Gianni Infantino i Vladimir Putin

 FRANCK FIFE Afp
JE LI MOGUĆ OVAKAV SCENARIJ?

SP za Rusiju ipak nije potpuno izgubljen? ‘FIFA-i se ne žuri izbaciti agresore, žele to izbjeći...‘

Poljski novinar objasnio je da je utakmica s Rusima i dalje moguća: ‘Ideja je apsurdna, ali...‘
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. ožujak 2022. 12:56

Preokreti su, naročito u sportu, uvijek mogući. I to ne samo za vrijeme trajanja jedne utakmice. Tako smo u ponedjeljak ujutro dobili novi kut gledanja na situaciju koja povezuje nogometnu reprezentaciju Rusije i njen (mogući) nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru sljedeće zime.

FIFA, krovna svjetska nogometna federacija je, da podsjetimo, proteklog tjedna izdala priopćenje u kojem je navela da sve ruske nogometne reprezentacije i klubove, nastavno na odluku Izvršnog odbora UEFA-e, suspendira do daljnjega. Podvlačimo: suspendira do daljnjega. Dakle, ne izbacuje ih izrijekom sa SP-a, kao ni sa Eura za žene, kako su to neki protumačili.

Naravno, priča o izbacivanju s Mundijala ima smisla, jer Rusija bi 24. ožujka kod kuće trebala ugostiti Poljsku u polufinalu njihove skupine dodatnih kvalifikacija za SP. Poljaci su, baš kao i druge dvije reprezentacije, sudionici drugog polufinala između Švedske i Češke, poručili da oni protiv Rusa ne žele igrati u polufinalu ili finalu? No, što ako budu morali?

Novinar poljskog portala Goal.pl, Przemek Langier, ukazao je na svom Twitteru na jedan zanimljiv podatak. Naime, na službenim stranicama FIFA-e stoji da je susret Rusije i Poljske odgođen. Ne otkazan, ne dodijeljen rezultatom 3:0 za Poljsku, već samo odgođen. A to znači, kako je napisao, da FIFA "vrlo vjerojatno" čeka lipanj i moguć prekid ratnog sukoba između Rusije i Ukrajine. U lipnju su UEFA-ini termini za utakmice Lige nacija, tada bi se tehnički moglo igrati...

- FIFA-i se ne žuri izbaciti agresore na Ukrajinu, za sada su i dalje samo suspendirani. Poljaci čekaju reakciju FIFA-e zbog njihovog ogleda s Rusijom. Neki moji kolege i dalje tvrde da će Poljska automatski proći u finale, bez borbe s Rusijom, ali moj je dojam da FIFA čekanjem želi izbjeći situaciju u kojoj bi izbacila Rusiju - napisao je Langier na Goal.pl portalu.

Na Langierovu priču nadovezao se novinar portala Interia.pl, Sebastian Staszewski koji navodi da FIFA razmišlja pomaknuti obje utakmice Puta B (Rusija - Poljska, Švedska - Češka).

- Ideja je apsurdna jer Rusi i dalje napadaju Ukrajinu. Ali, ne smijemo to isključiti kao opciju, jer FIFA još nije dala konačnu odluku, onu koja će biti u potpunosti valjana. Zasad su Rusi samo suspendirani - naveo je Staszewski.

Langier je kasnije na svom Twitteru napisao da je utakmica RB Leipziga i moskovskog Spartaka, dosad jedinog preostalog ruskog suparnika u klupskim eurokupovima navedena kao otkazana "cancelled", dok u slučaju ogleda reprezentacija Rusije i Poljske i dalje stoji oznaka odgođeno "postponed".

Linker
20. travanj 2024 15:22