Roberto Martinez

 FOTO OLIMPIK/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Foto Olimpik/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia
BELGIJSKI KAOS

Potpuni raspad sistema, cure šokantni detalji, sve je zakuhao izbornik: ‘Radite što želite!‘

Čeka ih okršaj s Hrvatskom, a jedva da se gledaju na treninzima i u svlačionici.
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 29. studeni 2022. 11:39

Unutar zidina belgijske nogometne reprezentacije vlada - totalni kaos. Iz sata u sat zapravo, svjetsku javnost dotiču novi detalji rijetko viđenog raskola u svlačionici jedne nacionalne vrste na Svjetskom prvenstvu. Već smo ranije pisali o sukobu kojeg su Eden Hazard, Kevin de Bruyne i Jan Vertonghen imali nakon poraza Belgije od Maroka u 2. kolu SP-a (0:2), a sada belgijski Der Standard donosi potankosti koje su prethodile, ali i prouzročile ludilo u momčadi. Ovo Svjetsko prvenstvo za Belgiju, nogometnu naciju koja je tri i pol godine bez prekida bila na čelu FIFA-ine rang-ljestvice predstavlja, barem zasad, potpuni sunovrat. Mada, to još uvijek nije tako u rezultatskom smislu. Moglo bi biti ako i kada Crveni vragovi u posljednjem kolu, u četvrtak od 16 sati ne bi pobijedili Hrvatsku.

Belgijski list Der Standard nam dakle, donosi detalje s nedjeljne utakmice Belgije i Maroka. Ona je započela po katarskom vremenu u 16 sati, a odmah nakon dvoboja bilo je planirano da se igrači zajedno s članovima svojih obitelji okupe na večeri. Također, igrači su znali da će im ponedjeljak biti slobodan dan, kako god utakmica završila, a igrači su dobili naputak da slobodno mogu raditi - što god žele.

- Nadam se da će im to dati novu energiju - odaslao je tu poruku u javnost izbornik Roberto Martinez, odmah nakon što je Belgija na otvaranju (sretno i spretno!) dobila Kanadu. Kako li je samo pogriješio...

image

Dries Mertens i Michy Batshuayi

FOTO OLIMPIK/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Foto Olimpik/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia

Jer, igrači su tu poruku "radite nakon Maroka što želite" shvatili doslovno, ali i prerano, pa su i taj dvoboj odigrali daleko ispod njihovih mogućnosti. Kako je ispalo? Gromovito. Odjekivali su glasovi iz belgijske svlačionice, igrači su si međusobno vadili prljavi veš i izgovorili si mnoge stvari. Na situaciju u kojoj se javlja Jan Vertonghen koji Kevinu De Bruyneu otvoreno zamjera jer je nakon Kanade rekao da su stoperi prespori te da je momčad prestara da bi bila svjetski prvak, nastavilo se još mnogo toga. Uključio se tada i Eden Hazard, a čitavu svađu koja je bila na rubu fizičkog sukoba rastavio je Romelu Lukaku. Stasiti napadač Chelseaja na posudbi u Interu stao je između zajapurenih pojedinaca i smirio situaciju.

image

Eden Hazard

AYMAN AREF/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Ayman Aref/nurphoto/shutterstock Editorial/profimedia

Belgijski Standard dalje otkriva da su igrači, i to veća skupina njih, potpuno bijesni na ono što je De Bruyne izgovorio nakon Kanade. Prvi koji mu se suprotstavio bio je Vertonghen, ali ne zaboravlja se ni detalj sa same utakmice s Kanadom kada su se još na terenu posvađali De Bruyne i Toby Alderweireld. I još jedan, možda krucijalan detalj. Par trenutaka prije no što će momčadi Belgije i Maroka krenuti s centra u 2. kolu, Romelu Lukaku i Eden Hazard držali su govor na centru, a De Bruyne je stajao potpuno sam, izvan kruga zagrljenih igrača.

Ipak, Belgijanci otkrivaju da De Bruyne nije izoliran u reprezentaciji. Nakon utakmice viđen je kako s Axelom Witselom ide prema momčadskom autobusu. Stvari su ipak malo kompleksnije naravi. Belgija više nije toliko jaka u cjelini svog kadra. Dok su primjerice De Bruyne (Manchester City) i Courtois (Real Madrid) i dalje u vrhunskim klubovima, neki su igrači od zadnjeg SP-a otišli u nešto manje klubove i dobili sporedne uloge. Naprimjer, Michy Batshuayi igra daleko od očiju svijeta, u sve manje kvalitetnoj turskoj ligi, dok su iskusni stoperi Vertonghen i Alderweireld opet u belgijskoj ligi. To De Bruynea zapravo frustrira, jer smatra da ga većina momčadi ionako ne može pratiti pa je valjda sam odabrao biti po strani.

Ima toga još. Jer, nije samo De Bruyne frustriran, radi se tu i o belgijskim igračima s klupe. Mnogi od njih nisu zadovoljni jer ne dobivaju priliku. Prvi od takvih je Leandro Trossard, čovjek koji ove sezone briljira u premierligašu Brightonu. Iznenađen je i Leander Dendoncker koji je protiv Kanade igrao, i to dosta pristojno. Nezadovoljni su i Wout Faes, Arthur Theate i Jeremy Doku, kojima će izbornik Martinez teško dati priliku protiv Vatrenih.

Vratimo se na detalje prije nego što će započeti ogled Belgije i Maroka. Martinez je bio ljut jer je na društvenim mrežama već satima uoči početka iscurilo njegovih prvih 11. Nije mogao pronaći krivca unutar vlastitih redova za to, a niti taj detalj nije im išao na ruku. Nedvojbeno, sastav su ranije znali i Marokanci, te tome posvetili posljednje sate pripreme za utakmicu.


Nikola Jurčević je gostovao u novom Mundocastu, a s njim smo razgovarali o tome tko bi trebao startati u napadu Vatrenih ako Livaja ne bude spreman; o potezima koje Dragan Stojković nije vukao na utakmici između Srbije i Kameruna; o ‘nuklearnoj utakmici‘ između Irana i SAD-a; kao i o drugim pričama sa SP-a. Pogledajte novi Mundocast:

Linker
20. travanj 2024 05:46