TOM DUBRAVEC Cropix
STRUČNI KOMENTATOR

Pa Vatreni su do te nesretne odluke bili bolji! A što je tek napravila Argentina, jednoj malenoj Hrvatskoj!

‘Vatreni, imate još taj jedan korak i dajte sve što je još ostalo u vama da ga napravimo na vaš način‘
Piše: SNObjavljeno: 14. prosinac 2022. 22:03

Za SN komentira Ivan Leko:

Svi mi koji smo imali sreće igrati nogomet dobro znamo da ono nije bio 11-erac. Ne može biti penal situacija u kojoj igrač ima čist udarac, a nakon toga se sudara s golmanom, koji stoji čvrsto na nogama i ne miče se. To može biti samo prekršaj u napadu.

Naravno, kad izgubiš 0:3 u utakmici u kojoj nisi ozbiljno zapucao po suparničkom golu, onda nemaš pravo pričati o suđenju i odluci koja se dogodila u 32. minuti. I zato danas nemamo pravo bilo kome u svijetu objašnjavati koliko je za ishod utakmice bila bitna ta potpuno promašena odluka suca. Niti nas tko čuje, niti nas tko sluša. Toga moramo biti svjesni i zaboraviti na taj trenutak, koliko god bolan i važan bio. Kao što je i izbornik Dalić nakon utakmice prišao Messiju i čestitao mu na zasluženoj pobjedi. To je bio čin za respekt, trenutak koji puno govori o Daliću kao čovjeku i sportašu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Nažalost, pročitao sam u nekoliko inozemnih medija ružne tekstove o igri Hrvatske: “Ponovno nisu ništa napravili svih 90 minuta, to je bilo mlako i sporo.” Čekajte malo, to nije istina. Do te nesretne 32. minute Hrvatska je izgledala bolje od Argentine. Rekao bih 55:45 za nas u ukupnom dojmu, u karakteru, u govoru tijela samih igrača.

Nama se jedna Argentina, jedna veličanstvena reprezentacija, išla prilagoditi. Hej, oni nama, malenoj Hrvatskoj! Pa, bilo bi normalno da smo se mi njima prilagođavali, a ne oni nama. Messi je nakon utakmice jasno kazao kako su bili svjesni da moraju biti strpljivi i čekati našu pogrešku. Igrala je Argentina prije nas protiv Arabije, Meksika, Poljske, Australije i Nizozemske i nikome se nije prilagođavala, nego je držala posjed, pritiskala i stajala visoko. A nama su se Messi i suigrači prilagodili! I to je fenomenalan kompliment, koji dovoljno govori o tome kakav ugled uživa Hrvatska u elitnom svijetu nogometa. O tome je svjedočio i govor tijela argentinskih igrača. Oni su bili pomalo uplašeni i nesigurni, čekali su što će utakmica donijeti.

Mi smo, pak, utakmicu pripremili vrhunski, baš kao i onu protiv Brazila. Mirni i samouvjereni, strpljivo smo držali loptu i “živcirali” Argentinu. Potpisujem sve što je izbornik Dalić napravio u pripremi. Međutim, dogodio se taj veliki sudački previd, koji nas je izbacio iz te savršene koncentracije. U prethodnih pet utakmica bio je užitak gledati tu “hladnoću” i mir u očima naših igrača, ali nakon onog penala emocije su eksplodirale. To je nogomet, takvo što se događa. I prije nego što smo se uspjeli smiriti, zabili su nam drugi gol. Naivno, ali događa se kad nemaš hladnoću i mir u glavi. I danas prokleto jako peče to što smo ispali naivni, a daleko smo od naivne reprezentacije. Dapače, karakter i pamet naš su veliki adut.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Svidio mi se i način na koji je Dalić reagirao u poluvremenu. Preuzeli smo puno rizika jer samo tako možeš loviti dva gola manjaka. Čak je u prvih 10 do 15 minuta nastavka izgledalo kao da smo ih dobro iznenadili s tom formacijom i načinom igre, te sam samo molio Boga da zabijemo gol. Nažalost, nije to bio taj dan, oni su ukupno ipak bili bolji.

Važno je reći da smo izgubili od reprezentacije koja je posebna, koja ima nešto što mi i mnogi u svijetu ne možemo shvatiti. Ne igraju ništa posebno, ali u zadnjih 40 utakmica imaju jedan poraz i to protiv Saudijaca na startu SP-a. Osvojili su Copa Americu, ovdje su u finalu, marširaju i kad ne izgledaju najbolje. Ne može to biti slučajno, to može samo prava pobjednička momčad.

Je li netko gore pogledao Messija i rekao da bi bio grijeh da on završi karijeru bez naslova svjetskog prvaka? I to je moguće jer on je za mene najbolji igrač kojeg sam ikada vidio, čisti genijalac.

Nama je, pak, ostalo čekati subotu. Za nas je subota jedino finale Svjetskog prvenstva u Kataru. Znam da je polufinale nemoguće veliki uspjeh, ali ogromna je razlika biti treći ili četvrti. Nemojmo se zavaravati da nije. I zato Argentinu treba arhivirati i zaboraviti, a sve moguće snage usmjeriti samo na subotu. Sjetite se kako su nas Vatreni sve zajedno digli na noge osvajajući broncu protiv Nizozemske u borbi za treće mjesto. I oni su bili u teškom stanju nakon poraza od Francuske - čak smo pobjedu imali u rukama - ali su se vratili na pravi način. Ne znam što je Ćiro tada napravio da ih onako digne, ali siguran sam da će i Dalić imati pravi recept za oporavak igrača.

Vatreni, imate još taj jedan korak i dajte sve što je još ostalo u vama da ga napravimo na vaš način i da doma dođemo s tom broncom. Ona vam pripada, vašoj kvaliteti, srcu, energiji, a nadasve pobjedničkom duhu, koji ste nam toliko puta demonstrirali.



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

"Za nas je finale u subotu". Tim je riječima Nikola Jurčević istaknuo važnost utakmice za treće mjesto na SP-u koje će Hrvatska igrati u subotu. Jurčević je i analizirao sve događaje s utakmice protiv Argentine, a što je rekao o greškama koje su Vatreni radili pogledajte u Mundocastu:

Linker
30. travanj 2024 18:15