Instagram (Grant Wahl)
UMRO AMERIČKI NOVINAR

Posljednji članak prije smrti napisao je o Hrvatskoj: ‘Mislio sam da ste prestari, ali ući ćete u legendu...‘

‘Ne mogu vam opisati koliko im se divim. Hrvatski je čelik apsolutno legendaran‘
Piše: Mladen BarisaObjavljeno: 10. prosinac 2022. 13:17

Tijekom utakmice Argentine i Nizozemske, pod još nerazjašnjenim okolnostima, umro je 48-godišnji novinar Grant Wahl. U objavljenim nekrolozima često se rabi fraza – "jedan od najpoznatijih američkih nogometnih novinara". Istovremeno, na Twitter profilu Erica Wahla, Grantova brata, pojavila se šokantna teza:"Ne vjerujem da je moj brat umro već mislim da je ubijen"!

Grant Wahl se pojavio u izvješću mnogobrojnih medija, koji izvještavaju sa Svjetskog prvenstva u Kataru. Naime, američki je novinar uhićen nakon utakmice SAD-a i Walesa, jer je na sebi imaju majicu duginih boja kako bi podržao LGBT zajednicu (kojoj pripada i njegov brat Eric). Kao što je poznato istospolne su zajednice u Kataru zabranjene i stoga se Grant Wahl našao na udaru tamošnjeg režima. Zasigurno će iznenadna smrt američkog novinara postati predmetom sveobuhvatne istrage, ali i mnogih prijepora.

Svoj posljednji novinarski uradak Grant Wahl potpisao je s utakmice Brazila i Hrvatske. U svojim opservacijama iz Dohe istaknuo je:

"Hrvatski je čelik apsolutno legendaran. Kada se u 106.minuti utakmice činilo da ga je Brazil napokon probio šut Petkovića u 117. minuti ušutkao je slavlje brazilskih navijača i ponudio Hrvatskoj slamku spasa. No, pokazalo se da je Hrvatska nezaustavljiva kada je riječ o izvođenju jedanaesteraca. Ovo je drugo Svjetsko prvenstvo zaredom da dvije utakmice u nokaut fazi dobivaju kroz udarce s 11 metara. Hrvati su bili čudesni u realizaciji, a vratar Livaković obranio je udarac Rodryga. Nije mi jedino jasno zašto Neymar nije izveo nijedan od četiri brazilska penala. Ne znam zašto su ga čuvali za petu seriju kada do nje nije nikada došlo. Ispadanje u četvrtfinalu za Brazil je katastrofa. Nisu pobijedili od 2002. i sada su ih svi smatrali najvećim favoritima. Ali su i peti puta zaredom ispali od neke europske reprezentacije.

A Hrvatska? Izgledalo je kao da neće proći Japan. A onda su s dvije pobjede poslije izvođenja jedanaesteraca, po drugi puta uzastopno došli u polufinale Svjetskog prvenstva. Ova malena zemlja od četiri milijuna ljudi ne preza niti pred najvećim nogometnim silama (Brazil ima 216 milijuna stanovnika). Može li Hrvatska ponovno do finala? Zašto ne. Hrvatska je pokazala da se može nositi sa svakim protivnikom na ovom turniru. Naročito ako stigne do jedanaesteraca. Iskreno, mislio sam da je hrvatska reprezentacija s 37-godišnjim Modrićem prestara za ovaj turnir. Nisam bio u pravu. Modrić pokazuje da ima energije ići do kraja. Borbenost koju ovi Hrvati pokazuju ući će u legendu. Ne mogu vam opisati koliko im se divim."


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

"Dalić i Modrić su napravili ključnu stvar! Hrvatska sada razmišlja na potpuno drugačiji način". To je jedan od zaključaka kojeg je donio Nikola Jurčević u našem novom Mundocastu u kojem smo analizirali sve viđeno na utakmici između Hrvatske i Brazila.

Linker
21. svibanj 2024 18:29