STR Afp
U RAZGOVORU ZA SN

Piksi progovorio o Vatrenima: ‘Igrati finale SP-a za sve u regiji teško je dostići! Što možete sada? Eh...‘

Igrački velikan danas je izbornik Srbije s kojom bi se Vatreni teoretski mogli suočiti u četvrtfinalu
Piše: Dražen Antolić iz DoheObjavljeno: 03. travanj 2022. 10:35

Dragan Stojković bio je strpljiv, dugo je u mix-zoni nakon ždrijeba odgovarao na novinarska pitanja, a kad je sve riješio stao je i pred dvojicu hrvatskih izvjestitelja. Za Srbiju ždrijeba nije trebalo ni biti, ona ima gotovo prepisanu skupinu iz Rusije kad je također igrala s Brazilom i Švicarskom, jedino je tada treći suparnik bila Kostarika, a sada je Kamerun.

Bolje prošli

Govorilo se u najavama o hrvatsko-srpskom okršaju, on je izbjegnut, teoretski je moguć tek u četvrtfinalu, a kad se sve stavi na vagu Srbija je dobila teži posao nego Hrvatska.

- Ako gledate po imenima onda je tako, vi ste bolje prošli, ali to ne znači da će vama biti lako. Nemojte to zaboraviti. Naša grupa jest po imenima teška, no to nije jamstvo da će biti tako. Brazil je favorit, O.K., prihvaćamo to, ali se ne predajemo. Vjerujemo, čim smo ovdje, da imamo neku kvalitetu. Kako bismo napravili uspjeh i otišli u sljedeću rundu, moramo biti na nivou u sve tri utakmice. I to na svjetskom nivou, a ne na onom balkanskom, primitivnom, na niskom nivou. Moramo igrati dobar nogomet. Da se borimo, vjerujemo u uspjeh i u natjecateljskom smislu budemo jaki. To je to - kazao je srpski izbornik te konstatirao:

- Hrvatska računa da će proći dalje i vjerujem da će tako biti. Da će u skupini F prva dva mjesta zauzeti Belgija i Hrvatska.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

Vratio se na svoju skupinu:

- Respektiramo Kamerun i Brazil, naravno i Švicarsku, koja je kvalifikacije završila ispred Italije. Imaju vrijednost.

Srbija s niz reprezentacija ima neke specijalne tenzije, jedna od njih je Švicarska. Postoje repovi iz 2018. godine sa Svjetskog prvenstva, usto začinjeni političkom pričom jer Kosovari i Albanci koji igraju za Švicarce dali su i taj štih njihovim međusobnim susretima. Svi pamtimo, primjerice, kako su slavili golove Xhaka i Shaqiri formirajući rukama albanskog dvoglavog orla.

- Mene ta politička priča uopće ne zanima, kome je interesantno neka se bavi s time. Mene zanima teren i nogometna priča. Tako će i biti. Nikad nećete čuti od mene bilo kakvu glupost po pitanju nekih političkih provokacija. Mi ćemo na terenu dati sve od sebe, ako su bolji čestitat ćemo im, iako mislim da ćemo više pokazati nego prošli put.

Drukčija momčad

Naš dojam iz susjedstva jest da ste napravili puno po pitanju mentaliteta jer Srbija je znala imati dobre igrače, no ne i karakter i pristup.

- Je, O.K., slažem se da ste vidjeli drugačiju Srbiju, koja je u kvalifikacijama odigrala zaista dobro, izvanredno, rekao bih. Uspjela je posljednju utakmicu riješiti u svoju korist na teškom terenu protiv teškog protivnika Portugala. Da, voljeli bismo da tako i nastavimo, nemamo potrebe mijenjati bilo što. Moramo vjerovati u naš nogomet, u stil nogometa koji hoćemo, u kvalitetu koju imamo, te je pokazati. Jedno je pričati, a drugo igrati i uraditi. Ovo drugo me zanima.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

Što kažete na našu reprezentaciju? Imamo super igrače i dalje, ali gdje je to u odnosu na momčad koja je igrala finale u Rusiji?

- Vi ste prije četiri godine napravili nogometno čudo s time što ste otišli u finale. To je zaista za sve u regiji i malo šire jako teško dostići, ali potpuno ste zasluženo to uradili. Imali ste generaciju igrača koja je sazrela, a i dalje imate ekipu koja posjeduje kvalitetu i timski duh. Zato ne treba nikoga iznenaditi zbog čega je Hrvatska napravila uspjeh te vrste. Eh, sad, što može na ovom Svjetskom prvenstvu poslije četiri godine to stvarno ne znam, niti se bavim s time, niti me zanima previše. No, da imate i dalje dobre igrače i da igrate dobar nogomet – da. Igrate odličan nogomet i volim gledati Hrvatsku. Zaista. Ima takvih majstora u momčadi da ih je stvarno lijepo gledati.

Srbija se prije svega hvali s Dušanom Vlahovićem i Dušanom Tadićem, koji prednjače kvalitetom i vode momčad, sada ima i čvrstinu, međutim, pitanje je što će učiniti u konkurenciji koja je čeka.

- Prvu utakmicu igramo s Brazilom, ali to nije bitno jer moraš igrati s njima kad god to bilo. Radujem se tom dvoboju, kad se priča o nogometu moraš spomenuti Brazil. Pa, da vidimo…

Brazilski novinari komentiraju da je njihovoj reprezentaciji prva utakmica često lošija od očekivanja…

- Ako se gledaju tradicije, može biti da je tako, ali to nas ne smije zavarati, niti voditi u kriva razmišljanja.

image
ATTILA KISBENEDEK Afp

Kakva osveta?

Navijači Srbije govore o osveti Švicarskoj za poraz u Rusiji 2:1.

- Ma, kakva osveta! To je totalna glupost. To je sport, to je igra. Pobijedili su nas ljudi 2:1, bila je frka oko VAR-a, sudac Nijemac Brych nije gledao snimku… Nosit ćemo se i vidjet ćemo. Ne razmišljamo ni o kakvoj osveti, nego samo da na terenu budemo pravi i ostvarimo cilj, a to je da odemo u drugu fazu.

Tako, ako uspijete, mogao bi vas ponovno čekati Portugal…

- Hajdemo jedno po jedno. Kao ekipa moramo biti pametniji i bolji nego prije četiri godine. Kvalifikacije smo odradili u maniri velikih momčadi, tako moramo i u Kataru.

Srbi se nadaju reprizi finala na Novom Zelandu u konkurenciji U-20 kad je Srbija svladala Brazil još 2015. godine.

- Vjerojatno će biti igrača u obje ekipe, ali ovo je nešto drugo. Iako su dobre uspomene za nas - konstatirao je Piksi, koji je izbornik od 2021. godine, a nekad je bio i predsjednik Nogometnog saveza Srbije.

Brazilske reprezentacije se ne bojim, o Kamerunu ne bih lupetao, nisam ih pratio

Stojković nije htio decidirano reći da će Srbija u nokaut-fazu, ostao je oprezan…

- Ne bojim se Brazila, niti ću ga se bojati. Svjestan sam da je njih baš briga s kime igraju. Jedni i drugi htjet ćemo pobijediti, bit će to dobar nogomet, nema pogreške. Tko god dođe na stadion, uživat će! O Kamerunu zasad ne bih govorio, nisam ih pratio, ne bih lupetao.

Radnički Niš (Srbija)

Crvena zvezda (Srbija)

Marseille (Francuska)

Verona (Italija)

Nagoya Grampus (Japan)

14

puta vodio je Srbiju i ima 9 pobjeda, 3 remija i 2 poraza

57

godina proslavio je Stojković prije mjesec dana

Linker
15. travanj 2024 17:11