IVAN DEL VAL/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
ARIJAN ADEMI ZA SN

‘Reprezentacije poput nas nemaju često ovakvu priliku... Žao nam je, možda smo mogli i nešto više napraviti‘

Nakon rušenja Italije Portugal je ipak bio previsoka prepreka za reprezentaciju Sjeverne Makedonije
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 30. ožujak 2022. 23:10

Skončali su snovi Sjeverne Makedonije o nastupu na Mundijalu u Kataru, reprezentacija Portugala je ipak bila previsoka prepreka u finalu europskih dodatnih kvalifikacija za plasman na SP. Dva gola Brune Fernandesa za 2:0 u Portu i kraj priče o svjetskoj senzaciji.

No, kažu Sjeverni Makedonci da nakon pobjede nad Italijom (0:1) u Palermu u polufinalu, koja je šokirala svijet, ništa više neće biti isto. Sad se od momčadi Blagoja Milevskog više i očekuje, a očekuje se i da čitav makedonski nogomet krene uzlaznom putanjom. Da se poboljšaju uvjeti, razvijaju mladi igrači... Da, očekuje se da ovaj baraž za Svjetsko prvenstvo bude svojevrsna prekretnica.

- Dečki, glave gore, možete biti ponosni - poručio je donedavnim suigračima najbolji makedonski nogometaš u povijesti Goran Pandev nako susreta s Portugalcima.

- Makedonija odlazi uzdignute glave. Čestitam Portugalu, ali ovo je bila avantura u koju nitko nije vjerovao i ponosan sam na ovu momčad. Sad moramo nastaviti raditi i vjerovati - kazao je nakon utakmice Dinamov igrač Stefan Ristovski, kapetan Sjeverne Makedonije. Koji je bio i krivac za prvi gol, nakon jedne njegove pogreške do lopte je došao Bruno Fernandes i zabio za vodstvo. Povratka nakon toga više nije bilo.

image

Stefan Ristovski

MIGUEL RIOPA Afp

A u srijedu negdje iza podneva javio se Arijan Ademi. Baš je sletio u Zagreb, reprezentaciju ostavio iza sebe, pred njim je sad neizvjesnost borbe za naslov prvaka Hrvatske. Zato, prvo, je li zdrav, spreman?

- Jesam, sve je u redu!

Ipak, osjeća se sjeta u glasu, jedna lijepa priča defitnitivno je završila.

- Šteta, došli smo blizu, imali veliku priliku otići na Svjetsko prvenstvo u Kataru, dijelio nas je samo jedan korak. Međutim, nismo uspjeli, premda je ostao dojam da nas Portugalci nisu nešto posebno nadigrali. Napravili smo neke pogreške, oni su ih znali kazniti. Zasluženo su pobijedili, nema dvojbe, Portugal je jaka reprezentacija, no ostaje dojam da smo se dobro držali do tog gola i da smo možda mogli više napraviti. Žao nam je naravno - pričao je Ademi, međutim, onda ipak priznao:

- Reprezentacije poput nas nemaju često ovakvu priliku za plasman na Mundijal, zato nam je krivo što je tako završilo. Ali, svejedno smo ponosni na sve što smo napravili, na tu pobjedu protiv Italije, na euforiju koju smo izazvali među našim navijačima. A oni su nas bodrili čitavo vrijeme i sad nakon poraza. Tako da su ukupni dojmovi ipak pozitivni, nemamo si što zamjeriti. Sanjali smo još jednu veliku pobjedu i nastup na SP-u, ali izgubili smo od jedne odlične reprezentacije.

image

Arijan Ademi u borbi s Portugalcima

JONATHAN MOSCROP/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Kada se spomene Portugal svi odmah pričaju o Cristianu Ronaldu, ali, ovog puta 'krvnik' je bio Bruno Fernandes.

- Nisam prvi put vidio Cristiana Ronalda na suprotnoj strani, igrali smo prije 10 godina protiv madridskog Reala u Ligi prvaka, ali što bih mogao reći o njemu što se već ne zna. Snaga Portugala nije samo Ronaldo, ta reprezentacija gotovo da nema slabe točke, sve su to izvrsni igrači. Ma, dobri su, bili su bolji, premalo smo mi toga napravili na njihovoj polovici da bismo se nadali boljem rezultatu - kazao nam je Ademi.

Cristiano Ronaldo ovaj put nije zabio, ali, jasno je koliko je i dalje bitan za Portugalce. Otkad je on u reprezentaciji, Portugal nije propustio niti jedno veliko natjecanje. A do Ronaldove ere, Portugalci su samo triput igrali na SP-u i triput na Euru. Sad, 10 puta zaredom! Dva finala, jedan naslov europskog prvaka, jedno treće mjesto. Ali, zato na Mundijalima Portugal sanja još od 1966. godine i trećeg mjesta, najbliže velikom uspjehu došao je 2006. godine kad je bio četvrti. Naravno, s Ronaldom u momčadi.

- Na pravom smo mjestu, tamo gdje trebamo biti, na Svjetskom prvenstvu u Kataru - objavio je Ronaldo na društvenim mrežama nakon pobjede nad Sjevernom Makedonijom, a onda nešto kasnije dodao i fotografiju sebe i Pepea i ispod nje napisao:
- Godine prolaze, ali ciljevi uvijek ostaju isti!

image

Cristiano Ronaldo i Pepe celebrate

MIGUEL RIOPA Afp

Što je jasna poruka, Cristiano Ronaldo i Portugal u Katar ne idu samo nastupiti, žele se okititi naslovom svjetskih prvaka. To je još, praktički, jedini trofej koji Ronaldo do sada nije osvojio, ovo mu je sigurno zadnja šansa.

- Sanjam osvajanje svjetskog prvenstva! Osvojili smo dva natjecanja, Europsko prvenstvo i Ligu nacija, sad želim i treće - poručio je još jasnije portugalski izbornik Fernando Santos. Koji je bio na udaru kritika što nije reprezentaciju do Katara doveo direktno, već je morao u teške dodatne kvalifikacije, ali na kraju je ipak dobio zadovoljštinu.

- Sama utakmica bila je lakša od očekivanja, ponajviše zbog fantastičnog stava mojih igrača. Pomogao je i momčadski duh i velika podrška javnosti, bila je to zaslužena i poštena pobjeda. Ne sjećam se neke sjajne situacije za Sjevernu Makedoniju. Srećom, 11 milijuna Portugalaca imat će priliku gledati Portugal na Svjetskom prvenstvu u Kataru - dodao je izbornik.

No, kada već pričamo o Cristianu Ronaldu, ne ide on u Katar samo po taj trofej, može tamo srušiti i jedan rekord. Naime, Ronaldo je dosad zabijao na svih devet velikih natjecanja na kojima je igrao i po tome je izjednačen s Gancem Asamoahom Gyanom. Ronaldo je zabijao na svjetskim i europskim prvenstvima, Gyan na svjetskim smotrama i Afričkom kupu nacija. Sad Ronaldo može postati prvi koji će zabiti na deset velikih natjecanja. Doista, bio bi to rekord koji će teško netko ubrzo srušiti.

Linker
23. travanj 2024 21:12