PAUL ELLIS Afp
SLUČAJ ‘ŠALABAHTER‘

Pojavili se kadrovi nevjerojatne situacije s travnjaka: Je li ovo razlog danskog oproštaja od SP-a?!

Danci su bili malo aljkavi, što je uočio australski napadač i sjajno reagirao.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 03. prosinac 2022. 12:10

Jednom davno, ovaj je novinar u srednjoj školi rabio "šalabahter" na pismenom ispitu iz fizike. Da, varao sam, priznajem i toga se sramim, ali neću ni muljati da tako nije bilo. No, bijah nesmotren, uočio me profesor, istjerao iz učionice, a prethodno dakako "uvalio" jedinicu. U redu, drugi put sam učio i naučio. Nesmotrenost moje malenkosti je bila što sam nakon već napisanog ispita išao kao nešto provjeravati u "šalabahteru". Bedak!

Nešto slično se dogodilo danskom kapetanu Christianu Eriksenu. Nećemo zapisati da je i on bedak, ali onako kako je ovaj kasniji novinar istjeran iz učionice, tako je Eriksenu i suigračima uručen "izgon sa SP". Sve to zbog neopreznosti s jednim... "šalabahterom"!.

Naime, 20-ak minuta prije kraja utakmice Australija - Danska (1:0), u igru danske vrste je ušao Robert Skov. Koji je, osim što je ušao u igru, na papiriću nosio poruku danskog izbornika za kapetana Eriksena s određenim taktičkim savjetima. Međutim, Eriksen je bio neoprezan jer je dao papirić nepouzdanom suigraču Hojbergu koji je, nakon što je "šalabahter" pročitao, isti samo bacio. To je usputno i ekološki neoprostivo. No, zato je na travnjaku komadić papira uočio australski napadač Mitchell Duke. Mladić je pronicljivo zaključio kako bi to moglo biti od koristi, te otrčao do međašnje crte i dao svojem stožeru. Istog su trenutka izbornik Graham Arnold i pomoćnik mu Rene Meulensteen stali proučavati danski "šalabahter". Sve ovo nije nikakva fikcija, već se uistinu tako dogodilo, a postoji i video-svjedočanstvo ili fotografije sveg opisanog.

Australski izbornik Arnold je brzo reagirao jer je odmah uputio braniča Baileya Wrighta na zagrijavanje i već je za dvije minute bio u igri umjesto veznjaka Rileya McGreea. Australija je prešla u formaciju 5-4-1 kako bi bolje zaštitili vodstvo 1:0.

U roku od dvije minute nakon što je poruka predana Australcu, Wright je zamijenio napadačkog veznjaka Rileyja McGreea dok su Socceroosi prešli na formaciju 5-4-1 kako bi zaštitili svoje vodstvo.

Australski izbornik je kasnije govorio kako bi svakako obavio takvu zamjenu.

- Uveli su visokog napadača, a i imali su od ranije dvojicu u vrhu i znao sam da će početi s dugačkim loptama i ubacivanjima. Zato sam stavio Baileya Wrighta. Trebala nam je dodatna pomoć s centaršutevima" - kasnije će izbornik Australije.

Slučaj "šalabahter" se inače nedavno već dogodio, baš Australcima. U kvalifikacijama za ovo SP, u lipnju ove godine, srazu s Peruom. Pobjednik se tada naime odlučivao jedanaestercima. U 90. minuti je zbog jedanaesteraca ubačen drugi vratar Australije, Andrew Redmayne umjesto prve opcije Matthewa Ryana. Peruanski vratar Pedro Gallese je pak imao na svojoj bočici vode papirić s podsjetnikom kako udarce s bijele točke izvode Australci. Dovitljivi Redmayne je to uočio, te brže bolje, kao slučajno u jednom trenutku potegnuo za bočicom vode, strgnuo onaj komadić papira i bacio ga iza reklamnih panoa. Na Galleseov užas. Da, jasno da Peruanci ovo SP promatraju od doma.

Koji je zaključak? Ima ih nekoliko. Prvo - ne bacati papiriće ondje gdje im nije mjesto. Drugo - ako već imate papirić, a još gore šalabahter, čuvajte ga i ne dajte da ga itko vidi. Treće - zaboravite "šalabahtere" i učite! Ja sam kasnije na ispitu iz fizike dobio čistu peticu!


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST:

Je li srpski izbornik Dragan Stojković genijalac ili blefer i kako je moguće da je Srbija pokazala toliko taktične nediscipline na Svjetskom prvenstvu? To je bila glavna tema današnjeg Mundocasta u kojem nam je u gostima bio trener Ivica Landeka. S njim smo pričali i o Hrvatskoj, ali i utakmicama osmine finala Mundiala. Pogledajte Mundocast:

Linker
19. travanj 2024 04:50