RONALD GORSIC Cropix
SN ANKETA

Prognoza katarskog ludila! Vatreni mogu jako daleko, Srbija je ‘dark horse‘, a jedna će zvijezda eksplodirati

Domet je visok, sigurno ćemo proći skupinu, a kasnije ništa nije nemoguće - smatra Jelavić
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. studeni 2022. 09:54

Kako ljudi iz nogometa gledaju na Svjetsko prvenstvo u Kataru i ulogu hrvatske reprezentacije na tom turniru:


MARIO CAREVIĆ

‘Hrvatska mora proći skupinu, eliminaciju bih doživio kao neuspjeh‘

image

Mario Carević

MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

1. Kako će termin SP-a i kratke pripreme utjecati na reprezentacije?

Novi termin neće nikoga oštetiti, štoviše, mišljenja sam da će i pomoći jačim reprezentacijama, jer njihovi igrači iz najvećih klubova neće biti istrošeni sa 40-50 utakmica u sezoni. Imat će dovoljno snage i energije, bit će odmorniji da mogu na SP-u pokazati sve što znaju. Neće ni kalkulirati bez obzira na to što se odmah po završetku SP-a nastavlja sezona u Europi. Ipak, afričke reprezentacije bit će u prednosti na ovom turniru s obzirom na to da Europljani dolaze na “plus 30”, što je 15-ak Celzijusa razlike. Igrao sam u tom području, težak je zrak.

2. Koji je domet Hrvatske na ovom svjetskom prvenstvu?

Domet je velik, ali kakav će biti rezultat tako je nezahvalno prognozirati. Hrvatska mora proći skupinu, jer eliminaciju bih doživio kao neuspjeh. Maroko je ključna utakmica za prolazak, prava nagazna mina. S obzirom na to da ih je Vahid Halilhodžić trenirao dvije godine, sigurno imaju i taktičku disciplinu. Ali, normalno je da vjerujem u Vatrene. Nakon skupine se križamo s grupom gdje su Njemačka i Španjolska, a s njim znamo kako treba. Međutim, vidjeli smo i u Rusiji, u nokaut fazi treba imati i hrabrosti i sreće. Nakon prolaska skupine nema izrazitog favorita, tu je sve moguće.

3. Tko je najveći favorit za titulu prvaka na turniru u Kataru?

Argentina, Brazil i Francuska, tim redom. Argentinci su u zanosu, nisu dugo izgubili, a Lionel Messi nije osvojio svjetsku krunu. Brazil je uvijek klasa, Francuzi osciliraju, ali kada treba oni su majstori rezultata. Nisam siguran da netko može još ući u taj tercet favorita.

4. Može li opet neka reprezentacija iz drugog plana iznenaditi sve?

Danska i Senegal. Danci su najbolji Europljani iz sjene. Razmišljao sam i o Nizozemcima, intrigiraju me Englezi, ali Danci su odlični na svim pozicijama. Prava, ozbiljna reprezentacija. Nisu ništa slabiji od Španjolaca i Nijemaca. Imaju i mentalitet i motiv. Od ostalih Senegal. Bez obzira na to što je Senegal ostao bez Sadija Manea, imaju vrhunske igrače, sve redom iz liga Petice.

5. Koji bi igrač mogao obilježili Svjetsko prvenstvo?

Najteže pitanje. Da kažem Lionel Messi, nije vijest. Vinicius Junior ili Kylian Mbappe. Dva brzanca na krilu u ulozi napadača bijega. Suparnicima reprezentacije Brazila sigurno će fokus biti na Neymaru, a to bi mladi Vinicius mogao iskoristiti. Što se tiče Mbappea, sve se zna, u naponu je snage i od njega se puno očekuje i na SP-u.


SEBASTJAN CIMIROTIČ

‘Brazil je moj favorit za titulu prvaka, ali brine me ipak desna strana‘

image

Sebastjan Cimirotič

1. Kako će termin SP-a i kratke pripreme utjecati na reprezentacije?

Čudno prvenstvo, šok za sve. Neki igrači stižu ozlijeđeni, neki napola zdravi, svatko ima svoju priču, a ritam će biti opasan. Bio sam prije 20 godina na SP-u u Koreji, ali imali smo prethodno mjesec dana za uigravanje i adaptaciju. Ovo je skok iz padobrana, teško za igrače. Ali, teško i za navijače pred malim ekranima, kada sam vidio jutarnji termin u 11 sati, jako nezgodno.

2. Koji je domet Hrvatske na ovom svjetskom prvenstvu?

Nitko od analitičara pred SP ne razmišlja ozbiljno o Hrvatskoj, ali ja se s tim ne slažem. Znate kako je bilo u Rusiji, jedan Luka Modrić je prekinuo dominaciju Messija i Ronalda. Zato, ako Hrvatska izađe uz grupe, sve je dalje moguće. Navijam za Hrvatsku, ali moram reći, skupina je jako nepredvidljiva. Čak bi više volio da je prva utakmica s Belgijom, nego Marokom. Belgijci imaju problema s Lukakuom, a ne znam ni kada je Hazard odigrao zadnju ozbiljnu utakmicu. Ali, raspored je takav da je Maroko ključ za veliki rezultat.

3. Tko je najveći favorit za titulu prvaka na turniru u Kataru?

Brazil je moj favorit, jer mi se sviđa način na koji radi izbornik Tite. Gaji napadački nogomet, a ima i potrebnu disciplinu. Brine me jedino desna strana, Alves ipak dolazi sa 39 na leđima. Sve u svemu, Brazil je najveći favorit, iako vidim i Argentinu u prvom redu. Messiju je zadnje SP, po karijeri je zaslužio uzeti naslov.

4. Može li opet neka reprezentacija iz drugog plana iznenaditi sve?

Neke reprezentacije su odmornije, a jake selekcije počivaju na igračima iz najtežih liga i tu može biti neko iznenađenje. Nikog ne smiješ podcijeniti, ali senzaciju ipak ne vidim. Englezi dolaze kao najskuplja reprezentacija SP-a. Sviđa mi se kako funkcionira Southgate, ali ne znam ima li kapacitet da odvede Englesku do kraja. Druga reprezentacija koja ima kapacitet je Portugal. Bez obzira na to što se događa s Ronaldom u Unitedu, za reprezentaciju stiže kao drugi čovjek. Fokusiran samo na SP, a uz to i njemu je zadnje svjetsko.

5. Koji bi igrač mogao obilježili Svjetsko prvenstvo?

Ne bih otpisao Modrića ni Messija, ali možda je vrijeme za Neymara. Njemu je idealna prilika da pokaže kako ne puca pod pritiskom, što mu se već prije događalo. Sada je najzreliji, ima 30 godina, malo je promijenio stil igre i vjerujem da će se ostaviti glume i uhvatiti nogometa. Od mlađih vjerujem u Bellinghama. Pratio sam mladog Engleza u Borussiji Dortmund. Sjajan je, na njega tipujem.


NIKICA JELAVIĆ

‘Luka Modrić je igrač koji će opet obilježiti Svjetsko prvenstvo‘

image

Nikica Jelavić

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

1. Kako će termin SP-a i kratke pripreme utjecati na reprezentacije?

Smatram da će biti kaos svim reprezentacijama, jer nije lako priviknuti se na ovaj termin, na nove uvjete, na vrućinu. Imaju klime iznad glava, ali umjesto da hlade, one “ubijaju” u glavu. Ne miriše mi baš na dobro, moram priznati. Nisam zagovornik ideje ovog Svjetskog prvenstva. Držim da ćemo tek tijekom i nakon SP-a shvatiti kakva je pogreška bila organizirati ovakav turnir.

2. Koji je domet Hrvatske na ovom svjetskom prvenstvu?

Vjerujem da ćemo otići daleko. Možda to govori navijač iz mene, ali s druge strane nekima je ovo posljednje veliko natjecanje, pa bih volio da se ostvari dobar rezultat. Kraj neke generacije uvijek izvlači poseban motiv. Domet je visok, sigurno ćemo proći skupinu, a kasnije ništa nije nemoguće. Nema favorita u nokaut natjecanju. Toliko puta smo se do sada uvjerili da reprezentacije koje bi imali status favorita morale ranije napustiti turnir.

3. Tko je najveći favorit za titulu prvaka na turniru u Kataru?

Puno je jakih reprezentacija na ovom Svjetskom prvenstvu, ali Francuska je ispred svih. Imaju toliko širok kadar, toliko dobrih igrača koji mogu sve iznijeti na najvišom nivou. Argentina i Brazil? Svi o njima pričaju, ali ne mislim da mogu do kraja. Zadnjih godina uvijek slušam Argentina i Brazil, ali njih nigdje. Nekako ne vjerujem u te dvije reprezentacije, svoj glas dajem Francuzima, koji su reprezentacija u balansu na svim pozicijama.

4. Može li opet neka reprezentacija iz drugog plana iznenaditi sve?

Iz drugog plana ne vidim favorita. Teško će se to dogoditi. Činjenica je da prvenstvo organizirano na ovakav način nudi priliku reprezentacijama čiji igrači nisu u vrhunskim klubovima s puno utakmica u nogama. Dođu odmorniji i opušteniji, ali iskreno govoreći, ne znam tko bi to mogao iskoristiti da bi ga dugo pamtili. Engleska? Oni uvijek računaju na sebe, a nitko ne računa pretjerano na njih, pa ne vjerujem da će iznenaditi niti ovom prilikom.

5. Koji bi igrač mogao obilježili Svjetsko prvenstvo?

Luka Modrić! Ima dosta talenata, i mladih i starih, ali za mene je Modrić igrač koji će ponovno obilježiti Svjetsko prvenstvo. I generalno i u našem, nacionalnom okviru. Zašto bih stavio, primjerice, Lionela Messija i Neymara ispred Luke, nema razloga. Igrao sam s njim, poznajem njegov karakter i vjerujem u njega. Luka Modrić će obilježiti Svjetsko prvenstvo u Kataru.


JURICA VRANJEŠ

‘Uz Hrvatsku, Urugvaj je momčad koja bi mogla biti iznenađenje‘

image

Jurica Vranješ

TEA CIMAS/CROPIX Cropix

1. Kako će termin SP-a i kratke pripreme utjecati na reprezentacije?

Vjerujem da će pozitivno utjecati, jer svi igrači su u Katar stigli u formi, nisu potrošeni, ali jasno, problem bi mogle predstavljati vrućine, odnosno adaptacija na specifične klimatske uvjete. Pritom držim da se nitko neće štedjeti, niti jednog trenutka pomisliti da je odmah nakon SP-a nastavak klupske sezone. Svi će dati maksimum, a ovo jesensko-zimsko Svjetsko prvenstvo bit će im ujedno i poticaj za nastavak sezone u njihovim klubovima. Generalno gledajući, očekujem pozitivan efekt.

2. Koji je domet Hrvatske na ovom svjetskom prvenstvu?

Prolazak skupine uzimam kao temelj, ali vjerujem da nam taj rezultat nije krajnji domet. Dapače, vidim nas daleko. Naravno, kažem to navijački iz srca, ali i s pogledom na kvalitetu naše reprezentacije. Srebro iz Rusije neće nam biti teret, nego samo motiv da se ponovo ostvari značajan rezultat. Kako ćemo nakon skupine u nokaut fazi, nitko ne može prognozirati, ali za razliku od mnogih konkurenata, ova reprezentacija ima pobjedničko iskustvo, a to je najvažnija karakteristika na velikim turnirima.

3. Tko je najveći favorit za titulu prvaka na turniru u Kataru?

Francuska je najveći favorit. Znam da se rijetko događa da reprezentacije obrane naslov, ali Francuzi su toliko jaki da ih smatram najvećim kandidatom za svjetsku titulu. Nedostajat će im Kante više nego Pogba, ali i bez njih Francuzi su jači od konkurencije.

4. Može li opet neka reprezentacija iz drugog plana iznenaditi sve?

Uvijek smatram da Hrvatska može iznenaditi, a pored Vatrenih vidim Urugvaj kao momčad koja iz drugog plana može puno napraviti. Reprezentacija koja u svojim redovima ima Darwina Nuneza i Luisa Suareza svima može napraviti nered. Uz to, na njih se ne računa ozbiljno, a dovoljno su iskusni i kvalitetni da otiđu jako daleko. Uvjeren sam da će proći skupinu, a kasnije svi moraju gledati kako će ih zaobići. Kao i Hrvatska, Urugvaj je taj “dark horse” u Kataru.

5. Koji bi igrač mogao obilježili Svjetsko prvenstvo?

Samo je jedan odgovor - Kylian Mbappe! Eksplodirat će na SP-u, osjećam da je silno motiviran pokazati kakve su mu mogućnosti. Bez obzira na to što je Messi gladan trofeja, što Neymar želi s Brazilom do titule, Mbappe je za mene igrač koji će obilježiti Katar. Puno je priča oko njega, golemi je potencijal u njegovim nogama, a još uvijek se u reprezentaciji nije potvrdio kao ekstra klasa.


DEAN RAČUNICA

Velika je nepoznanica kako će se termin odraziti na momčadi

image

Dean Računica

NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

1. Kako će termin SP-a i kratke pripreme utjecati na reprezentacije?

Nema velikih pluseva ili minusa za bilo koju momčad. Doduše, na visokim temperaturama lakše će biti afričkim reprezentacijama, jasno i arapskim, ali generalno neće biti prednost, ni hendikep za favorite. Igranje u pola sezone je činjenica na koju nismo navikli, trebala bi biti velika promjena za sve. Međutim, nastavlja se gdje su stali u svojim prvenstvima, možda će biti i dobro. Vidjet ćemo kako će se odvijati tijekom prvenstva. Velika nepoznanica je kako će se sve to odraziti na reprezentacije i igrače.

2. Koji je domet Hrvatske na ovom svjetskom prvenstvu?

Imam poseban osjećaj za našu reprezentaciju i uvijek mislim da nismo dovoljno bezobrazni da bismo bili svjesni svoje kvalitete. Uvijek je neka alibi priča, ajmo proći skupinu. Ne držim da je to uspjeh, jer mi imamo kapacitet za puno više. Možda i ponoviti Rusiju. Zašto ne bismo, imamo odlične igrače vrhunske klase i mlade koji su veliki potencijal. Ne samo u našoj vrsti, nego se za njih otimaju veliki klubovi iz cijele Europe. Imamo ekstra klasu s tri vezna plus Perišić. Nemamo se mi čega bojati.

3. Tko je najveći favorit za titulu prvaka na turniru u Kataru?

Argentina i Brazil su moja dva najveća favorita. Igrački bih čak stavio Brazil na prvo mjesto s obzirom na ukupni kadar s kojim raspolažu. Što se tiče europskih reprezentacija, Francuzi i Portugal su u prvom redu. Ne vidim ni Englesku, ni Njemačku. Po meni, za njih bi i četvrtfinale bilo uspjeh.

4. Može li opet neka reprezentacija iz drugog plana iznenaditi sve?

“Dark horse” Svjetskog prvenstva je definitivno Srbija od europskih. Jasno, ako budu kompletni s dva vrhunska napadača, Mitrovićem i Vlahovićem. Od ostalih možda neka od afričkih selekcija priredi iznenađenje. Bio bih Senegal stavio u tu kategoriju, ali ozljeda Sadija Manea mi je ipak promijenila mišljenje. Držim da i bez njega Senegalci mogu proći skupinu, ali za dalje će im trebati i puno sreće.

5. Koji bi igrač mogao obilježili Svjetsko prvenstvo?

Rezultat reprezentacije obilježit će i učinak pojedinca. Ako Brazil ode do kraja na ovom turniru to je Neymar definitivno. Ako je, pak, Argentina na vrhu, onda je bez dvojbe Lionel Messi taj. Međutim, vjerujem da će i netko od naše četvorke obilježiti prvenstvo. Možda je previše očekivati za Luku Modrića, bez njega ne možeš, ali ostatak našeg vrsnog četverokuta mogao bi ostaviti duboki trag na ovom Svjetskom prvenstvu.

Sva finala svjetskih prvenstava dosad

2018. Francuska - Hrvatska 4:2
2014. Njemačka - Argentina 1:0-pr
2010. Španjolska - Nizozemska 1:0-pr
2006. Italija - Francuska 5:3-11 m (1:1)
2002. Brazil - Njemačka 2:0
1998. Francuska - Brazil 3:0
1994. Brazil - Italija 3:2-11 m (0:0)
1990. SR Njemačka - Argentina 1:0
1986. Argentina - SR Njemačka 3:2
1982. Italija - SR Njemačka 3:1
1978. Argentina - Nizozemska 3:1-pr
1974. SR Njemačka - Nizozemska 2:1
1970. Brazil - Italija 4:1
1966. Engleska - SR Njemačka 4:2-pr
1962. Brazil - Čehoslovačka 3:1
1958. Brazil - Švedska 5:2
1954. SR Njemačka - Mađarska 3:2
1950. Urugvaj - Brazil 2:1
1938. Italija - Mađarska 4:2
1934. Italija - Čehoslovačka 2:1-pr
1930. Urugvaj - Argentina 4:2

Naslovi svjetskog prvaka po državama

Brazil 5

Njemačka 4

Italija 4

Argentina 2

Francuska 2

Urugvaj 2

Engleska 1

Španjolska 1

Linker
27. travanj 2024 16:45