TOM DUBRAVEC/CROPIX
VEZAN ZA BELGIJU

Slijedi li kraj ‘suše‘ jednog od ključnih Vatrenih? Bez gola je 194 dana, prvi je zabio baš Courtoisu!

Iako ima već 10 asistencija u sezoni, zadnji pogodak zabio je još u dresu Intera u Serie A
Piše: Andro PolićObjavljeno: 29. studeni 2022. 16:37

Sprint po lijevoj strani, „vožnja“ čuvara karakterističnim „biciklom“, izbačaj u stranu, a onda izbor – „čišćenje paučine“, donji kut ili pak mala mrežica. Navikao nas je Ivan Perišić uveseljavati pogocima u kockastom dresu. Izjednačenje protiv Engleske u Rusiji, preko preokreta protiv Španjolaca u Francuskoj, pa sve do pogotka na najvećoj pozornici u finalu Svjetskog prvenstva, iz kojeg, nažalost, nemamo lijepa sjećanja. Iako je Omišanin imao gotovo konstantnu pretplatu na paranje suparničkih mrežica, posljednji pogodak zabio je još u dresu Intera 22. svibnja, u oproštaju od talijanske Serie A protiv Sampdorije.

Uz dvije asistencije protiv Kanade, izravno je sudjelovao u ukupno 16 pogodaka Hrvatske na velikim natjecanjima, upisavši devet pogodaka i sedam asistencija. Nadodamo li klupske asistencije iz tekuće sezone, kao i jednu iz Lige nacija, stigao je već do 10 asistencija. U četvrtak, kada se sastaju Hrvatska i Belgija u posljednjem kolu grupne faze, bit će točno 194 dana otkada je postigao zadnji pogodak, a "sušu" bi mogao prekinuti upravo protiv države uz koju je vezan na više načina kroz karijeru.

U siječnju 2009. iz francuskog Sochauxa stigao je na šestomjesečnu posudbu u belgiski Roeselare, gdje se predstavio tamošnoj javnosti, a dobre igre kupile su mu transfer u Club Brugge u kolovozu iste godine. Tamo je uslijedio procvat, tada 20-godišnjeg igrača, a u sezoni 2010./11. bio je najbolji strijelac elitnog belgijskog razreda s 22 pogotka, ujedno, dobio je i priznanje za najboljeg igrača lige. Sjajna sezona kupila mu je transfer u Borussiju iz Dortmunda, iz koje je krenuo dodatan uspon njegove karijere.

U reprezentativnoj karijeri odigrao je 118 utakmica u kockastom dresu, upisavši 32 pogotka, a prvi od njih zasigurno mu je na posebnom mjestu u srcu. Bilo je to 11. rujna 2012. u Bruxellesu, u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Mario Mandžukić poslao je loptu u kazneni prostor, Vincent Kompany nespretno je reagirao, a Perišić udarcem s vrha 16-erca pogodio mrežu.

Nakon utakmice protiv Kanade, Perišić je za Gazzettu Dello Sport komentirao prva dva ispita na Mundijalu.

- Nismo to bili mi u prvom susretu. Nismo igrali dobro s loptom, a znate i sami, ako počnete loše u skupini gdje su samo tri utakmice, morate brzo reagirati. Morali smo promijeniti način igre kada imamo loptu u nogama, morali smo reagirati, u konačnici to smo i napravili, bilo je to jako važno. Kada ovako igramo, ne bojimo se nikoga - zaključio je Perišić.

Perišić ima pet pogodaka na Mundijalima, samo jedan manje od rekordera Davora Šukera. Kada je postigao premijerni pogodak u nacionalnom dresu, na vratima je bio Thibaut Courtois. Upravo će taj čovjek na vratima biti i u četvrtak, pa, zašto ga Perišić ne bi "probio" još jednom, prekinuo svoj golgeterski post i odveo Hrvatsku u nastavak natjecanja?

Linker
23. travanj 2024 11:26