Zlatko Dalić

 TOM DUBRAVEC Cropix
MIŠLJENJE LEGENDE

‘Prošli smo na Dalićevu foru! A bili smo - prazna puška... Sreća da Japanci nisu pokazali ništa‘

‘Budimir je imao šansu života. A nisam ga očekivao na terenu, no to ga je trebalo proslaviti‘
Piše: Nikola Patković, Zdravko ReićObjavljeno: 06. prosinac 2022. 07:45

Legendarni igrač i trener Hajduka, nekoć i pomoćni trener reprezentacije, Ivan Katalinić dao je svoj komentar na utakmicu Hrvatske i Japana:

Izmučili su se, izmučili su nas, to nije bila igra kakvu smo očekivali, pa i kakvu je hrvatski stožer planirao. U redu, igralo se na rezultat, što je logično, ali s obzirom na činjenicu da smo prošli dalje, s ruleta s bijele točke, možemo biti sretni. Na foru Zlatka Dalića, svaka čast Dominiku Livakoviću...

Uoči utakmice slušao sam izjave naših igrača, svi su bili puni obećanja, djelovali su žestoko, napaljeno, optimistično do krajnjih granica, a onda na terenu - prazna puška. Igrali smo kao protiv Maroka, pasivno, oprezno, nepovezano, s dva ili tri dodira viška umjesto da se odigrava od prve. Igrali smo suviše u širinu, nikako u dubinu. Osim toga, manjkalo je trke, nije bilo otkrivanja, nitko se nije nudio, lopta je išla igraču koji je tamponiran, tako smo gubili ritam. Sreća je da Japanci do pogotka osim trke, borbenosti i srčanosti nisu pokazali ništa, oni su se opredijelili za bunker.

image

Ivan Katalinić

ANTE BARANIC/CROPIX Cropix

Ali, primili smo gol, i to na koji način? Poslije kornera, kakva je to samo bila zbunjenost naše obrane. Uopće, naši igrači su ostavili dojam nesigurnosti, neki čak možda ustrašenosti. Sve to nije slutilo na dobro, ali situacija ipak nije bila tragična.

U drugom poluvremenu pokazali smo novo lice, čak i prije Perišićeva gola. A taj gol bio je kao najavljivani model, način kako ugroziti vrata Gonde. Perfektno odigravanje Lovrena, još bolji skok i šut glavom u Perišićevoj izvedbi. Onda su Japanci postali ošamućeni, naši su napokon preuzeli kontrolu, izveli smo nekoliko napada bez onog pravog posljednjeg dodavanja. Međutim, Budimir, kojeg nisam očekivao na terenu (moj tip bio je Livaja), imao je šansu života, koja ga je trebala proslaviti. Premda Kramarić nije imao namjeru poslužiti Budimira, tako se dogodilo, a on je morao zakucati taj balun glavom u mrežu. Njega je ta lopta iznenadila.

Na kraju smo se dovukli do produžetaka, specijaliteta našeg izbornika Zlatka Dalića. Kao da se ponavlja ona serija iz Rusije kad smo eliminirali Dansku, Rusiju i Englesku poslije 120 minuta.


Svoj komentar na utakmicu Hrvatske i Japana dao je trener Osijeka, Rene Poms:

Japan je u prvom poluvremenu bio bolji, agresivniji, dok je Hrvatska bila previše pasivna. Ipak, to se promijenilo u drugom poluvremenu, kada je puno više napadala visoko, što je donijelo i Perišićev gol za 1:1. Nakon toga je borba za četvrtfinale postala potpuno otvorena.

Doduše, nije bilo previše prilika, a kada se otišlo u produžetke, nitko nije želio preuzeti rizik, jer bi primljeni gol vjerojatno značio ispadanje. Penali su uvijek 50-50, ali Livaković je bio čudesan, i u Hrvatskoj svi trebaju biti presretni takvim raspletom.

Japan me nije iznenadio jer se u njihovim utakmicama protiv Njemačke i Španjolske vidjelo kako igraju, koliko su opasni i dobri, a takvi su i bili u prvom poluvremenu, ali ne i u drugom. Hrvatska je pokušavala prema naprijed koliko su im agresivni i brzi Japanci dopuštali, ali je prema natrag bila vrlo stabilna i čvrsta s Gvardiolom, Lovrenom i Barišićem, dok su Modrić, Kovačić i Brozović u sredini bili uobičajeno stabilni.

Jedino je nedostajalo u samoj završnici. Prema naprijed je nedostajalo više držanja lopte i kreiranja opasnih situacija u zadnjoj trećini terena, za pravu loptu prema napadačima i finalizaciju, ali na kraju, bila je to vrlo teška i otvorena utakmica. Ipak, Hrvatska je, s obzirom na ono što je pokazala u drugom poluvremenu te u drugom produžetku, zaslužila pobjedu.

image

Rene Poms

VLADO KOS Cropix

Moram, naravno, opet istaknuti Livakovića, koji je bio čudesan u raspucavanju penala. Hrvatska i inače ima vrhunske, top vratare u njemu i Ivušiću, a "Livi" je bio zaista briljantan. No sve je to zaslužio, jer jako i naporno radi tijekom cijele karijere, i jako sam sretan zbog njega.

Sada slijedi nova utakmica protiv Brazila, i to će biti potpuno drugačija utakmica, jer će oni biti puno ofenzivniji i opasniji s loptom. Ako Hrvatska bude stabilna i kompaktna u defenzivi, imat će izgleda u protunapadima. Dakle, Hrvatska ima svoje izglede, ali bit će joj, naravno, puno teže nego protiv Japana.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST:

Odmah nakon utakmice između Hrvatske i Japana u Mundocastu smo ugostili Iliju Lončarevića. Što izbornik Zlatko Dalić treba napraviti u nastavku SP-a, kako treba dozirati Luku Modrića i sve ostalo o utakmici saznajte u našem Mundocastu:

Linker
25. travanj 2024 18:53