Gianni Infantino

 PATRICK T. FALLON Afp
TRI ODBIJENICE

Šef FIFA-e objavio: ‘Homoseksualci, dobrodošli ste na SP!‘ Katarski hoteli: Nemojte dolaziti!

Skandinavski mediji odlučili su provjeriti mogu li gay osobe doista bez problema rezervirati smještaj u Kataru
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 13. svibanj 2022. 13:23

Svi su dobrodošli u Katar, čak i ako govorimo o LGBTQ populaciji. Rekao je to predsjednik Fife Gianni Infantino na kongresu u Dohi, govoreći o Svjetskom prvenstvu. Njegove najave da će vrata biti otvorena svima, međutim, demantira istraživanje koje su proveli skandinavski mediji.

Nemojte se šminkati

Fifa je na službenoj stranici SP-a objavila popis od 69 hotela u kojima će posjetitelji moći odsjesti. Švedski SVT Sports, norveški NRK i danski DR odlučili su provjeriti Infantinove tvrdnje, lažno se predstavljajući kao švedski gay par koji želi rezervirati smještaj za medeni mjesec u Kataru. Odgovore su dobili iz 56 hotela, od kojih su im tri poručila kako nisu dobrodošli. "Hvala na pitanju, ali prema našoj hotelskoj politici, ne možemo vas ugostiti", poručili su iz The Torcha, jednog od većih hotela u Dohi. Sličan odgovor stigao je i iz Magnum Hotel & Suites Westbaya. "Ne prihvaćamo gay parove", obavijestili su ih, a Wyndham Grand Regency poslao je odgovor da "takva prijava jednostavno nije moguća".

Pazite kako se odijevate

Novinari su prije objave ponovno kontaktirali sva tri hotela.Ovaj put predstavili su se pravim imenom i prezimenom i pitali ih inzistiraju li i dalje na svojem stavu da u njihovim hotelima nema mjesta za homoseksualce. Magnum je ponovio da je to službena politika hotela, a iz The Torcha su prvo telefonom zanijekali da su odbili homoseksualne goste, premda njihov mail govori suprotno.

Potom su elektronskom poštom odgovorili kako "nemaju drugu politiku osim Svjetskog prvenstva" i da su "svi dobrodošli, ali ljubav ne bi trebalo pokazivati u javnosti". Wyndham Grand Regeny nastavio je inzistirati na tome da se pridržavaju zakona te kako homoseksualci ne mogu boraviti u njihovim hotelima.Dvadeset hotela odgovorilo je da prihvaćaju homoseksualce kao goste, ali uz upozorenje kako ne smiju otvoreno pokazivati svoju seksualnu orijentaciju.

"Želimo vas obavijestiti da smo ranije imali incidenata u kojima je policija iz hotela odvodila Katarce koji su bili u homoseksualnim odnosima", rekao je predstavnik jednog hotela.

Pozvali su ih da prouče katarske zakone, s obzirom na to da prema njima homoseksualci mogu dobiti i do sedam godina zatvora. "Ne osuđujemo, ali ako se našminkate ili odjenete homoseksualno, to će biti u suprotnosti s politikom zemlje i vlade. Za naš hotel je u redu ako budete prikladno odjeveni i ne pokazujete nikakvo seksualno ponašanje u javnosti". U 33 hotela nije bilo primjedbi na rezervacije, a 13 ih nije poslalo nikakav odgovor. Švedski novinari obratili su se Fifi s upitom kako je moguće da na web stranici SP-a postoje hoteli koji ne dopuštaju boravak gay parovima, ali zasad nisu dobili konkretan odgovor na svoj upit.

Linker
25. travanj 2024 22:49