TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
ZLATKO DALIĆ

‘Sad sam se naježio! Pa ta fotografija je slika naše reprezentacije. I zato je on najbolji...‘

‘Japan? Sve samo ne lagan protivnik. A Hrvatska zaslužuje poštovanje, a ne da igra u onom terminu‘
Piše: SN, HinaObjavljeno: 02. prosinac 2022. 09:33

Hrvatska je u trećem kolu natjecanja po skupinama Svjetskog prvenstva u Kataru remizirala 0:0 s Belgijom i prošla u osminu finala. Kako smo kasnije saznali, protivnik Vatrenima će biti Japan.

Izbornik Zlatko Dalić je u petak u devet sati po hrvatskom vremenu izašao pred medije i govorio o sjajnoj izvedbi Hrvatske, prolasku u osminu finala i Japanu s kojim igramo sljedećeg ponedjeljka od 16.00.

- Sinoć sam gledao utakmicu na miru. Moj dojam je sada puno bolji nego jučer. Sjajnih 98 minuta. Kontrola, obrana, napadi. Sve je bilo na vrhunskom nivou. Imali smo 2-3 situacije koje su mogle biti kobne, ali ne možemo očekivati da Belgija ne stvori te prilike. Pogotovo u zadnjih 15 minuta, rekao je u uvodu izbornik.

Španjolski pristup i što očekujete od Japana?

-Teška utakmica za obje ekipe. Japan je pokazao da ne odustaje. Japan je zaslužio pobjedu jer je bio kompaktan, brz i odgovoran. Dobili su Španjolsku i Njemačku. Dakle, Japan je sve samo ne lagan protivnik.

Kako stojimo na fizičkom planu?

- Zaista radimo jako dobro, na visokom nivou. Svaki trening je odličan. Potrošnja je velika, ali imamo puno energije i motiva. Ne bojim se problema u tom segmentu. Atmosfera je dobra, radimo jako dobro.

Još malo o Japancima:

- Kvalitetni su i dobri. Pokazali su da su na visokom nivou i da ne odustaju. Gubili su u dvije utakmice i vratile se. Vjerovali su u sebe i to je njihova velika kvaliteta. Ne smijemo činiti greške u otvaranju utakmice jer oni to mogu kazniti svojom brzinom. Treba nam brzina i trka kojom ćemo spriječiti njihove kontre. Trebamo biti disciplinirani i strpljivi.

Kakav je osjećaj statistički gledano biti jedan od najuspješnijih izbornika na SP-u?

- S aspekta hrvatskog nogometa i reprezentacije - imamo kontinuitet i stalno smo u vrhu. Jedina smo reprezentacija koja je uz Njemačku i Francusku osvojila dvije medalje u zadnjih 20-ak godina. Ja na to ne gledam kao na osobni uspjeh, ali me veseli. Nadam se da to nije kraj, da ćemo raditi još veće stvari. Postali smo reprezentacija koja zaslužuje poštovanje, a ne da igramo u 13 sati kao svjetski doprvak. Mi smo to poštovanje zaslužili. To je činjenica.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX

Jesu li apetiti porasli?

- Apetiti nisu porasli. Moramo biti smireni i skromni. Tražiti ono što je za nas najvažnije, a to je prva iduća utakmica. Napravili smo jedan korak i idemo dalje. Ponovit ću priču iz 2018. kad smo bili prvi u grupi s devet bodova i došla je Danska. Da smo izgubili, bili bi gubitnici i nitko ne bi pamtio ono iz grupe. Nećemo ići s velikim najavama. Pokušat ćemo dobit utakmicu.

Japanski igrači?

- Japan ima dosta igrača u Europi, mislim čak osam samo u Bundesligi. Imaju igrače koji imaju veće ciljeve i ambicije i to je dobra stvar za japanskog izbornika.

Hoće li vam pomoći iskustvo u azijskom nogometu?

- Mislim da to neće puno pomoći. To je bio klupski nogomet, ali sigurno se radi o korisnom iskustvu. No, ne i baš sjajnom jer sam izgubio finale Lige prvake.

Jeste li vidjeli fotografiju Joška Gvardiola i njegove majke?

- Jesam vidio sam, baš mi je bilo toplo oko srca i zato je Joško najbolji stoper na svijetu. Ne možeš biti samo dobar igrač, a da nisi kompletan, da nemaš sve te osjećaje. To je slika naše reprezentacije, evo sad sam se naježio. Ponosan sam na to. Čestitam njegovoj majci što je odgojila takvog sina. To je fotka dana, mjeseca, godine. Dobit takvoga igrača i sina, skromnoga, na takvom nivou je rezultat odgoja i vjere. Ja zastupam takve vrijednosti i na to sam ponosan.

- Ne plačem, nisam plakao ni jučer, to je netko krivo napisao. Ja sam samo pokrio lice kad smo promašili šansu.

U Rusiji je nakon četvrtfinala dozvolio obiteljima dolazak u hotel reprezentacije, smatra kako je za takav potez u Dohi još prerano.

- Soči je bio četvrtfinale, još je rano, imamo ovdje još posla, ali nikome nije zabranjeno doći u hotel i popiti kavu. Idem na povjerenje. Nikome ništa ne branim.

image
TOM DUBRAVEC/ CROPIX

Još jednom je komentirao i VAR.

- Bio sam iznerviran, da se crte povlače kako netko hoće. Dobiješ penal, pa ti ga uzme, oduzme ti emociju. Da je na snazi sadašnje tumačenje VAR-a, jedanaesterac u finalu u Rusiji ne bi bio sviran, ali neću govoriti o suđenju.

Hrvatska je protiv Japana igrala na SP-u 1998. godine u skupini, te 2006. u Njemačkoj, također u skupini. Dalić je u Bordeauxu pratio pobjedu Vatrenih s tribina.

- Bio sam u Francuskoj kao navijač 1998. u Bordeauxu. Znam da je Hrvatska jako teško igrala. Bilo je napeto, gusto, to nas čeka i sada. Možda smo se jučer radovali, ali nismo dobili ništa lakšeg suparnika. Naš suparnik je pored kvalitete, zaslužio prolazak i zbog svog ponašanja. Nisu bahati u najavama, svi su se radovali, izbornik je dostojanstven. Imaju disciplinu kojoj ja težim.

Na kraju se zahvalio svojim suradnicima.

- Zahvalio bi se svojim suradnicima, rade sjajan posao. Mislim da su stepenica više nego u Rusiji. Imamo jako veliku pomoć analitičara, skauta. Neke stvari je teško vidjeti s linije, oni snime, pokažu, objasne, Postoji komunikacija s klupe, puno bolje reagiramo. Svatko je dao djelić svog znanja i energije, zaključio je Dalić.


POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Hrvatska ima nešto što Španjolska nema. To je rezime današnjeg Mundocasta u kojem je gostovao trener Šibenika Mario Cvitanović s kojim smo analizirali viđeno na utakmici protiv Belgije te napravili prvu najavu dvoboja protiv Japana. Pogledajte cijeli Mundocast:

Linker
19. travanj 2024 18:07