FOTO OLIMPIK Nurphoto Via Afp
PRVA UTAKMICA

Poraz domaćina na otvaranju Svjetskog prvenstva! Pogledajte kako je Ekvador srušio Katar

U prvoj utakmici na SP-u u Kataru Ekvador je protiv domaćina slavio s 2:0 i tako osvojio tri boda
Piše: Goran Čičin Mašansker, Sportske novostiObjavljeno: 20. studeni 2022. 18:59

KATAR - EKVADOR 0:2 (Valencia 16‘, 31‘)

AL KHOR – STADION AL BAYT. Gledatelja: 60.000. Sudac: Daniele Orsato (Italija). Pomoćnici: Ciro Carbone i Alessandro Giallatini. Četvrti: Istvan Kovacs. VAR: Massimiliano Irrati.

KATAR: Al Sheeb – Miguel, Al-Rawi, Khoukhi, Hassan, Ahmed – Boudiaf, Al Heidos (od 72. Al Bayati), Hatem, – Ali (od 72. Muntari), Afif. Izbornik: Felix Sanchez.

EKVADOR: Galindez – Preciado, Torres, Hincapie, Estupinan – Plata, Mendez, Caicedo (od 90. Franco), Ibarra (od 68. Sarmiento) – Valencia (od 77. Cifuentes), Estrada (od 90. Rodriguez). Izbornik: Gustavo Alfaro.

Žuti kartoni: Al Sheeb (15), Ali (22), Caicedo (29), Boudiaf (36), Mendez (56), Al Bayati (82).

>>> GOLOVE S UTAKMICE POGLEDAJTE OVDJE <<<

Novac je bio presudan za dodjelu domaćinstva Svjetskog prvenstva Kataru, novcem su izgrađeni velebni, moderni stadioni, ali novcem se ne može kupiti baš sve. Reprezentacija domaćina ostala je tako praznih ruku na premijeri protiv Ekvadora, iako je u eter puštena teorija zavjere prema kojoj je Katar ‘kupio‘ taj susret za sedam milijuna dolara...

Ekvador je ipak znatno kvalitetnija i iskusnija reprezentacija, puno bolje je otvorio utakmicu te je već u 3. minuti kapetan Enner Valencia žestoko proslavio pogodak nakon velike pogreške vratara Al Sheeba. Zabio je glavom iz blizine, ali mu gol ipak nije priznat jer je utvrđeno minimalno zaleđe.

U 15. minuti novi kiks Al Sheeba, u izglednoj prilici za pogodak u svom kaznenom prostoru srušio je Valenciju kojeg je odličnom dubinskom loptom uposlio Estrada. Talijanski sudac Orsato odmah je pokazao na bijelu točku, katarski vratar dobio je i žuti karton, a Valencia je rutinski pogodio. Al Sheeb u desnu, lopta u lijevu stranu, i uslijedilo je ovaj put legitimno veselje Ekvadoraca.

image
MANAN VATSYAYANA Afp

Nakon vodstva Ekvador je igrao još sigurnije, nastavio je s dominacijom i kontrolom. Ibarra je u 29. minuti iz daljine opalio preko gola, a uskoro je stigao i drugi pogodak.

Igrala se 31. minuta kad je Caicedo osvojio puno prostora, otišao na desnu stranu i kratkom loptom uposlio Preciada. Uslijedio je ubačaj iz prve na drugu vratnicu gdje je Valencia sjajno glavom pogodio donji desni kut za 0:2.

Do kraja poluvremena ekvadorskom se kapetanu dvaput ukazivala liječnička pomoć nakon oštrih startova Kataraca, no iskusni je napadač stisnuo zube i nastavio susret unatoč bolovima u koljenu.

Katar u prvom dijelu nije napravio ništa u ofenzivnom smislu sve do pete minute sudačke nadoknade, kad se nakon ubačaja s desne strane u velikoj prilici našao Ali. Bio je sam pred golom, no nije dobro zahvatio loptu.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

U nastavku pogodaka nije bilo. Katarci nisu pronašli način na koji bi ozbiljnije zaprijetili suparničkom vrataru, dok je Ekvador odigrao koliko mu je trebalo kako bi sačuvao rezultatsku prednost.

Najbolju priliku za Ekvador imao je Ibarra u 55. minuti, no njegov je pokušaj nakon velike pogreške domaće obrane zaustavio Al Sheeb. Dva velika uzdaha izazvala su dva pokušaja Katara. Prvo je u 62. minuti Miguel glavom iz daljine tukao pokraj gol, potom je u 86. Muntari s ruba kaznenog prostora tukao iz prve, ali je poslao loptu iznad grede.

image
MANAN VATSYAYANA Afp

Prema prikazanom u prvom nastupu, mogao bi Katar ostati na nuli u rubrici bodova, dok se Ekvador napunio samopouzdanjem za nastavak turnira...


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE! Ekvador je stigao do prem

90+3‘ Vidljiv je umor kod igrača obiju reprezentacija. Ekvador će nakon prve utakmice imati tri boda, dok će Katar pokušati popraviti dojam u utakmici protiv Senegala.

90‘ Kao i u prvom poluvremenu i ovoga će se puta igrati dodatnih pet minuta.

89‘ U samoj završnici utakmice priliku će dobiti Rodriguez i Franco koji su ušli umjesto Caiceda i Estrade.

86‘ Malo je nedostajalo do pogotka Katara! Muntari je iz prve pucao nakon jednog centaršuta, a lopta je otišla malo iznad gola.

84‘ Usporila se sada igra u kojoj i dalje traje dominacija Ekvadora, dok Katar pokušava doći do pogotka koji bi uzbrukao samu završnicu ove utakmice.

79‘ Bio je sada u velikoj prilici i Sarmiento koji je maloprije ušao u igru, a čak i da je njegov udarac završio u mreži, gol ne bi bio priznat jer je veznjak Katara ranije tijekom akcije bio u nedozvoljenoj poziciji.

76‘ Šepajući je teren napustio dvostruki strijelac Enner Valencia umjesto kojega je ušao Cifuentes.

75‘ Oprobao je svoj udarac sada i najbolji igrač Katara Afif, ali je njegov projektil odletio visoko iznad vrata. Nedugo nakon toga zaradio je i žuti karton zbog grube igre.

70‘ Reagira sada i izbornik Katara i to s dvostrukom izmjenom. Waad i Muntari dobili su priliku umjesto Al Haydosa i Almoeza.

67‘ Prva promjena u sastavu Ekvadoraca. Iz igre je izašao Ibarra, a umjesto njega na teren će Jeremy Sarmiento.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

64‘ Omjer udaraca prema golu zasad je 4-3 u korist Ekvadora koji i dalje čuva svoje vodstvo od dva pogotka prednosti.

61‘ Po drugi put prijeti Katar! Pedro Miguel se prikrao s desne strane i nadvisio svoje čuvare u skoku te nakon toga pucao pored gola.

55‘ Nova prilika za Ekvador! Raspoloženi Ibarra koji izgleda nezaustavljivo u ovom poluvremenu pucao je s vrha kaznenog prostora ravno u Al Sheeba.

53‘ Plata se ubacio s krila prema sredini te je ovaj eksplozivni igrač tražio nekoga od svojih igrača u šesnaestercu no lopta je ipak samo prohujala do auta.

50‘ Krasno je prošao Ibarra po lijevom krilu, slomio je nekoliko svojih čuvara, ali nije bilo konkretne završnice.

image
GLYN KIRK Afp

46‘ Orsato je označio nastavak susreta, počelo je drugih 45 minuta, a pitanje s kraja prvog poluvremena dobilo je odgovor - Enner Valencija očito se nije ozbiljnije ozlijedio i nastaviti će s utakmicom.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45+5‘ Najveća prilika Katara na utakmici! Mogli su smanjiti prednost u posljednjim sekundama prvog dijela, ali je Almoez koji se našao neometan na pet metara od gola ciljao pored vrata.

45‘ Četvrti sudac pokazao je da će se igrati još pet minuta u prvome poluvremenu.

42‘ Ponovno se ukazuje pomoć dvostrukom strijelcu Enneru Valenciji koji u bolovima leži na travnjaku...upitno je hoće li moći nastaviti utakmicu.

image
ODD ANDERSEN Afp

40‘ Režiser je nakratko prikazao domaće navijače koji su svoje igrače podržali koreografijom koja podsjeća na onu koju je proslavila Island na EURU 2016. godine.

36‘ Požutio je sada i Boudiaf koji je neoprezno srušio Valenciju kojemu se čak ukazivala i liječnička pomoć.

image

Drugi pogodak Valencije na utakmici

FRANCOIS-XAVIER MARIT Afp

31‘ GOOOOOL! Enner Valencija je zabio treći, odnosno drugi regularni pogodak na utakmici. Ekvador vodi 2:0 nakon što je njihov napadač precizno tukao glavom na ubačaj Preciada.

29‘ Evo sada i prvog opomenutog u momčadi Ekvadora. Moises Caicedo završio je u bilježnici Daniela Orsata.

28‘ Pokušao je sada Ibarra iz daljine opaliti svom snagom loptom, ali je njegov udarac otišao visoko iznad gola.

22‘ Nakon vratara Katara, požutio je i njihov napadač Almoez Ali.

20‘ Mogao je Ekvador sada povećati svoje vodstvo. Probio je Estupiñán po desnoj strani, ali je Michael Estrada bio neprecizan na pet metara od gola. Prilikom tog pokušaja, sudario se s Al Sheebom i ostao ležati na travi.

image

Enner Valencija prelazi golmana

ODD ANDERSEN Afp

16‘ GOOOOL! Enner Valencija bio je precizan s bijele točke i doveo Ekvador u vodstvo 1:0! Ovoga mu puta pogodak neće biti poništen. Poslao je Al Sheeba u jednu, a loptu u drugu stranu.

14‘ Nova prilika za Južnoameričku momčad. Enner Valencia išao je driblati vratara Katara koji ga je u tom naumu srušio i Orsato je pokazao na 11-metara.

10‘ Ponovno prijeti Ekvador iz prekida. Estupinian je ciljao nekoga od svojih igrača na prvoj vratnici, ali su brzo očistili domaćini.

image

Ekvador - Katar

FRANCOIS-XAVIER MARIT Afp

3‘ Ekvador poveo već na startu susreta, ali brzo je intervenirao VAR koji je pogodak poništio zbog zaleđa. Enner Valencia zabio je nakon što je vratar Katara Al Sheeb katastrofalno reagirao nakon ubačaja Estupiniana. Torres je pokušao volejem zabiti gol, ali je lopta pogodila Valenciju koji je tako zabio prvi pogodak na ovom prvenstvu.

1‘ Glavni sudac Daniele Orsato označio je početak utakmice, a samim time i početak Mundijala.


16:55 - Predsjednik FIFA-e Gianni Infatino pozdravio je sve navijače na Al Bayt stadionu i poželio dobrodošlicu reprezentativcima Katara i Ekvadora koji će otvoriti ovo prvenstvo.

16:30 - U ekvadorskim medijima počela se širiti snimka u kojoj su njihovi reprezentativci okupljeni uoči otvorenja protiv domaćina Katara, te uz Bibliju govore riječi: „Danas počinje nova priča i onaj koji vodi naše korake je Bog. Bez tebe ne možemo ništa, tebi dajemo svu slavu i svu čast”. Oni koji se pojavljuju na snimci igrat će svoje prvo Svjetsko prvenstvo, što je situacija s dvadeset i tri od dvadeset i šest ekvadorskih nogometaša u Kataru. Izuzetak su vratar Alexander Domínguez, veznjak Gruezo i napadač Enner Valencia, koji su već bili uz Ekvador u Brazilu 2014.

Linker
28. travanj 2024 16:57