John Herdman

 JEWEL SAMAD Afp
VULGARNI ISTUP

Sin mu je trenirao u Dinamu, često je bio u Zagrebu i učio, a sada poručuje: ‘J...t ćemo Hrvate!‘

Uoči nedjelje veliki je optimist: ‘Hrvatska ima strašne kvalitete, no mi znamo što nam je raditi‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. studeni 2022. 15:04

Bili smo s Kanađanima nakon utakmice s Belgijom, do dva ujutro ostali su na stadionu, no samo su pojedini htjeli razgovarati s novinarima. Alphonso Davies je projurio i sjedio u busu čekajući kolega. Valjda mu je to "napetije". Govorili su o ponosu zbog prikazanog, a nisu skrivali koliko ih boli prokletstvo nogometa jer odigrali su jako dobro, dominirali velikim dijelom susreta, a poraženi su golom iz kontre. U skladu sa statusom koji imaju – autsajderski. Međutim, nikako ne pristaju da su simpatični gubitnici, energično poručuju kako će već u nedjelju s Hrvatskom naplatiti dugove. Motivacijski govor izbornika Johna Herdmana oteo se kontroli jer njegove riječi da će "sjebati Hrvate" trebale bi dodatno "nabrusiti" Vatrene. Iako tu poruku zapravo iščitavamo - glave gore, doći ćemo na svoje!

Herdmann je Englez koji je vezan za našu zemlju, sin mu je trenirao u Dinamu, često je dolazio u Zagreb i priznat će da je učio kako Hrvati rade. U srijedu mu ni suci nisu bili naklonjeni jer imali su sve uvjete da sviraju još dva kaznena udarca za njih. Međutim, nisu "kmečali", ostali su dostojanstveni.

Kanada nije zanimala samo hrvatskog novinara, u podnožju Ahmed Bin Ali stadiona naletjeli smo na desetak kolega iz Srbije koji su ustrajno čekali Milana Borjana, vratara Crvene zvezde. Izašao je posljednji. Čovjek koji je govorio o srpskoj Dalmaciji i da je rođen u SAO Krajini sam je po sebi zapaljiva priča. U kanadskom savezu djelatnice su imale posebne treninge kako se "prsima baciti" pred verbalni metak ispaljen od njega ili prema njemu. Na pitanje može li što kazati za hrvatske medije jedna je skočila kao oparena:

- Ne – rezolutim glasom.

Da bi je on poklopio:

- Naravno da mogu, kako ne.

image

Milan Borjan

HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Hollandse Hoogte/shutterstock Editorial/profimedia

Borjan je u izjavama ostao diskretan, no zato je toj revnoj PR službi Herdmann zabio lož u leđa.

Nama je, pak, Herdmann kazao:

- Jako sam ponosan na svoju ekipu i navijače na stadionu. Igrali smo vrhunski nogomet, pokazali energiju svih 90 minuta, no trebali smo dobiti bodove i to me peče. Sad idemo u boj s Hrvatskom jednako kao što smo igrali s Belgijom. Glasni smo. Igrom vičemo da smo opravdano ovdje, da zaslužujemo biti sudionici Svjetskog prvenstva i vrijeme je za prve bodove – odlučan je i optimističan.

Pucali su 22 puta prema vratima, puno toga kreirali protiv velikog favorita.

- Vjerujemo u sebe i vjerovali smo da možemo. Dečki su zaslužili uspjeh, nije fer kako je završilo. Rekao sam da smo došli rušiti kanadske rekorde, postići prvi gol i prvi pozitivan rezultat. Pokazali smo dovoljno za to, a eto ostaju nam još dvije utakmice. Skupina je otvorena, svi mogu dalje.

Hvalio je Vatrene, pogotovo vezni red...

- Hrvatska ima strašne kvalitete, no mi znamo što nam je raditi – završio je Herdmann.

Središnji stoper Steven Vitoria koji igra za portugalski Chaves nije krio emocije.

- Teško je prihvatiti poraz koji nije bio pravedan. Igrali smo hrabro i odvažno, a protivnik je osvojio tri boda. No, moramo ostati pozitivni i ići u sljedeću utakmicu jednako kao u ovu. Želimo okrenuti stvari u našu korist i slaviti.

Belgija ima rejting favorita, a djelovala je poprilično nemoćno.

- Je, pokazali smo kvalitetu iako nam je svima ovo bila prva utakmica na svjetskim prvenstvima. Borili smo se od prvog do zadnjeg zvižduka.

Mogu li Hrvatskoj napraviti takav presing i biti toliko opasni?

- Naravno, ideja je bila da guramo loptu u kazneni prostor i stvaramo šanse, to ćemo slijediti i dalje. Belgija je fantastična momčad. Napravili smo puno igrački gledano. Mnogi nisu vjerovali da možemo bit tako dobri. Da, to je bila naša fantastična izvedba, no tražili smo pobjedu. Fokus je sada na Hrvatskoj. Prekrasno je kako su nas navijači poduprli, ta energija slila se na teren, još više smo htjeli dobiti. Volim naš stav da se nikoga ne bojimo. Ovo je nova Kanada, respekt dajem svima, ali mi želimo pobjeđivati. Nisam zadovoljan rezultatom, no vjerujem, budemo li imali prezentacije kao što je bila ova, dobit ćemo bilo koga.

image

Steven Vitoria i Charles De Ketelaere

JACK GUEZ Afp

U sljedećem susretu s Hrvatskom trebaju nešto uloviti ako se žele nadati prolasku. Dakako da i Vatreni traže tri boda.

- Da, to je Svjetsko prvenstvo. Svaka utakmica je finale, tako i za naše dvije ekipe.

Kako gleda na hrvatsku momčad?

- Još jedna ekipa svjetske klase koja je igrala u finalu na posljednjem Svjetskom prvenstvu. Hrvatski su nogometaši čudesni te igraju svugdje na svjetskim pozornicama, ali zapamtite Kanada je također ovdje i govorimo drugačije – želimo vas svladati.

Junior Hoilett iz Readinga igrao je 58 minuta u napadu.

- Vrlo teško je izgubiti utakmicu na ovakav način. Igrali smo na svjetskoj razini, svi su jako tužni. No, i dalje smo živi iako nemamo niti jedan bod. Suparnici su nam momčadi najviše klase. Ponosni smo na svoj nastup.

Dominirali su a izgubili, kako će se to na njih odraziti dalje?

- Znali smo da neće biti lako, učiniti smo sve što smo planirali osim realizacije. Mnogo smo toga pozitivnoga vidjeli. Možemo više, vrijedimo više, vjerujem da ćemo to dokazati u sljedećim susretima. Poanta je da održimo jednaku energiju i koncentraciju protiv Hrvatska, bude li tako optimist sam. Za mene je specijalan trenutak što sam zaigrao na Svjetskom prvenstvu, ne trebam o tome ni govoriti, ali volio bih da smo to okrunili pobjedom.

Jonathan Osorio je veznjak Toronta koji je ušao u drugom dijelu.

- Pokazali smo mentalitet grupe i vjeru u sebe. Utakmica s Belgijom je bila otvorena, nisam iznenađen jer svjesni smo koliko vrijedimo. I nakon primljenog gola imali smo dobru reakciju. Nismo dali Belgiji igrati, ona je iz jedne prilike zabila taj pogodak. Obranjen nam je kazneni udarac, to se dogodi, no definitivno izvukli smo puno korisnih zaključaka. Igrali smo protiv nekih od najboljih igrača na svijetu i golmana koji je sama špica – komentirao je Osorio.

Je li sudac trebao svirati još barem jedan kazneni udarac?

- Tako je izgledalo iz mojeg kuta gledanja.

Istaknuo je potporu s tribina gdje se nalazilo oko pet tisuća Kanađana.

- Kad smo izašli na zagrijavanje bili smo oduševljeni koliko je naših navijača, to je poseban osjećaj. Od intoniranja himni nadalje gurali su nas, bilo je nevjerojatno. Malo sam iznenađen koliko ih je stiglo jer za Kanađane je to bio skup put. Impresioniralo me kako puno ljudi u našoj državi voli ovaj sport, ovdje se mijenja povijest kanadskog nogometa. Osjećali smo se kao da smo domaćini. To nas je nosilo i važno nam je što znamo da će biti uz nas i u sljedećoj utakmici. Ujedno smo svjesni da nas i milijuni navijača kod kuće prate i bodre. Brzo bi nogomet mogao postati najpopularniji sport u Kanadi. Dobivamo brojne reakcije od prijatelja, svi su jako ponosni.

image

Jonathan Osorio

- Afp

Izbornik je kazao na press konferenciji da Hrvatska ima ubitačan vezni red.

- Volimo igrati protiv najboljih, što smo dokazali u susretu s Belgijom. Hrvatska ima neke od najboljih igrača sredine terena na svijetu, pritom je Luka Modrić zadnjih godina najbolji, bit će veliki izazov igrati protiv njih.

Pratio je Vatrene s Marokom.

- Gledao sam, bila je to zanimljiva utakmica. Vidjet ćemo kakvo će lice Hrvati pokazali protiv nas. Očito je da zvijezde na ovom prvenstvu imaju problema i da ne pobjeđuju kako su očekivale – zaključio je.

David Wotherspoon je također igrač sredine terena, radi se o 32-godišnjaku iz škotskog St. Johnstonea. U ovom ogledu ostao je na klupi. I on je stao i ponudio se za pitanja.

- Trebali smo sada govoriti o nekom drugom rezultatu, a ne porazu. Imali smo kazneni udarac, no Courtius je golman svjetske klase i obranio ga je. Stvarali smo šanse jednoj od najboljih reprezentacija. Igrali smo jako dobro, tako samo moramo nastaviti protiv Hrvatske i veliki sam optimist.

Je li vas utukao razočaravajući rezultat?

- Analizirat ćemo sve što smo uradili, ali ne očajavamo.

Što mislite o hrvatskoj ekipi?

- Ponovno će nam bit vrlo teško, igrali su na velikom turnirima mnogo puta, bili u polufinalu i finalu. To je golem test za nas.

Jeste li gledali utakmicu Maroko – Hrvatska?

- Jesam. Zapravo, nisam pozorno pratio susret je bili smo fokusirani na naš nastup. No, vidjeli smo da možemo učiniti nešto protiv Hrvata.

image

David Wotherspoon

CANADIAN PRESS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Canadian Press/shutterstock Editorial/profimedia

Kanađani nisu puno pričali o suđenje i tome jesu li bili oštećeni za još dva kaznena udarca, na upit hrvatskog novinara rekao je:

- Nisam najbolje vidio na terenu, bilo je daleko od nas, sad se ono što se dogodilo ne može vratiti. Razočarani smo ali idemo dalje.

Govorio je o specijalnom trenutku za njega i obitelj koja je bila na stadionu, nije prihvatio tezu da su frustrirani.

- Nismo frustrirani, nesrećom nismo dali gol, no igrali smo odlično.

Hoćete li tako napadački krenuti i protiv Hrvatske?

- Da, vjerujem da hoćemo, ali to ćemo vidjeti na treninzima. Bit će veliki pritisak na obje reprezentacije jer mi smo poraženi, Hrvati u osvojili samo jedan bod, to je utakmicu za vađenje njima i nama.

Tko izgubi klizi prema ispadanju, vi biste vjerojatno i teoretski ostali bez izgleda za prolaz.

- Dakako, ali ne želim o tome razmišljati.

Zašto ste nervozni u šansama? Zbog čega su vam udarci brzopleti i loši?

- Imali smo 22 šuta na gol, od toga tri unutar okvira, dolazili smo u dobre pozicije, ali nismo kvalitetno finiširali. No, nismo bili nervozni. Ovo je veliki događaj, međutim znamo da nismo slučajno njegovi sudionici.


"Izbornik Zlatko Dalić će sigurno promijeniti dva igrača za utakmicu protiv Kanade". Tim riječima je Nikola Jurčević najavio drugu utakmicu Vatrenih na SP-u u Kataru. O kojim se igračima radi, što očekuje od utakmice protiv Kanade, a što je bilo najgore protiv Maroka pogledajte u našem Mundocastu:

Linker
17. travanj 2024 11:10