Ukrajina se bori za nastup na SP-u u Kataru

 Ying Tang/nurphoto/Shutterstock Editorial/Profimedia
VIŠE OD NOGOMETA

Put do Katara neće biti lak, ukrajinskim nogometašima ne pomažu glasovi publike: ‘Nedostaje nam utakmica‘

Pred Ukrajinom su važni susreti kvalifikacija za nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. svibanj 2022. 19:35

Ukrajinski reprezentativci tjeraju se da misle na nogomet, ne kriju kako im se nije lako koncentrirati na loptu, u glavi se vrte brige o obitelji, rodbini, domovini, traume i tjeskobe nemoguće je potisnuti do kraja. Pobjeda na Eurosongu bila je kao melem za bolne i duboke rane, ali sad nastupaju oni. Uskoro će oči nacije biti uperene u utakmicu sa Škotskom s kojom se vraćaju na scenu u prvom službenom ratnom nastupu. Kad igra nogometna izabrana vrsta to i inače nije samo nogomet, to je zastupanje države pred najvećim auditorijem, a pogotovo nacije koja pati i trpi užase agresije i razaranja. Slavili su Kaluša Orkestar i dobili dodatnu obvezu da se i oni pripreme kako bi bili na visini zadatka... Za njih glasova publike koji se upisuju u konačan rezultat neće biti, čeka ih mnogo teži posao.

Pobjednik s Walesom

U Rijeku su u srijedu sletjeli oko podneva (u zračnu luku na Krku) na treću utakmicu otkako se reprezentacija počela 29. travnja okupljati u kampu slovenske vrste na Brdu kod Kranja.

"Konačno smo počeli normalno trenirati", kazao je nakon što se priključio Taras Stepanenko, veznjak kijevskog Dynama koji je kao mnogi u ratnim strahotama lutao...

"Mjesec dana nisam vidio loptu, tražio sam sigurno mjesto za život obitelji. Potom smo se skrasili u Rumunjskoj, odigrali smo s Dynamom neke prijateljske i humanitarne utakmice, a sada se napokon opet na profesionalan način bavimo nogometom", opisao je Stepanenko priču kakvu bi mogli ponuditi i ostali reprezentativci te napaćene zemlje.

Ukrajina je dobila šansu od UEFA-e i FIFA-e naknadno odigrati kvalifikacijske susrete za Svjetsko prvenstvo pa će 1. lipnja gostovati u Glasgowu kod Škotske, a pobjednik tog ogleda sastat će se 5. lipnja s Walesom. Izbornik Oleksandr Petrakov ima na okupu većinu kadra od prekaljenog golmana Pjatova do mladića, no pojedini najpoznatiji igrači koji nose dres jakih europskih klubova tek će se priključiti. Potom ih čeka i Liga nacija…

Prvo su svladali Borussiju Mönchengladbach 2:1, nakon toga su u utorak dobili i Empoli, klub talijanske Serie A na njegovom terenu 3:1, golovima Jaremčuka, Karavajeva i Pihaljonoka, pa izravno iz Italije došli na Rujevicu.

U Sloveniji imaju odlične uvjete, hotel sa svim sadržajima i tri terena, to je i sjedište Slovenskog saveza. Predsjednik NZS-a Radenko Mijatović dočekao ih je raširenih ruku...

"Dogovorili smo utakmice koje smo mogli. Htjeli smo igrati s Udineseom, nismo uspjeli, zahvalni smo Rijeci i ostalim klubovima koji su prihvatili našu ponudu", kazao je izbornik i priznao:

"Igračima je jako teško, na utakmici s Empolijem mnogi su jedva pomicali noge, gurao sam ih da izdrže. Problem je što im nedostaje utakmica, a ozbiljnim treninzima vratili su se nakon dugo vremena. Zato sam došao u situaciju da sam protiv Rijeke bio prisiljen kombinirati sastav. Čeka nas velik broj službenih nastupa, a događaju nam se ozljede. Trenutačno su aut Popov, Buleca i Huculjak, tražio sam od predsjednika Saveza da imamo pet prijateljskih utakmica, a da u Glasgow dođemo s 27 igrača jer u Ligi nacija svi će nam trebati."

Poruka Europskoj uniji

Od igrača iz inozemstva među prvima je stigao Roman Jaremčuk, napadač Benfice. I odmah zabio. U ekipi su i Taras Kačaraba iz praške Slavije i Danilo Sikan iz Hanse Rostock, a naknadno bi trebali doći Zinčenko (Manchester City), Malinovskij (Atalanta), Zubkov (Ferencvaros), Jarmolenko (West Ham), Mikolenko (Everton), Sobol (Club Brugge) i Lunin (Real Madrid), od zasad pozvanih.

Nogometaši su prije dolaska u Rijeku snimili video u kojem se obraćaju Europskoj uniji s porukom kako su sloboda i demokracija pravo svih ljudi, a Ukrajina je za njih platila visoku cijenu te pozivaju EU da primi Ukrajinu jer kako kažu - Ukrajina je Europa, a Europa je naš put. Jasno da danas nastupi ukrajinske reprezentacije nisu samo nogometni…

Linker
19. travanj 2024 03:10