JACK GUEZ/AFP/PROFIMEDIA Jack Guez/Afp/Profimedia
JUNACI VATRENE SVLAČIONICE

Petković izvan sebe: ‘Iskočio bih iz kože! Ovo je najvažniji gol u mom životu! A govorio mi je otac...‘

‘San snova, borili smo se 120 minuta, hvala Bogu opet dobili na penale i idemo dalje!‘, kaže Livaković.
Piše: SN/Dražen AntolićObjavljeno: 09. prosinac 2022. 19:22

Nakon povijesne pobjede Hrvatske nad Brazilom boljim izvođenjem jedanaesteraca i prolaska u polufinale Svjetskog prvenstva, oglasili su se i naši nesalomljivi, neumorni, nepokolebljivi, a zasad i nepobjedivi Vatreni. Prvi je pred mikorfone stao Bruno Petković, koji je doveo Hrvatsku do produžetaka pogotkom u 117. minuti pogotkom na asistenciju Mislava Oršića.

- Da, gorio sam u sebi, iskočio sam iz svoje kože. Ne mogu ovo opisati, najvrijedniji gol u mom životu! Moj otac Jakov uvijek kaže da ću zabiti, možda bi bilo bolje da ga češće slušam. A Livi nam uvijek olakša dramu obranom na početku serije, normalno da je ovo bila drama, da smo osjetili grč, ali pokazali smo vjeru i karakter, tako možemo sve - poručio je Petković.

image

Croatia‘s defender #20 Josko Gvardiol and forward #16 Bruno Petkovic celebrate their win in the Qatar 2022 World Cup quarter-final football match between Croatia and Brazil at Education City Stadium in Al-Rayyan, west of Doha, on December 9, 2022. (Photo by Ina Fassbender/AFP)

INA FASSBENDER Afp

Potom je govorio upravo Dominik Livaković.

- San snova, borili smo se 120 minuta ko i zadnju utakmicu, hvala Bogu opet dobili na penale i eto, idemo dalje! Osjećaji su na vrhuncu, Brazil je odlična ekipa, prije utakmice svi su govorili da igraju najbolji nogomet na svijetu, mislim da to i je točno. Ali borili smo se, ostavili srce na terenu s našim navijačima i prošli. Nismo odustajali, htjeli smo zabiti i na 0:0, na kraju se sve isplatilo - rekao je Livaković, koji je obranio prvi jedanaesterac Rodrygu, a tijekom 120-minutnog susreta sakupio čak 11 obrana, od toga je 7 udaraca stiglo iz pozicije unutar kaznenog prostora.

Svoje dojmove izrekao je i Mislav Oršić, asistent pogotka za 1:1.

- Ne znam što bih rekao opet smo prošli i to je najbitnije, rezultat se piše. Cijelu utakmicu davali smo sve od sebe i bodrili se, pogotovo igrači koji su od početka igrali. I Brazil je imao mnogo šansi, ali Livi je sve skinuo. Nekako smo osjećali da bi mogli dalje, to se i dogodilo. Gol? Bila je neka polukontra, vidio sam Petka na povratnoj i razmišljao da mu moram dati lijepu loptu koja ne skače puno. Nitko iz reprezentacije ne iskače iz nekih okvira, svi žele napraviti rezultat, pogotovo mi koji nismo bili u Rusiji i nismo to još osjetili. Napuci izbornika na poluvremenu produžetaka? Svi smo imali istu misao, a to je da imamo još 15 minuta i sve možemo okrenuti, jedna situacija sve mijenja. Koga želim u polufinalu? Možda nećemo ni gledati, samo ću pogledati rezultat na kraju.

Pred kamerama se našao Lovro Majer koji je ušao u igru u 106. minuti, a onda pogodio kao drugi izvođač jedanaesteraca.

- Kad je Marquinhos pogodio stativu, preplavio me osjećaj koji ne mogu objasnit, koji mi se nikad nije dogodio. Iskreno, nije se smanjio gol kad smo pucali penale, možda je to iskustvo i od Japana i iskustvo iz Rusije olakšalo nam je ovu situaciju. Izbornik nam je rekao da trebamo vjerovati i dalje, zabili smo pogodak izjednačenja i zasluženo slavili. Brazilci nisu bili na nekom niovu, ali mislim da te zasluge idu prije svega nama. Livi je obranio tri, četiri čiste šanse, neutralizirali smo neke njihove napade i idemo utakmicu po utakmicu cijeli turnir, ako nam se sve posloži mislim da možemo osvojiti prvenstvo, ali najprije idemo odraditi to finale.

Mateo Kovačić poslao je jaku poruku navijačima...

"Ne mogu naći riječi, ovo je strašno, ovo je strašno... Znali smo da možemo, i vjerovali smo, ali ipak je to, Brazil znali smo da će biti teško i onda primiš gol u ne znam kojoj minuti i vratiš se. To je strašno. I hvala cijeloj Hrvatskoj, ovo je za njih", rekao je Mateo pa naglasio:

"Nema odustajanja, najjači smo kad je teško i to smo opet danas pokazali. I kad smo gubili smo pokušavali i pokušavali i na kraju te Bog".

U Hrvatskoj je totalna ludnica...

"Svjesni smo da je slavlje u Hrvatskoj, ali mi smo tu došli da ostanemo do kraja. Još nije ništa napravljeno, imamo polufinale i moramo se dobro pripremiti, dati sve od sebe da našoj zemlji priuštimo novo veliko slavlje", rekao je Kovačić.

Ivan Perišić istaknuo je grandioznost uspjeha te naglasio:

- Mi smo sada aktivno u dva polufinala. Svjetskog prvenstva i za nekoliko mjeseci ćemo igrati među četiri u Ligi nacija. Stvarno živimo lijepe dane. Trebamo samo nastaviti. Moramo što prije zaboraviti ovu utakmicu iako sni pobijedili možda najbolju ekipu na turniru. Imamo samo četiri dana do polufinala, ne smijemo izgubiti puno energije na proslavu nego se koncentrirati na novog protivnika. Ako nastavimo ovako mislim da minimalno možemo ponoviti finale. Sve je na nama, svaki dan moramo dobro trenirati, biti koncentrirani i igrati našu igri. Kao što je bilo ovaj put.

Hrvatska je bila zrela, malo je igre dala Brazilu, iako je on imao neke šanse.

- Igrali smo zrelo, imali smo plan, protiv Brazila moraš prilagoditi taktiku. Znamo da su dobri ofenzivno, trebali smo biti malo više koncentrirani na defenzivu, ali u nekim dijelovima utakmice uzeli smo im loptu. Sve u svemu dobro samo ih proučili, taktički odigrali i zasluženo otišli dalje. Što se tiče polufinale nisam u niti jednom času imao želju tko da nam dođe.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST:

"To što Hrvatska kao zemlja radi je van svake pameti - njih dvojica su nadljudi, sreća pa su Hrvati". To je zaključak kojeg je trener Ilija Lončarević rekao u našem Mundocastu nakon veličanstvene pobjede protiv Brazila. Pogledate cijeli Mundocast:

Linker
23. travanj 2024 21:37