se do idućeg velikog natjecanja oprostiti samo jedan...‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 22. prosinac 2022. 15:53

U bogatoj igračkoj karijeri, nekadašnji lijevi branič, Danijel Pranjić (41), osjetio je draž igranja na tri velika natjecanja. Odijevao je hrvatski dres na Europskim prvenstvima 2008. godine u Austriji i Švicarskoj, te četiri godine kasnije u Poljskoj i Ukrajini, kao i na Svjetskom prvenstvu 2014. godine u Brazilu.

Upisao je 58 nastupa za Hrvatsku, postigao je jedan pogodak, a nakon igračke karijere ostao je u nogometu. Danas je trener zagrebačkog Trnja u 2. NL, odnosno u trećem rangu natjecanja...

- Cilj nam je ove sezone izbjeći borbu za ostanak u ligi, nadam se da ćemo u tome i uspjeti - rekao nam je Pranjić i osvrnuo se na još jedan veliki uspjeh naše reprezentacije na SP:

- Ta je bronca spektakularan rezultat, možda čak i veći od ruskoga srebra! Jer, dogodila nam se smjena generacija, oprostili su se Subašić, Rakitić, Mandžukić, Ćorluka... Malo je reprezentacija koje tako bezbolno promijene momčad i uvedu nove, mlađe igrače, a istodobno zadrže mjesto u samome vrhu. Ovo što Hrvatska već godinama radi zapravo je fantastično, doista možemo reći da smo svjetska nogometna velesila - kaže Pranjić.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

- Međutim, moglo je sve i drukčije završiti, još se jednom potvrdilo koliko je tanka ta crta između uspjeha i neuspjeha. Aludiram, dakako, na našu utakmicu protiv Belgije, svašta smo tada proživjeli i preživjeli, malo nas je i sreća pomazila, pa smo prošli skupinu, a mogli smo se već tada vratiti doma. No, kad smo već prošli, mogli smo možda i otići do kraja, do finala, jer je utakmicu protiv Argentine presudio onaj nepostojeći kazneni udarac i tada je sve otišlo u njihovu ulicu - govori Pranjić.

Lijepa budućnost

Uvijek je teže ostati pri vrhu, nego se uspeti gore, kakva je budućnost Hrvatske?

- Lijepa, uvjeren sam u to! Veseli me što fenomenalni Luka Modrić ostaje kapetan ove momčadi, čini mi se da njegova razmišljanja idu u smjeru oproštaja na Euru 2024. godine, plasiramo li se, dakako, na to natjecanje. Pretpostavljam da bi se, od ovih igrača, od nacionalne vrste mogao oprostiti samo Domagoj Vida, a većina njih ostat će do kraja već spomenutog Eura. A onda ćemo vidjeti...

image

Domagoj Vida

VLADO KOS Cropix

Što vam se na SP najviše svidjelo kod naše momčadi?

- Svi govore o tom zajedništvu, da je momčad disala kao jedan, ali meni se najviše svidjela igra na rezultat! Naravno da svi volimo gledati lijep nogomet, tehnički dotjeran, s mnogo prilika i pogodaka, ali takve predstave nisu jamstvo dobroga rezultata. A na SP se traži isključivo dobar rezultat. I vidjelo se da je izbornik Zlatko Dalić, sa svojim stručnim stožerom, inzistirao na igri na rezultat. I to od prve utakmice s Marokom, govorilo se poslije da nismo igrali dovoljno napadački. A moj je stav da smo igrali dovoljno oprezno, jer je najvažnije bilo ne izgubiti prvu utakmicu na turniru. Da smo tada bili poraženi, onda bismo se morali “vaditi” protiv Belgije, to bi nam bio ključni dvoboj, u kojem bismo morali tražiti pobjedu. A ovako nam je i remi bio dovoljan za prolaz. I to me zapravo najviše raduje, ta spoznaja da je Hrvatska napokon naučila igrati na rezultat. Ma sjetimo se samo moje generacije, na Eurima 2008. i 2012., svi su nas tapšali po ramenima i govorili da igramo lijepo za oko, ali završnicu nikad nismo vidjeli, u Poljskoj nismo ni prošli skupinu. Ovakav mi je rasplet znatno draži, uvijek je rezultat na velikom natjecanju na prvom mjestu.

Kako ste vidjeli naše reprezentativce na vašoj poziciji lijevoga braniča, izmjenjivali su se Sosa, Barišić, pa čak i Perišić?

- Na kraju je Perišić ostavio najbolji dojam! Protiv Maroka smo, i zbog Perišića na toj poziciji, odigrali i lijepo za oko, a i pobijedili smo. Donio je mnogo dobrih stvari, u njegovoj je glavi napad temeljna orijentacija, ali je toliko trkački i tjelesno moćan da stigne sve zatvoriti i ispraviti, ne samo svoje, pogreške. Sosi je ovo bilo prvo veliko natjecanje, osjetilo se da igra pod “ručnom kočnicom”, osjetio se taj strah od pogreške. Barišić je odigrao solidno, no ta je lijeva strana ipak malo zakazala, znatno smo bolje izgledali po desnoj strani preko Juranovića.

image

Danijel Pranjić

DAMJAN TADIC Cropix

Neprocjenjivo iskustvo

Koliko je na dobro ozračje u hrvatskoj svlačionici utjecao mlađahni Stručni stožer kojeg je sastavio Dalić, koliko su Olić, Ćorluka i Mandžukić pridonijeli stvaranju tog zajedništva?

- Zanimljivo je to pitanje i baš sam o tome dosta razmišljao, jer se bavim trenerskim poslom. A igranje nogometa i treniranje neke momčadi, na bilo kojoj razini, posve su suprotne stvari, to su apsolutno različiti poslovi. Bilo je mnogo sumnji u Dalićev odabir, postavljali su se upiti jesu li ti dečki premladi, pa što ga oni mogu savjetovati, itd... No, mišljenja sam da je Dalić povukao odličan potez i pogodio je s njima. Ne ulazim sad u to hoće li oni jednoga dana biti treneri, o tome će oni odlučiti. Ali, na ovakvim je natjecanjima neprocjenjivo iskustvo ljudi koji su svašta prošli u igračkoj karijeri, osjetili su i gorčinu poraza, kao i slast uspjeha. Stoga je Dalić definitivno pogodio s njima, taj je triling bogatstvo ove reprezentacije. Jer, svi oni imaju što reći tim mlađim igračima, gdjekad je dovoljna samo jedna Olićeva riječ nekome od igrača, pa da se neke stvari promijene nabolje - smatra Pranjić.

Gvardiol će biti najbolji srednji branič na svijetu!

Nogometni je svijet “poludio” za Gvardiolom...

- Opravdano! Nevjerojatno je da 20-godišnjak može igrati tako zrelo, poput najiskusnijeg rutinera. Sve je Joško posložio u glavi, zacrtao si je da želi uspjeti, potrebnu igračku vještinu ima, napreduje iz dana u dan i definitivno je drukčiji igrač od svih ostalih, vidi se to i po njegovu ponašanju izvan travnjaka. I sve ovo dobro što mu se događa, nije nimalo slučajno, ovo mu je SP neprocjenjivo iskustvo i u dolazećim će godinama sigurno biti nositelj igre naše momčadi, ali i najbolji srednji branič na svijetu!

Argentina je baš došla osvojiti turnir i s ‘kraljem‘ Messijem u tome je i uspjela

Kako ste, trenerskim očima, vidjeli ovo SP? Je li bilo nekih taktičkih inovacija, jeste li zadovoljni kvalitetom igara?

- Bilo je dobro, jako dobro! Nije bilo nekih taktičkih novosti, ali to nije utjecalo na kvalitetu izvedbi. I nisam iznenađen time, jer sam očekivao da ćemo gledati dobar nogomet. Ovaj je termin svakako odgovarao igračima, nisu tako potrošeni kao na ljeto, iako se na nekim momčadima, koje su, poput Hrvatske, koristile malo igrača, ipak osjetio umor, nedostajalo je jakoga ritma i tempa. Mišljenja sam, nadalje, da je ovaj finale bio najkvalitetniji u povijesti SP, Argentina i Francuska iskazale su vrhunsku kvalitetu, dobili smo “kralja” Messija, ali i “princa” Mbappea. Argentina je definitivno zasluženo osvojila naslov, pohvalit ću se da sam uoči početka natjecanja rekao kako imam osjećaj da će Argentina biti najbolja. I to baš zbog Messija, kojem je ovo bio zadnji pokušaj da postane svjetski prvak. Vidjelo se da cijela momčad diše kao jedan, kao da su svi igrali za Messija, oni su baš došli osvojiti turnir i to su na kraju i učinili. A najugodnije mi je iznenađenje svakako bio Maroko, igrali su Marokanci sjajnu obranu, imali su najboljeg zadnjeg veznog na turniru (Amrabat), kao i prave zvijezde Bona, Hakimija, Mazraouija, Ziyecha...

Ljudski je čimbenik zakomplicirao i tehnologiju...

Slažete li se da je suđenje na SP bilo znatno ispod kvalitativne razine igre?

- Apsolutno! Suludo je da više nitko, ni mi bivši igrači, ali ni prosječni gledatelji, ne znamo što je prekršaj, a što nije, kad je kazneni udarac, a kad nije, itd... Kad su uveli tehnologiju u nogomet, mislio sam da će to pomoći, ali ljudski je čimbenik opet sve zakomplicirao i čovjek se na kraju upita kamo sve to vodi, čemu sva ta tehnologija, kad ima više dvoumica nego što ih je bilo ranije, bez tehnologije? Ma razumijem da sudac pogriješi, pa svi griješimo, ali da se te pogreške ne isprave ni uz pomoć tehnologije, poput, primjerice, onog kaznenog udarca na Gvardiolu, e to mi je neshvatljivo! I posve je jasno da se onda stvara plodno tlo za teorije zavjere. Suđenje je definitivno bilo ispod željene razine i taj se problem mora što prije riješiti - kaže Pranjić.

Linker
20. travanj 2024 09:37