KARIM JAAFAR Afp
POTVRĐENO

Pokrenut prvi disciplinski postupak na SP-u! FIFA sprema kaznu za Ekvador, evo o čemu je riječ

FIFA-in disciplinski postupak protiv Ekvadorskog saveza sadrži i dvije točke optužnice
Piše: Mladen BarisaObjavljeno: 23. studeni 2022. 07:42

U utorak, dva dana nakon otvaranja Svjetskog prvenstva, FIFA je pokrenula prvi disciplinski postupak. Kako su priopćili iz Svjetske nogometne federacije optužnica je podignuta protiv Nogometnog saveza Ekvadora zbog neprimjerenog skandiranja navijača iz spomenute južnoameričke zemlje. FIFA je usput citirala i dio svog disciplinskog kodeksa koji se bavi diskriminacijom.

Skandiranje neprimjerenog sadržaja ekvadorskih navijača bio je usmjereno prema Čileu, čiji je nogometni savez FIFA-i prijavio slučaj Bayrona Castilla. Prema čileanskim navodima spomenuti je igrač rođen u Kolumbiji, a u kvalifikacijama je odigrao dvije utakmice za reprezentaciju Ekvadora. Navodno je Castillo imao krivotvorene papire. FIFA je međutim odbacila optužbe Čileanaca i Ekvadoru dopustila nastup na Svjetskom prvenstvu, a sporni Castillo nije se našao među 26 igrača na popisu za Katar.

FIFA-in disciplinski postupak protiv Ekvadorskog saveza sadrži i drugu točku optužnice. Tijekom utakmice protiv domaćina na otvaranju prvenstva, navijači Ekvadora izvikivali su na španjolskom – "hoćemo pivo"! Bila je to reakcija Ekvadoraca, a zapravo globalnog navijačkog pokreta, zbog odluke organizatora (a FIFA ju je prihvatila – bez otpora), kojom se uoči utakmica zabranjuje prodaja alkohola u krugu stadiona.

Dakle, zbog verbalnog delikta svojih navijača Nogometni savez Ekvadora izložen je disciplinskom postupku i najvjerojatnije novčanim sankcijama.

Linker
20. travanj 2024 01:48