INA FASSBENDER Afp
LUDA ZAVRŠNICA

Panika u Njemačkoj: Španjolska ne želi biti prva u skupini čiji je rasplet iznimno važan i za Vatrene!?

U posljednjih 90 minuta skupine E svi ishodi su mogući, a Nijemci posebno strepe
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 30. studeni 2022. 13:42

Nijemcima nije svejedno. Na kocki je ugled, ispadanje na drugom uzastopnom svjetskom prvenstvu već u skupini "narušilo bi imidž njemačkog nogometa" kako je upozorio Oliver Kahn. Čak i s pobjedom protiv Kostarike ovisit će o onome što će se dogoditi na utakmici Španjolske i Japana. Inače, riječ je o skupini koja se ‘križa‘ s onom hrvatskom u osmini finala.

Postoji nekoliko scenarija u svakom Njemačka mora uzeti tri boda protiv Kostarike. S očekivanim trijumfom Španjolske to će biti dovoljno za drugo mjesto u skupini, međutim svaki drugi rezultat bitno će zakomplicirati situaciju Elfa. U slučaju remija Furije i Japana, Nijemcima igra pobjeda od najmanje dva gola razlike.

Ako Japan, pak, napravi senzaciju i dobije Španjolsku, tada bi se gledala gol razlika između dvije bodovno izjednačene europske reprezentacije pri čemu je zasad Furija u velikoj prednosti nakon 7:0 pobjede protiv Kostarike.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

A da nije Niclasa Füllkruga, napadača koji je još prošle sezone igrao drugoligaški nogomet, a koji je golom donio Elfu bod protiv Španjolske šanse Njemačke za plasman u osminu finala bile bi još manje. Neočekivani njemački junak na Mundijalu tim je pogotkom vjerojatno "kupio" svoje mjesto među starterima.

"Bod protiv Španjolske donio nam je puno energije. Moramo pobjediti Kostariku, moramo odigrati vrhunsku utakmicu, držati ih konstantno pod pritiskom. Bit će neizmjerno važno da realiziramo svoje šanse" kaže Füllkrug.

Ali ni Kostarikanci nisu bez šansi, pobjeda ih izvjesno vodi u drugi krug, možda i remi uz poraz Japana: "Skupo ćemo prodati kožu. Borit ćemo se kao bikovi da našoj zemlji pružimo puno sreće i radosti", poručio je Keylor Navas.

Istovremeno neki u Njemačkoj strahuju kako će Španjolska protiv Japana igrati pod "ručnom", odnosni birati svoju stazu na putu do Mundijala. Naime, u slučaju da Španjolska osvoji prvo mjesto naći će se u dijelu ždrijeba u kojem je i najveći favorit turnira Brazil, a dvije bi se reprezentacije sastale već u četvrtfinalu. S drugim mjestom u skupini E izbjegli bi Brazil sve do finala.

Čak i španjolski mediji otvoreno postavljaju to pitanje, Marca je čak izašla s tekstom "Je li Španjolska zainteresirana završiti prva u skupini?". Luis Enrique, međutim, uvjerava kako neće biti kalkulacija: "Ići ćemo u utakmicu protiv Japana s ciljem da pobijedimo", poručio je španjolski izbornik i umirio Nijemce.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Ali da će biti lako - neće. Japanski izbornik Hajime Moriyasu ispričao se naciji zbog poraza u utakmici protiv Kostarike i najavio kako njegova momčad neće odustati.

"U potpunosti sam odgovoran za to kako igrači igraju. Odgovoran sam za sve što ima veze s utakmicom, uključujući kadrovski odabir i taktiku. Frustrirajuće je i žalosno kako smo izgubili. Ispričavam se zbog toga", kazao je Moriyasu.

Napadač Takumi Minamino naznačio je na čemu će biti fokus protiv Španjolske te da će ključno biti sačuvati vlastitu mrežu.

"Ako izdržimo do poluvremena bez primljenog gola šanse će nam narasti", kazao je nogometaš Monaca.

Japanci su pod imperativom pobjede što bi Španjolsku moglo staviti na iskušenja.

"Japan će biti izazov. Na kolektivnoj razini su jedna od najboljih reprezentacija, nemaju velika imena, ali zajedno rade dobar posao. Dinamični su, "ludi", igraju vrlo intenzivno i riskiraju puno, kao uostalom i mi. Idemo pobjediti, nećemo kalkulirati"; veli branič Manchester Cityja Rodri koji se uzda u kolektiv.

"Sve momčadi imaju manje ili veće poteškoće, ali iskreno igru koju vidim u Španjolskoj ne vidim u drugim reprezentacijama. Na kolektivnoj razini ne vidim nikoga poput nas. Možda nam je najbliža Njemačka", dodao je.

image
INA FASSBENDER Afp

Španjolski novinari s dugogodišnjim stažom praćenja reprezentacije na velikim natjecanjima kažu kako u momčadi vlada atmosfera kakva nije viđena još od Europskog prvenstva 2012. To natjecanje Španjolska je, inače, zaključila kao najbolja.

"Vidim nas kako idemo do kraja. U nogometu se tisuću stvari može dogoditi za vrijeme utakmice, ipak ovo je Svjetsko prvenstvo, ali protiv koga god igrali želimo da naše vrline prevagnu",zaključio je Rodri.

Bayern želi Füllkruga

Niclas Füllkrug nastavio je u Kataru gdje je stao u Bundesligi. Jesen u dresu Werdera je zaključio s deset golova, a nakon pogotka Španjolcima postao je ljubimac nacije. I zaintrigirao Bayern. Njemački mediji prenose kako je bavarski velikan već napravio prve korake prema potpisu napadača.

"Planiramo i novu sezonu s Füllkrugom, ali mnoge stvari u nogometu se ne mogu planirati. Dođe li neka nemoralna ponuda koju bi Niclas također rado prihvatio mi ćemo se teško s time nositi zbog naših financijskih mogućnosti. Uopće nema drugih razmišljanja", poručio je jedan od čelnika Werdera Clemens Fritz.

---------------------------------------

POGLEDAJTE MUNDOCAST:

"Gvardiol je igrač za Real, Perez je zakasnio jer ga je već trebao kupiti". Tim je riječima Krunoslav Rendulić komentirao činjenicu da bi Chelsea već nakon SP-a mogao dovesti stopera iz Leipziga. Tko bi još od Vatrenih mogao imati ponude nakon Katara, je li među njima i Livaja te smije li njega Hajduk prodati saznajte u našem Mundocastu:

Linker
22. travanj 2024 21:22