Oyvind Leonhardsen, Ignacio Ambriz i Jan Age Fjortoft na utakmici Meksika i Norveške 1994. godine

 TIMOTHY A. CLARY/AFP/PROFIMEDIA
DRAMA IZ 1994.

Sinoćnji kaos nije ni blizu onome otprije 28 godina: Na SP-u ‘94. dogodila se još nevjerojatnija situacija

Teško da će se ovakva situacija ponoviti u skoro vrijeme. Bilo je to dramatično.
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 01. prosinac 2022. 12:46

Sinoć smo svjedočili velikoj drami poljskih igrača koji i nakon što su završili utakmicu nisu znali jesu li usprkos porazu prošli u osminu finala ili ne. Zanimljivo, kad je Saudijska Arabija zabila gol protiv Meksika oni su počeli slaviti, a nisu bili svjesni da i dalje vise - da je Meksiko do kraja utakmice zabio još jedan gol, ispali bi Poljaci. Meksiko bi imao gol-razliku 3:3, a Poljaci 2:2 i ispali bi zbog manjeg broja postignutih golova.

Europski mediji prisjetili su se tim povodom SP-a 1994. godine i najdramatičnijeg raspleta koji je ikad viđen na Mundijalu. Bilo je to u Sjedinjenim Američkim Državama i to u skupini E u kojoj su nastupale selekcije Meksika, Irske, Italije i Norveške.

Nakon što su odigrane sve utakmice u skupini, sve su momčadi imale jednak broj bodova (4), odnosno grupnu fazu su sve selekcije završile s pobjedom, remijem i porazom. Meksiko je kao prvoplasirani prošao dalje i to s gol-razlikom 3:3, imao je najviše postignutih pogodaka.

image

SITUACIJA IZ 1994.

WIKIPEDIA SCREENSHOT

Irska i Italija su bile na drugoj i trećoj poziciji s gol-razlikom 2:2, no Irska je bila ispred Talijana jer su u međusobnom omjeru slavili rezultatom 1:0. Na posljednjem mjestu završila je Norveška i to sa samo jednim postignutim golom i to u pobjedi protiv Meksika rezultatom 1:0, dok je njihov duel protiv Irske završen bez pogodaka.

Na kraju, plasman u narednu fazu osigurala je i Italija jer su u tadašnjem formatu dvije prvoplasirane reprezentacije išle dalje, ali i četiri najbolje trećeplasirane, s obzirom na to da je to bio turnir na kojem se igralo u šest skupina.

Meksiko i Irska su već u narednoj fazi ispali, a Italija je došla do finala, u kojem je doživjela poraz od Brazila nakon izvođenja 11-eraca.


"Gvardiol je igrač za Real, Perez je zakasnio jer ga je već trebao kupiti". Tim je riječima Krunoslav Rendulić komentirao činjenicu da bi Chelsea već nakon SP-a mogao dovesti stopera iz Leipziga. Tko bi još od Vatrenih mogao imati ponude nakon Katara, je li među njima i Livaja te smije li njega Hajduk prodati saznajte u našem Mundocastu:

Linker
25. travanj 2024 16:55