FIRO SPORTPHOTO Dpa Picture-alliance Via Afp
VATRENO SRCE

Prvi Vatreni koji je na velikom natjecanju zaigrao sa slomljenim nosom: ‘Štimac me u padu opalio laktom‘

‘Bio sam u Sheffieldu u bolnici, začudio sam se koliko su mi gaze stavili u nos da bi se napravilo kako treba‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 11. studeni 2022. 17:19

Nikola Jerkan danas je skaut Vatrenih, iako neće u Katar već je predao analizu Maroka, a 1996. godine bio je prvi hrvatski reprezentativac koji je igrao na velikom natjecanju sa slomljenim nosom. Radilo se o četvrtfinalu Eura i porazu od Njemačke 2:1.

- Nos sam slomio na utakmici drugog kola u skupini s Danskom. Igor Štimac i ja zajedno smo skočili protiv njihovog centarfora na dugu loptu, Štimac me u padu laktom opalio po nosu. Bila je negdje 75. minuta igre. Kad sam vidio krv izašao sam van, začepili su mi da ne curi, odigrao sam do kraja, ali u svlačionici sam se po završetku pogledao u ogledalo i vidio da je slomljen.

Je li trebala operacija?

- Ne. Bio sam u Sheffieldu u bolnici, začudio sam se koliko su mi gaze stavili u nos da bi se napravilo kako treba. Bilo je bolno u početku, s vremenom sve manje. Sljedeću utakmicu s Portugalom sam preskočio i zaigrao u četvrtfinalu.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Ozljeda se dogodila 16. lipnja, a na teren je izašao već 23. lipnja, samo tjedan dana kasnije i to bez maske iako je, primjerice, Marko Mlinarić u Dinamu deset godina ranije nosio masku. Međutim, tada maske nisu bile pravilo nego iznimka, a sada se redovno koriste. Izbornik Ćiro Blažević kaže da se prevario što ga je stavio.

- Trenirao sam, tada se nisu prakticirale maske, ali znate da su to lagani treninzi, relaksacija. Bio sam željan igre, a nisam osjećao da bi mi to bilo otežavajuće, međutim, očito je to utjecalo na dosta stvari u toj utakmici.

Jako vas je omelo?

- Čovjek u tom trenutku nije svjestan što se događa, ali ima nešto u tebi što te koči, možda ne ideš sto posto u duel, postoji neki podsvjestan strah. Takav je moj zaključak bio nakon utakmice.

Jeste li dobili za vrijeme igre udarac u nos?

- Ne, ali bilo je dvoboja. Može utjecati na interpretaciju kad ti je u podsvijesti da si ozlijeđen. To je individualno, nije jednako kod svakoga.

Koliko pomaže maska?

- Vjerojatno štiti, a svakako je bolji osjećaj. To je plus.

Kod drugog gola vas je Babbel odbacio i asistirao...

- Bio je to prekršaj, ali očigledno je da sam mogao ići čvršće u taj duel da u podsvijesti nije bila ozljeda. No, to je sada nagađanje.

Ako vas izbornik Zlatko Dalić i Joško Gvardiol pitaju kad da zaigra s maskom, što ćete im reći?

- Mislim da će s njim biti sve u redu, doktori u reprezentaciji će učiniti da bude fit. Do prve utakmice su dva tjedna, on sam i izbornik najbolje će znati i odlučiti - zaključio je Jerkan. (da)

Linker
25. travanj 2024 05:04