JUAN MABROMATA Afp
ANALIZA PORAZA

‘Samo su dvojica Vatrenih bili na razini, nije dovoljno‘; ‘Djelovali smo sterlino, ali takva je naša igra...‘

Evo što o porazu Vatrenih od Argentine u polufinalu SP-a misle naša poznata nogometna lica
Piše: SN, Zdravko ReićObjavljeno: 14. prosinac 2022. 13:46

Vatreni su u polufinalu SP-a u Lusailu poraženi od Argentine (3:0), te će se tako u subotu boriti za broncu s poraženim iz dvoboja Maroko - Francuska. Argentinci su poveli golom Messija iz jedanaesterca u 34. minuti, a u 39. minuti nakon brzog protunapada na 2-0 povećao je Julian Alvarez. U 69. minuti Messi je asistirao Alvarezu za konačnih 3-0.

Ovaj poraz od Gaučosa u polufinalu Svjetskog prvenstva u Katru najteži je poraz hrvatske nogometne reprezentacije na svjetskim prvenstvima.

- Da nam je ovo netko ponudio prije prvenstva sigurno bi svi prihvatili, rekao je Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije nakon susreta. Može se reći da je Hrvatska u prvih pola sata bila ravnorapvan suparnik Argentini, točnije imali su Vatreni i inicijativu, ali nakon penala u 34. minuti i pogotka Messija sve je krenulo nizbrdo.

Evo što o porazu Vatrenih od Argentine misle naša poznata nogometna lica.

Igor Štimac, brončani iz Francuske, bivši izbornik Hrvatske:

- Sve je otišlo ukrivo poslije zaista izmišljenog jedanaesterca. Ne mogu se dovoljno načuditi da se u polufinalu dosudi takav kazneni udarac. Od tada naši su bili više koncentrirani na suđenje nego na igru. Ostavimo rezultat od 0:3, jer to je ipak visok poraz. Ali pogledajmo činjenicu da smo do te 35. minute imali inicijativu, njih nije bilo nigdje. Istina, mi smo djelovali sterilno, ali takva je naša igra… Sad se mora pokazati karakter, osvojiti broncu.

Ivan Pudar, bivši reprezentativac Jugoslavije, vratar Hajduka i trener:

- Kapa do poda bez obzira na težak poraz. Zlatko Dalić i njegovi mladići izveli su mirakul, plasman među četiri najbolje reprezentacije svijeta, to objektivno nitko nije očekivao. Ali ostaje činjenica da mi nemamo u napadu skok igru, da nam teško prolazi kontra osim kada je u pitanju Perišić, a što se tiče ove utakmice evidentno je da smo platili ceh na račun one dvije prethodne borbe od po 120 minuta. Glavu gore, ali i da budemo četvrti nisam razočaran.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Dražen Mužinić, bivši igrač Hajduka i reprezentativac Jugoslavije:

-Ne volim priče o urotama, makar je jasno da je Argentina bila bolja. Logično je da ovi domaćini i ljudi iz FIFA priželjkuju finale Argentina - Francuska, ali neću upasti u klopku i tumačiti da je sudac Orsato odredio smjer utakmice. Mislim da je trebalo imati hrabrosti pa dosuditi kazneni udarac u onim okolnosti, kod 0:0 i u polufinalu prvenstva. No, mora se priznati da smo mi igrali kako je Argentincima odgovaralo, a to je da smo mi njih potisnuli, pa su oni lako izlazili u kontre i polu kontre. I za kraj: naša reprezentacija je još jednom dokazala sveukupno svoju snagu na Mundijalu.

Luka Bonačić, trener:

-Zna se da za dobru igru i pobjedu treba imati šest raspoloženih igrača na visokoj razini, a mi smo na ovoj utakmici imali jedino malo bolje Modrića i Kovačića. Zato smio zasluženo izgubili. Do dosuđenog jedanaesterca smo nešto i odigrali, protivnik je bio bezopasan. Rekao bih da su naši igrači ipak bili pod utjecajem navijača koji su govorili, tvrdili, vjerovali da ćemo Argentinu ispratiti s dva, tri gola razlike. Da sam na Dalićevu mjestu ja bih igrače izolirao od navijača. Dobro je da imamo dan više odmora od protivnika u igri za treće mjesto.

Ivan Strinić, srebrni iz Rusije:

-Do 35. minute sve je funkcioniralo dobro, bili smo u najmanju ruku izjednačeni premda smo mi imali više loptu u nogama. Onda je jedanaesterac pogurao Argentince. Mi u prošlim utakmicama, kao i u onim u Rusiji na prošlom prvenstvu znali smo minus od 0:1 vratiti u pozitivu, ali smo sada brzo primili drugi gol i pokazalo se da je tu bio kraj. Sad opet igramo jednu finalnu utakmicu, ali naši igrači sa izbornikom Dalićem zaslužuje čestitke bez obzira bili treći ili četvrti.

Linker
18. travanj 2024 18:47