STRUČNA ANALIZA

‘Sasvim je jasno što Vatreni moraju napraviti protiv Japana, a jedne nas stvari nikako ne smije biti sram‘

‘Svaka čast Japancima što su pobijedili velesile poput Njemačke i Španjolske, ali to nam mora biti škola‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. prosinac 2022. 11:58

Komentar Igora Pamića

Pred utakmicu s Japanom sam u prvom redu optimist zbog činjenice da Hrvatska zna napraviti rezultat. To stalno dokazujemo i to više nije slučajno. Kako god igrali, dobro ili slabije, mi znamo doći do rezultata. A slabo još u Kataru nismo odigrali. Nadalje, Hrvatska ima ogromno iskustvo igranja takvih utakmica, u sudaru s Japancima to nam je velika prednost. Kad se usporede te dvije nacionalne vrste, sve je krucijalno bistro. Hrvatska ima pamet, Japan ima agresiju. Pamet je uvijek pobijedila agresiju. Uvjeren sam da će danas naši dečki biti pametni. Uvijek očekujem da će izbornik Zlatko Dalić i igrači biti u formi.

Sasvim je jasno što ne smijemo raditi protiv Japana. Ne smijemo se s njima igrati na način da ih pokušamo pretrčati. Taktički moramo odigrati odličnu utakmicu. Statistika nikad ne laže. Japanci su pobijedili Njemačku i Španjolsku s nikad manje posjeda lopte. Šest bodova su dobili, a imali su zaista mali posjed lopte. Što znači da im takav stil igre odgovara. Ne treba nas biti sram prepustiti im posjed lopte, izvlačiti ih. Neka Japanci igraju u zonama gdje se osjećaju tako dobro. Također, imamo puno više individualaca koji mogu potezom riješiti utakmicu. To je isto velika prednost Dalićeve vrste, Japan sigurno u svom rosteru nema takvu individualnu kvalitetu.

Istina, mi na dvije utakmice nismo zabili pogodak, nismo poentirali ni protiv Maroka, niti protiv Belgije. Mnogi se sad lijepe na tu činjenicu i drže da nam fali efikasnost. Međutim, s druge strane Hrvatska je primila samo jedan pogodak. Možda je važniji detalj da smo na tri utakmice samo jednom morali po loptu u mrežu. Znači da imamo stabilnost, kontrolu igre, sve potrebno za ostvarivanje rezultata. Neobično je to važno sad kad jedna utakmica odlučuje o ostanku ili ispadanju sa Svjetskog prvenstva. S ovakvom dobrom, sigurnom, discipliniranom i kontroliranom igrom možemo dobiti svakog suparnika na prvenstvu, a kamoli ne Japan.

Svaka čast Japancima što su pobijedili velesile poput Njemačke i Španjolske, ali to nam mora biti škola. Presudit će kao i uvijek priprema utakmice, naši igrači mogu odgovoriti svim zahtjevima koji se dogovore prije dvoboja. Naravno, ponekad nemaš svoj dan, ali kad ćemo ako nećemo sada? Sve sam ide na ruku, moramo biti realni, bolje da igramo protiv Japana nego recimo Španjolske. Duboko vjerujem da će Hrvatska igrati u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, autorizirati još jedan uspjeh na velikim natjecanjima.

Linker
19. travanj 2024 20:36