Sepp Blatter je bio na čelu FIFA-e kada je dodijeljeno domaćinstvo Katru

 -/shutterstock Editorial/profimedia
TREBALO SE IGRATI U SAD-U

‘SP nije trebao biti u Katru! Sve je kriva Francuska i Michel Platini, a napravili su to zbog novaca‘

Bivši prvi čovjek FIFA-e Sepp Blatter je u intervjuu otkrio kako je Katar zapravo kupio SP
Piše: JL.Objavljeno: 08. studeni 2022. 12:20

Za desetak dana u Katru počinje Svjetsko nogometno prvenstvo. Ili najveća avantura u povijesti nogometnog sporta? Nikada se Mundial nije održao u prosincu. Niti su se zbog svjetske nogometne smotre prekidala nacionalna prvenstva. Niti su navijači živjeli u većoj neizvjesnosti, suočeni s pitanjem: kako će u zemlji sa šerijatskim zakonom konzumirati alkohol?

"Dodjeljivanje Svjetskog prvenstva Kataru bilo je ogromna pogreška. Loš izbor. To je premala zemlja za takav planetarni događaj", tvrdi Joseph Blatter za nizozemski Tages-Anzeiger.

Naizgled, neobična izjava za čelnika FIFA-e, tijekom čijeg je mandata Katar dobio organizaciju Mundiala. No, Blatter pojašnjava situaciju:

"Mi smo u Izvršnom odboru FIFA-e imali unaprijed definiran plan kako bi nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. isto natjecanje 2022. trebao dobiti SAD. Bila bi to svojevrsna gesta mira da dva dugogodišnja politička protivnika postignu ravnotežu barem na toj organizacijskoj razini", otkriva bivši predsjednik, koji je zbog optužbi za korupciju podnio ostavku, ali je prošlog ljeta nakon sudskog procesa – oslobođen.

Nakon 12 godina Blatter nogometnom svijetu nudi (svoju) istinu...

"Tjedan dana prije Kongresa FIFA-e 2010. nazvao me predsjednik UEFA-e Michel Platini i rekao – "naš plan neće uspjeti"! Priznao mi je kako je pozvan u palaču (tadašnjeg) francuskog predsjednika i kako se pojavio upravo kada su ručali Sarkozy i katarski prijestolonasljednik. Sarkozy je kazao Platiniju: pogledajte što vi i vaši kolege iz UEFA-e možete učiniti da Katar dobije Svjetsko prvenstvo! Pitao sam Platinija: i što sad? Odgovorio mi je: Sepp, što bi ti učinio da te predsjednik nešto zamoli? Rekao sam mu da teško mogu doživjeti takvo pitanje, jer mi u Švicarskoj nemamo predsjednika. No, na kraju je ispalo da je upravo zahvaljujući Platinijeva četiri glasa iz UEFA-e Svjetsko prvenstvo umjesto u SAD otišlo u Katar. To je istina."

Na koncu je Blatter poentirao:

"Naravno, radilo se o novcu. Šest mjeseci kasnije Katar je od Francuza kupio borbene zrakoplove za 14,6 milijardi dolara!"

Linker
19. travanj 2024 23:33